5 stylových pražských sekáčů, na nichž si vypěstujete závislost!

Horké zboží z Londýna nebo luxusně přešité kousky ze sekáče. Crashily a Win Win love se představují.
Zdroj: Týta Hartmanová Photography/Facebook.com

Vážně ještě utrácíte astronomické sumy v módních řetězcích? Rozumíme, investujete do stylu a v lepším případě do kvality. To vše ale můžete mít za zlomek ceny. Těchto 5 pražských second handů servíruje denně luxusní módu na hony vzdálenou té z klasických „hrabáren“. A hlavně originální, takže v ní nepotkáte dalších x desítek lidí. Cítíte slibnou kořist? Tak hurá na lov!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 23. 07. 2017 10:51

1. Crashily

Týta Hartmanová Photography/Facebook.com/crashily

Trochu „jiný sekáč“. I když to je poměrně jemné označení, když se podíváme už jenom na to, jak zakladatelky Lenka a Eva udržují sociální sítě v pohybu.

Mluví na nás srozumitelným jazykem (kdo ještě dneska mluví spisovně?) a své nadšení jako by pumpovaly skrze příspěvky rovnou do našich žil. Zboží vystavují na sociálních sítích a můžete si ho tu i rezervovat. To jiné sekáče obvykle nedělají. Hipsterské i elegantní kousky dováží primárně z Londýna. A rozhodně se neomezují na vychrtlé postavy!

Kromě zboží z druhé ruky můžete v jejich kamenné prodejně v Ječné ulici koupit i originální módu českých návrhářů a návrhářek. Po čem se porozhlédnout? Rozhodně po ručně malovaném oblečení od Ester DIY, retro zástěrkách a mašlích z dílny LadyBow a veselých motýlcích od tuzemské značky LoveTie.

„Nakupování v Crashily je levnější než psychiatr,“ zní motto těchto ujetých holek. Tak na to pamatujte!

2. WIN WIN love

Facebook.com/winwinlove.eu/

Pro koho je tento second hand win-win volbou? Pro výrobce i zákaznice! Barbora Vilišová a Anna Stárková prodlužují životnost oblečení tím, že ho přešívají. To vše ve jménu udržitelnosti a zodpovědného přístupu.

Oblečení z druhé ruky nejprve prosejí čtyřmi kritérii – zajímá je původ (odmítají vše vyrobené levnou pracovní silou), materiál, potenciál pro přešití a barva. Ta je důležitější, než si možná myslíte. Podíváte-li do e-shopu holek, uvidíte modelky oblečené víceméně do čtyř barev – bílé, černé, béžové a odstínu džínoviny. Protože nadčasovost (a tedy univerzálnost) je klíčem k omezení konzumního chování.

„Plánuj a kupuj jen tolik oblečení, kolik reálně unosíš!“ vzkazují Barbora s Annou. Navštivte jejich prodejnu v ulici Míšenská.

3. Mint

Facebook.com/MintShopCR/

Jakmile uzříte nádhernou „babu“ s andělskou blond hřívou, bude vám jasné, že jste právě vstoupily do království stylu. Magdalena Skonecki se kdysi věnovala modelingu… což ji katapultovalo zpátky na zem.

Svět vysoké módy se jí znechutil a zatoužila dělat něco, co má nejen smysl pro ni samotnou, ale i pro naši planetu. Zboží z druhé ruky (i pro pány) mixuje s originálními značkami ze zahraničí. Takové, které jinde v Praze nenajdete nebo jen stěží.

V krámku ve Slezské ulici koupíte boží sluneční brýle Zanzan, berlínské futuristické hodinky I Like Paper a oblečení od značek One Day, Monki, Weekday nebo Cheap Monday. Seženete u ní ale i přírodní kosmetiku nebo doplňky, které korespondují s udržitelným životním stylem.

4. Ujetá číča

Facebook.com/ujetacica/

Už podle názvu obchodu víte, do čeho jdete. Tedy do módních exemplářů, v nichž zaručeně vzbudíte pozornost. Obchůdek v ulici Korunní hýří barvami i vzory všeho druhu. Ulovíte tu trička s potisky kapel a filmů. A snadno se ztratíte v záplavě veselých pin up šatů vlastní výroby.

Ano, Ujetá číča není pouze second hand, takže můžete být zpočátku rozčarovaní z cen, které divoce poskakují nahoru a dolů. Pro zcela nové položky do šatníku se sem ale vyplatí vyrazit. V ručně malovaných botech od designérky WER nebo tričkách s „nevinně sprostými motivy“ nebudete mít konkurenci.

Koupí jakéhokoliv zboží mimochodem přispíváte pětikorunou na Azyl Kocourkov. Nakupování oblečení nikdy nebylo smysluplnější!

5. Vinted

Vinted.cz

Vinted (dříve VotočVohoz) není obyčejný sekáč. Ale online „hrabárna“, v níž snadno objevíte klenoty nejznámějších módních butiků za zlomek ceny. Máte i vy něco na prodej? Že se ptáme, viďte! Pak zavítejte na Vinted.cz, zaregistrujte se a vrhněte se do nahrávání předmětů!

Zvolte druh zboží, barvu, stav a cenu, za kterou budete kousek nabízet ostatním uživatelkám. A čekejte na první zájemkyně! Podle webových stránek se na Vinted.cz cítí jako doma 12 milionů uživatek, které doposud nahrály 22,3 milionů předmětů. Firma už expandovala do dalších 9 zemí. 

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články