5 finančních mýtů, kterým lidé bohužel stále ještě věří

5 finančních mýtů, kterým lidé bohužel stále ještě věří
Zdroj: Pexels

Máte své finance pod palcem? Mnoho lidí si to reálně myslí, ale když dojde na lámání chleba, ukáže se, že realita je docela jiná. Z velké části k tomu dochází proto, že věří celé spoustě finančních mýtů, které možná platily v minulosti, ale v dnešní době už skutečnosti rozhodně neodpovídají. Jaké to jsou?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 24. 09. 2021 14:00

1. Nákup nemovitosti je vždy lepší než podnájem

Začneme tvrzením, které není tak úplně mýtus, ale rozhodně neplatí vždy. Z dlouhodobého hlediska představuje nákup nemovitosti investici, která se obvykle skutečně vyplatí. Pokud se však budete za každou cenu snažit přejít od podnájmu k vlastnímu bydlení, může to vést ke špatnému finančnímu rozhodnutí.

Nákup a stejně tak i pronájem má svá pro i proti, a proto není dobré brát rozhodnutí o vlastním bydlení na lehkou váhu. Hlavním faktorem by vždy měla být vaše finanční situace.

Pronájem obecně představuje cenově dostupnější cestu k bydlení, záleží ale pochopitelně na výši požadované kauce, vybavenosti bytu a nákladech na uzavření smlouvy – zpravidla se jedná o provizi realitní kanceláři. Jakmile však vyřešíte prvotní výdaje, platíte pouze pravidelné nájemné, případně energie, a nic víc už neřešíte.

V případě vlastnictví domu či bytu však musíte počítat i s průběžnými náklady na údržbu nemovitosti. Pokud jste našli ideální lokalitu, kde chcete zapustit kořeny, a máte finanční prostředky, pak pro vás může být nákup tím správným rozhodnutím. Pokud však nemáte nic naspořeno, bude nejlepší s nákupem nějakou dobu ještě počkat.

2. Nebankovní půjčky vyjdou draho

Nebankovní půjčky si v minulosti získaly ne zrovna dobrou pověst. Zákony neurčovaly jasná pravidla, a tak se na trhu pohybovalo plno lichvářů, kteří si účtovali astronomické sumy a půjčovali každému, kdo se ocitl ve finanční nouzi.

Od té doby se však mnohé změnilo. Půjčky dnes mohou poskytovat pouze subjekty s platnou licencí a sankce za opožděné splátky mají jasně stanovenou maximální výši.

Ani samotné úroky a poplatky nemusí být tak vysoké. U řady poskytovatelů se dá dokonce sjednat půjčka zdarma – obvykle tuto možnost mají noví klienti. Vše záleží na konkrétní volbě nebankovní společnosti a částce, kterou si potřebujete vypůjčit.

3. Peníze bezpečně uložíte pouze v bance

Spořící účet v bance vám možná založili vaši rodiče, když jste byli malí. Bankovní instituce zkrátka mají velkou důvěryhodnost, k čemuž přispívá i povinné pojištění vkladů chránící veškeré peníze, které mají lidé v bankách uložené.

Ačkoliv se to zdá jako paradox, uložit všechny své peníze tam, kde se to zdá být bezpečné, může být naopak riskantní, a to kvůli inflaci.

Průměrná úroková sazba na běžných spořicích účtech se totiž pohybuje pouze okolo 0,1 % procenta, zatímco míra inflace v Česku průměrně činí 2,8 % – to znamená, že vaše peníze každý rok ztrácejí budoucí kupní sílu.

Pokud tedy chcete provést investici se skutečnou návratností, poraďte se s odborníkem o tom, jak velkou část vašich peněz „bezpečně“ ponecháte v bance a kolik vložíte někam, kde budete mít větší zisk.

4. V mládí nemá životní pojištění smysl

V mládí nikdo příliš neřeší, co bude za deset až dvacet let. Lidé před třicítkou raději své peníze vkládají do stavebního spoření nebo uzavírají hypotéky, než aby si zařizovali životní pojištění – přece ho ještě řadu let nebudou potřebovat.

Bohužel ale neví, že sjednání životního pojištění v mladém věku a plném zdraví přináší mnoho výhod, včetně nižšího pojistného. Cena se totiž vždy odvíjí od zdravotního stavu jednotlivce v době sjednání pojistky. Vzniká tak příležitost uzavřít výhodnější pojistku a přitom si vytvořit pevné finanční základy do budoucna.

Čím dříve si vyřídíte celoživotní pojištění a začnete ho platit, tím dříve začnete budovat finanční jistotu pro případ nouze. Nevyčerpané prostředky lze totiž využít jako doplněk k důchodu, a tak vám životní pojištění poslouží i jako investice do budoucna.

5. Čím více peněz, tím šťastnější život

Štěstí si za peníze nekoupíte – to vám potvrdí asi každý člověk, který jich má víc než dost. Pokud máte dobře placenou práci, která vás nenaplňuje, sice budete mít finanční jistoty, ale bude vám chybět elán do života a po čase i chuť ráno vstávat z postele.

Rozhodně vás tím nechceme nabádat k tomu, abyste vše zahodili a udělali krok do neznáma. Jen není dobré zakládat celý svůj život jen na tom, že se budete honit za penězi. Nezapomínejte dělat, co vás baví, a trávit čas s lidmi, na kterých vám záleží. Až budete ležet na smrtelné posteli, určitě nebudete přemýšlet nad tím, kolik peněz jste za celý život vydělali a jak dobře jste je investovali.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články