Světový den dárců krve: Které známé české osobnosti krev darují a proč byste měli také?

Světový den dárců krve: Které známé české osobnosti krev darují a proč byste měli také?
Zdroj: Herminapress
Moderátor Petr Vágner daruje krev pravidelně už dlouhé roky. Stejně jako modelka Eva Čerešňáková.Petr Vágner mohl během pandemie díky prodělanému covidu darovat také krevní plasmu, protože se ukázalo, že má trojnásobné množství protilátek. Pomohl tak nemocným.Moderátor už má za své zásluhy dokonce i medaili.Odběr krve před lety přilákal také herce a boxera Rostislava Osičku.+ 5 fotek+ 6 fotek

Každý rok slavíme 14. června Světový den dárců krve. Jak upozorňují nemocnice, právě v letních měsících je poptávka po dárcovství krve vyšší než kdy jindy. Kvůli dovoleným totiž ubývá počet dárců a naopak se zvyšuje riziko úrazů nebo hromadných nehod. Inspirujte se známými osobnostmi, které se krev darovat nezdráhají.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 14. 06. 2022 12:00

Mezi známé osobnosti, které podporují dárcovství krve patří herec Lukáš Hejlík. Ten krev daroval ve Fakultní nemocnici Brno. A jak popisuje ve videu ze zákroku, vůbec to nebylo strašné. Odběr krve jsem jednou natáčel v seriálu. Bylo to jen jako. Dneska budu dávat krev doopravdy. Vlastně se docela těším. Určitě," uvedl nervózně. Jak vlastně celá procedura probíhá?

Jak probíhá dárcovství krve?

„Po vyplnění krátkého dotazníku následuje odběr vzorků. Kontrola krevního obrazu, změří vám tlak a zkontrolují s vámi i vyplnění toho dotazníku, takže nelžete," nabádá herec všechny, kteří by se po jeho vzoru chtěli stát dárci krveKdyž je všechno v pořádku, můžete se jít občerstvit a připravit na samotný odběr," vysvětluje Hejlík, který na odběru strávil zhruba pět až deset minut. Chudší byl o 450 ml krve.

A jak se potom cítil?  „Nemusím se na to koukat, ale jinak je to fajn. Nakonec to nebylo vůbec strašný. A o tom to možná je - nebát se, přijít a zkusit to. Potom zjistíte, že je to úplně jednoduchý," dodává herec, který tak rozšířil řady známých osobností, které dárcovství krve dlouhodobě podporují. Patří mezi ně například moderátor Petr Vágner nebo modelky Lucie Smatanová a Eva Čerešňáková.

Hromadná neštěstí si žádají větší zásoby krve

A proč je tak důležité krev darovat? Protože její zásoby mohou snadno dojít, a to například během hromadných nehod„Máme vydefinované optimální zásoby krve, které se snažíme držet a které jsou zárukou, že transfuzní přípravky nebudou chybět, ani nezůstanou nevyužity. Pokud se sejde víc akutních případů jedné krevní skupiny najednou, zásoby mohou rychle klesnout," vysvětluje v oficiálních materiálech primářka Transfuzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno, MUDr. Hana Lejdarová.

Na krevní skupině nezáleží, vítaní jsou všichni

Podmínky pro darování krve jsou snadné - vážit byste měli více než 50 kilogramů, být zdraví a plnoletí. O zbytek informací už se postará úvodní dotazník. Doktorka Lejdarová také říká, že uplatnění najdou v nemocnicích majitelé všech krevních skupin a vážit si budou skutečně každé kapky„Lidí Rh negativních je v populaci asi jen 20 %, což mnohdy vede k dojmu, že si tzv. ,mínusek' ceníme víc, ale není to tak, i Rh negativních pacientů je méně. Převahu dárců i pacientů tvoří právě ti Rh pozitivní. Uplatní se dárci jakékoli krevní skupiny," ubezpečuje doktorka. Tradičně jsou samozřejmě velmi žádaní dárci krevní skupiny 0-, kterou lze využít jako univerzální v urgentních situacích. To ale neznamená, že o jiné stojíme méně,“ uzavírá MUDr. Lejdarová.

V Praze dostanete koláček a jízdu na odběr zdarma

Dárce krve zve do svých útrob také Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Vysvětluje, že s příchodem letních prázdnin je krev potřeba více než kdy jindy. „Kvůli dovoleným v létě počet dárců ubývá. Naopak ale přibývá množství úrazů a s tím i spojená větší potřeba krve. Při autonehodách a dalších velkých úrazech může člověk akutně potřebovat i stovky transfuzních jednotek, tedy pomoc od stovek dárců," uvádí nemocnice ve svém prohlášení. Letos si zde pro dárce připravili pamětní certifikáty, kávu, koláčky, ale také dopravu na odběr zdarma, a to po celé Praze.

Zdroje informací:

fnbrno.cz

vfn.cz

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články