5 důvodů, proč je starší sestra jedním z nejdůležitějších lidí ve vašem životě

5 důvodů, proč je starší sestra jedním z nejdůležitějších lidí ve vašem životě
Zdroj: Pixabay.com

Mít starší sestru, to je pořádná výhra. Kdykoliv se na ni můžete spolehnout, obránit se na ni s žádostí o pomoc, půjčit si její oblečení, bavit se s jejími kamarády, nebo s ní řešit trable s kluky. To ale zdaleka není vše! Přečtěte si, co dalšího vás díky ní v životě ještě čeká.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 03. 01. 2020 15:33

Starší sestra je vaší kamarádkou na celý život, s níž budete sdílet hromadu holčičích tajemství a prožijete nespočet zážitků, která pak budou tvořit vaše celoživotní vzpomínky. Podle psychologů však své sestře můžete být vděční i za vaši duševní stabilitu a celkový vývoj. Protože děti, které vyrůstají společně se staršími parťačkami, jsou šťastnější a umí se lépe přizpůsobit dospělým.

To však není vše. Podívejte se na dalších pět zajímavostí, které díky svým starším sestrám můžete zažít.

1. Starší sestra snižuje vaše šance na rozvod

Podle studie z Ohio State University se našly důkazy o tom, že děti, které mají sourozence, mají v dospělém životě menší šanci na rozvod. Díky starším sestrám totiž rychleji dospíváte a stanou se z vás méně sebestřední dospělí jedinci. Vaše zkušenosti, které v dětství získáte, se pak projeví ve vaší dospělosti. Děti se staršími sourozenci se zároveň brzy musí naučit vypořádat s konflikty, které jsou na jejich denním pořádku.

2. Mírnější výchova rodičů

Pokud si myslíte, že vaše dětství a dospívání bylo těžké, tak na to rychle zapomeňte. Starší sourozenci to mají o mnoho těžší. Studie totiž zjistila, že rodiče jsou mnohem přísnější ke svým prvorozeným potomkům. U prvního dítěte se zabývají pravidly, která je potřeba dodržovat a zároveň mají příliš velká očekávání. S narozením dalších dětí se ale jejich nároky automaticky snižují, takže se stávají stále mírnějšími. Takže pokud máte starší sestru, je to jeden z prvních důvodů, za který jí musíte být vděční – život vám udělala hned od začátku jednodušší.

3. Pomůže vám dosáhnout vašich cílů

Vaše starší sestra je v roli, kdy vás musí naučit spoustu věcí, které jste doteď ještě nezažili. Budete v ní tedy mít vždy spojence a osobu, o kterou se budete moct opřít. Ona sama vás inspiruje k tomu, abyste byli lepší a snažili se tak dosáhnout vašich cílů. Vyrůstání se starší sestrou vás zároveň udělá ambicióznějším a nezávislejším člověkem. Od malinka se totiž snažíte svou starší sestru napodobovat a ona tak má klíčové postavení při utváření vaší osobnosti.

4. Zlepšuje vaše duševní zdraví

Další vědecký výzkum zmiňuje fakt, že dospívání společně se starší sestrou snižuje negativní pocity v těžkém pubertálním období. Je totiž méně pravděpodobné, že se budete cítit osamělí, provinilí nebo nemilovaní. Náklonnost mezi sourozenci je v emočním vývoji velmi důležitá, protože může potlačit i začínající depresi. Díky starší parťačce z vás může být laskavější a empatičtější člověk.

5. Celoživotní láska

Starší sestra je člověk, který je tu vždy pro vás. Provází vás celým životem a panuje mezi vámi vzájemná láska. Vždy pro vás bude pohodlnější řešit své problémy s ní, než s rodiči. Je vaší nejlepší přítelkyní, která vás zná tak důvěrně, že pozná, co právě chcete říct. Vaše velká sestra je ten nejcennější dárek, kterého byste si měla vážit.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články