Trvalá je zase trendy: Dámy se o ni tolik nezajímají, ale překvapivě si ji oblíbili mladí muži

Trvalá je zpět v plné parádě.
Zdroj: Profimedia, se souhlasem Salónu PINK a Lenky Pospíšilové/koláž Lifee
Influencer Bene Schulz ze slavné tiktokové skupiny Elevator Boys a jeho divoká trvalá.Kadeřnice Lenka Pospíšilová říká, že se jí klienti na obnovu účesu vracejí mezi čtvrt až půl rokem. To je zhruba doba, po kterou pánům takové kudrlinky vydrží. Musíte uznat, že účes vypadá výborně.Tuto úžasnou proměnu má na svědomí Salón PINK z Nitry.Pokud by pánové chtěli tento účes, je potřeba mít vlasy dlouhé alespoň 9 cm. Velikost kudrlin záleží na velikosti natáček, které si předem vyberete. "Pokud chcete zamezit krepatění vlasů, nečešte je mezi mytím," radí Salón PINK.+ 8 fotek+ 9 fotek

Když se řekne trvalá, nejedné kadeřnici se samovolně protočí panenky. Trend, kterým si naše maminky a babičky ničily vlasy, nicméně hlásí svůj návrat. Překvapivě si ale dnes nechávají vlasy kroutit mnohem častěji muži než ženy.

Kristýna Nováčková
Kristýna Nováčková 07. 12. 2022 14:00

Pokud jste si v poslední době říkali, že kolem sebe vídáte čím dál více kudrnáčů, pravděpodobně je to tím, že mají trvalou. Muži si ji nechávali dělat i v minulosti, a to především na začátku 90. let. Málokdo by ale čekal, že se tento trend vrátí, a to s takovou parádou.

Dramatická cesta k trvalé odulaci

Trvalou ondulaci vynalezl Karl Ludwig Nessler, kadeřník původem z Německa, který hojně experimentoval s hřívou své pozdější manželky Kathariny. Ta si při jeho pokusech vytvořit trvale zvlněné vlasy prošla doslova peklem.

Nessler totiž často používal do fixačních roztoků louh, který Katharině poleptal pokožku, a příjemné nebyly ani kovové natáčky. Když je Karl příliš nahřál, způsobily Katharině na hlavě bolestivé puchýře. Až na třetí pokus se Nessler dočkal tolik vytouženého úspěchu, a to díky chemicky vhodnějšímu roztoku. V roce 1906 se pak zrodila první trvalá, jak ji známe dnes. 

Jágr a Nagy, průkopníci československé trvalé

Jak už jsme se zmínili, s trvalou ondulací vlasů experimentovali muži už na začátku devadesátých let. Určitě si vzpomenete na mladého Jaromíra Jágra, jenž krom svého hokejového umu poutal pozornost také kudrnatým účesem zvaným mullet. Nebo Peter Nagy a jeho rockové lokny. Vlny a kudrliny dobývaly srdce fanynek. Dnes muži nosí trvalou spíš nakrátko, pouze na vrchu hlavy, přičemž po stranách mají vlasy vyholené. Fantazii se ale meze nekladou. Jak to mužům v trvalé sluší, se můžete podívat v naší fotogalerii.

Současná trvalá nejen u mladých mužů

Zatím co u pánů se trvalá v účesech znatelně proměnila, ty dámské zůstávají stejné. Nejčastěji se necháváme inspirovat minulostí a slavnými celebritami, jako Marilyn Monroe, Madonna, Whitney Houston, nebo Julia Roberts z oblíbeného filmu Pretty Woman.

Na trvalé nás většinou láká stálý objem, který nám u rovných vlasů často schází. To, že trvalá ničí vlasy, se nezměnilo. Co se ovšem změnilo, jsou používané prostředky, které jsou dnes již mnohem šetrnější. Pokud byste se rozhodli trvalou vyzkoušet, budete mít pravděpodobně problém s nalezením salónu, kde vám ji udělají.

Přestože se tato úprava vlasů vrací do módy, málokterý kadeřník ji nabízí a umí udělat. Trvalá ondulace se dá udělat i doma. Otázkou nicméně zůstává, jestli chcete riskovat, že se vám to nepodaří, nebo si raději dáte práci s vyhledáním odborníka, který se o ni postará.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články