Zatočte s migrénou. Naučte se poznat, co ji spouští

Zatočte s migrénou. Naučte se poznat, co ji spouští
Zdroj: Shutterstock

Intenzivní pulzující bolest celé poloviny hlavy opakovaně trápí až milion dospělých v Česku. První záchvat se většinou objeví už v dětství, pak na řadu let zmizí, ale s krutou pravidelností se začne hlásit v dospělosti. Migréna patří k chronickým nemocem, kterými trpí až o dvě třetiny víc žen než mužů.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 08. 07. 2021 09:54

Migréna má několik fází. První signály bolesti (prodromy) přicházejí několik hodin až den před samotným záchvatem a projeví se změnami nálad, malátností, únavou, intenzivním zíváním. Pak přichází sama bolest, kterou ohlásí až ve 20 % případů aura (rozdvojené vidění, barevné odlesky, někdy výpadky zorného pole). Pulzující bolest v jedné části hlavy, často za okem, která vystřeluje do týla, se stupňuje, pacient trpí světloplachostí, je mu nevolno, často zvrací. Migréna může trvat několik hodin, ale i dní a nemocného zcela vyřadí z běžného života.

Jediné řešení: lehnout si do tmy, ticha a čekat

Ve vyvětrané místnosti zcela bez zvuků, se zataženými závěsy, podloženýma nohama stráví nemocný řadu hodin. Je třeba doplňovat tekutiny, obzvlášť při zvracení a tlumit bolesti. Analgetika, k tomu obklady na hlavu. Po odeznívání bolesti nastupuje úleva a totální vyčerpanost. Záchvaty se mohou opakovat několikrát do měsíce, ale i do týdne. V takovém případě je namístě návštěva neurologa, aby CT mozku a další vyšetření vyloučily další onemocnění, především nádorové, a lékař nastavil vhodnou léčbu. Cílená léčba spočívá v užívání antimigrenik, takzvaných triptanů a preventivně je možné podávat beta blokátory a další léky, doplnit hořčík a na prokrvení mozku ginkgo bilobu.

Změna životního stylu

Je potřeba sledovat spouštěče, které záchvat vyvolávají, a snažit se jim zcela vyhnout. Obecně k nim patří stres, nedostatek, ale i nadbytek spánku, alkohol, kouření, nadužívání léků, silné zvuky, intenzivní světlo (blikající), výrazné pachy. Pro zlepšení zdravotního stavu a snížení výskytu záchvatů se doporučuje pravidelný pohyb, dodržování pitného režimu (alespoň 2 litry neperlivé vody denně), potraviny s vysokým obsahem mědi (tmavé pečivo, čerstvé dietní maso, játra, drůbež, ryby, vejce, nízkotučné mléčné výrobky), vhodná je kořenová zelenina (celer, mrkev, řepa), ovoce (ananas, třešně), koření (petržel, česnek, bazalka), mandle, luštěniny, zelené olivy, bylinkové čaje, káva bez kofeinu, zázvor, minerální voda s obsahem hořčíku. Nekonzumujte uzeniny, tučné mléčné výrobky, ořechy, fermentované potraviny, umělá sladidla, čokoládu, kofein, kolové nápoje, destiláty, červené víno, pivo. Nepřejídejte se ani nepodstupujte nevyvážené diety. Prostě všeho s mírou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články