4 tipy pro dokonalé svatební fotografie

4 tipy pro dokonalé svatební fotografie
Zdroj: photographs

Svatba bývá osudovou životní událostí. Díky fotografiím si ji můžete připomenout v době, kdy žhavé city opadly a vzpomínky pomalu blednou. Přinášíme 4 ověřené tipy, jak pořídit svatební fotografie, které vám vykouzlí úsměv na rtech i za dalších padesát let.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 09. 09. 2021 10:43

1. Vše si naplánujte s předstihem

Jako budoucí novomanželé přesně víte, kde se bude svatba odehrávat nebo kolik dorazí hostů – ale ví to taky váš fotograf? Zejména v případech, kdy snímky zajišťuje kamarád nebo člen rodiny, se podrobnosti domlouvají až na poslední chvíli.

Zkušený svatební fotograf vám ovšem potvrdí, že si místo konání obvykle obhlédne ještě před obřadem – třeba proto, aby neměl v osudový den zpoždění nebo aby si přímo v terénu udělal lepší představu o světelných podmínkách v různých fázích dne.

2. Povolejte na pomoc profesionála

Chcete mít jistotu, že svatební fotografie budou dostatečně kvalitní? Svěřte se do rukou profesionála, který má s focením bohaté zkušenosti. A jak v početné konkurenci rozpoznat toho nejlepšího fotografa?

Umělecké portfolio – zkušený fotograf ví, že webové stránky a portfolio jsou jako výkladní skříň, proto jejich formě věnuje náležitou péči. Podívejte se, jaké zakázky má dotyčný za sebou nebo co si o jeho přístupu k práci myslí druzí. (Ne)spokojení klienti se o své zkušenosti rádi podělí veřejně.

Několik schůzek ještě před svatbou – opravdu dobrého fotografa zajímá vaše představa o výsledné podobě fotografií, nabídne vám focení „na zkoušku“ nebo se předem vyptá na další podrobnosti ohledně průběhu obřadu. Nezřídka si s vámi domluví více než jednu schůzku, aby získal všechny potřebné informace.

Transparentní ceník – jinou částku za poskytované služby si nejspíš vyžádá renomovaný svatební fotograf v Praze a jinou fotograf působící ve městě s několika tisíci obyvateli.

Profesionál vám ale kdykoli nabídne ceník k náhledu a dohodne si s vámi konkrétní finanční podmínky ještě před podpisem smlouvy. Tou předejdete pozdějším neshodám, které by jitřily vášně po jinak vydařeném svatebním dni.

3. Požádejte svatebčany o vypnutí telefonů

V dnešní době se žádná větší událost neobejde bez nadšenců, kteří během hodiny zvládnou na chytrém telefonu pořídit desítky snímků. Pokud chcete partnerovi říci své „ano“ bez zběsilého cvakání mobilních fotoaparátů, poproste hosty, aby mobily na chvíli odložili.

Všichni si společně vychutnáte svatební atmosféru, a navíc se nemusíte obávat, že na sociální sítě uniknou fotografie ze svatební party, kde formality ustupují do pozadí a alkohol teče proudem.

4. Nechte fotografovi volnou ruku

Strojové pózování na povel je minulostí. Zběhlí fotografové splynou s davem a získají perfektní záběry, aniž by si předtím museli svatební pár i hosty sešikovat do předem určené formace.

Pokud svému fotografovi důvěřujete, nechte ho konat, jak uzná za vhodné. Následně jen vyberte snímky, které rozešlete svým nejbližším nebo dáte vytisknout a uložíte do rodinného alba.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články