Trvanlivost kosmetických produktů je značně rozdílná: Řasenka vydrží tři měsíce, deodorant i tři roky

Trvanlivost kosmetických produktů: Jak dlouho vám vydrží rtěnka, krém či make-up?
Zdroj: Freepik

Jak poznáte prošlou kosmetiku? A jak dlouho po otevření můžete používat jednotlivé produkty? Připravili jsme si pro vás pár praktických informací, které vám o trvanlivosti kosmetiky prozradí mnohem víc.

Dana Klementová
Dana Klementová 13. 08. 2022 15:00

Poznat prošlé potraviny není nic složitého. Poznat prošlou kosmetiku už bývá náročnější. Zkažená kosmetika totiž nemusí být rozpoznatelná na první pohled. 

Jak poznat, že je kosmetika prošlá?

Většina kosmetiky dnes obsahuje nejrůznější konzervanty a přidané látky, díky kterým vydrží opravdu dlouho. Problémy se žluknutím krému už tedy nebývají tak časté. Jak tedy poznat, že je kosmetika prošlá?

Nejjednodušší je řídit se symbolem na obalu. Ten je unifikovaný a musejí ho uvádět všechny značky. Pokud se jím budete řídit, nemůžete se splést. Konkrétně jde o symbol kelímku s otevřeným víčkem a číslem uvnitř. Uvedené číslo udává počet měsíců, po které můžete produkt po otevření bez obav používat. Jestliže tuto dobu o pár týdnů déle, určitě se nic nestane. Jen si dejte pozor na změnu konzistence, barvy či vůně. Ta signalizuje, že daný produkt už je znehodnocený.

Trvanlivost kosmetiky

Dalším údajem, kterým je dobré se řídit, je datum spotřeby. To bývá delší než číslo v symbolu otevřeného kelímku, neboť se jedná o trvanlivost neotevřeného produktu. Tu byste měli skutečně dodržovat. 

Uchování kosmetických produktů

Kosmetické produkty uchovávejte při teplotě 15 až 20 °C. Vyšší teploty mohou mít za následek změnu konzistence, či žluknutí. 

Obzvláště na pozoru bychom se měli mít u opalovací kosmetiky. Ta vlivem klimatických podmínek může ztrácet účinnost poměrně rychle. Proto je zapotřebí si každý rok koupit nový opalovací krém.

Doporučená doba používání make-upu

Make-up se nedoporučuje používat déle než rok. Obzvláště si dejte pozor, pokud hrudkuje či jinak mění texturuŘasenku nepoužívejte déle než tři měsíce. Nejen, že pak může docházet k vysychání produktu, ale zároveň hrozí zvýšené množení bakterií uvnitř tubičky.

Tuhé produkty, jako oční stíny nebo pudr, obvykle vydrží i tři roky. Jestliže je navíc budete nanášet suchým a čistým štětcem místo přiložené houbičky, jejich životnost se prodlouží. 

Mastnější rtěnky mohou už po roce žluknout či měnit konzistenci. Naopak sušší rtěnky vydrží trochu déle. Nicméně v případě, že změní barvu či konzistenci, určitě je přestaňte používat. Mohly by vyvolat kožní problémy a alergické reakce. 

Doporučená doba používání krémů a sprchových gelů

Běžné denní a noční krémy vydrží zhruba 3 až 6 měsíců od prvního otevření. Myslete však na to, že čím více vody daný produkt obsahuje, tím rychleji se může zkazit. Sprchový gel či šampon pak vydrží klidně dva až tři roky

Doporučená doba používání parfémů

Kosmetické produkty obsahující alkohol, jako jsou přípravky na vlasový styling, spreje či některé deodoranty, vydrží až tři roky. Obsažený alkohol totiž působí jako skvělý konzervant

A stejné je to i u parfémů, které se prakticky nemohou zkazit. Jediné, co mohou změnit, tak je barva a vůně. To se ale nestane dříve než za tři roky, pokud je správně skladujete v suchém a nejlépe tmavším místě.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články