Máte mladší sestru? Pak je pravděpodobnější, že trpíte nadváhou, zjistili vědci

V pubertě nahradí sestra maminku ke svěřování.
Zdroj: Pixabay

Mladší sestra, to je kamarádka na celý život. Jenže občas přinese i nějaké ty problémy. Doma jí toho více projde, je o ni více pečováno, sebere si více pozornosti a taky své starší sestřičce přihodí nějaké to kilo navíc. Je to realita, která se podle studií nedá nijak ovlivnit, prostě se smiřte s tím, že pokud máte mladší sestru, máte větší šanci trpět nadváhou či obezitou.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 28. 11. 2019 16:01

Se svou mladší sestrou si samozřejmě můžete užít i plno radostí. Vzájemně si můžete půjčovat šminky, kosmetiku nebo oblečení. Akorát je docela pravděpodobné, že vaše kousky jí už časem nebudou, protože bude nosit menší velikosti než vy.

Ale proč? Proč vy a ne ona?

Ve Švédsku zkoumali necelých 13 500 párů sester, které se narodily v letech 1991 až 2009. Z výzkumu vzešlo zjištění, že starší sestry byly při porodu o něco lehčí než jejich mladší sestřičky. Když ale dospěly a samy očekávaly potomka, měly o 2,4 procent vyšší BMI. Výzkum zároveň potvrdil, že starší sestry mají o 29 % častěji nadváhu a o 40 % větší šanci na obezitu. A to není dvakrát příjemná zpráva, pokud víte, že právě vy jste ta starší.

Nechejme teď ale výzkum stranou a zaměřme se na to, proč tomu tak ve skutečnosti je. Vědecká teorie profesora Wayne Cutfielda z institutu Liggins na University of Auckland uvádí, že krevní cévy, které jsou zdrojem živin plodu, jsou v případech prvního těhotenství mírně tenčí. Na základě toho může dojít ke sníženému přísunu živin a jedinec tak může mít v budoucnu větší množství tuku.

Doma soutěží o jídlo

Další teorie vychází ze skutečného života. Jak uvádí doktorka Maria Peňa , která je ředitelkou Centra pro hubnutí v newyorské nemocnici Lenox Hill, matky své první dítě překrmí častěji než to druhé. A se svým názorem přišel i Gary Sacks z Deakin University v australském Melbourne. „Prvorozený v domácnosti možná s tím druhým narozeným soutěží o jídlo. A taky se za prvorozené možná utratí více peněz,“ řekl vědec, který si zároveň myslí, že by bylo zajímavé podívat se na možné sociální příčiny tohoto problému.

A co vy, jak jste na tom? Přidala vám mladší sestra taky nějaká ta kila navíc?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články