5 věcí, které byste měli vědět o povinném ručení

5 věcí, které byste měli vědět o povinném ručení
Zdroj: Pixabay

Uvažujete o tom, že si pořídíte vlastní auto? Půjde o vaše první vozidlo a vy pořádně nevíte, co vás čeká? Jednou z věcí, bez kterých se neobejdete, je povinné ručení. Co byste o něm měli vědět dřív, než si ho sjednáte? Čtěte dál!

Komerční sdělení
Komerční sdělení 26. 05. 2023 10:21

Povinné ručení je nutností

Každé vozidlo, které vyjíždí na pozemní komunikace, musí mít sjednané nějaké pojištění. Konkrétně jde o povinné ručení, jehož sjednání ukládá majiteli přímo zákon. Kdo ho neuzavře, ten s autem na silnici nesmí. 

Víte, že povinnému ručení se také říká zákonné pojištění auta, povinné pojištění nebo pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla? Opakem povinného ručení je havarijní pojištění, jehož sjednání je dobrovolné.

Na co se povinné ručení vztahuje?

Povinné ručení kryje škody, které provozem svého vozidla způsobíte někomu jinému. Může jít o škody na:

  • Zdraví a životě
  • Majetku
  • Trvalé zdravotní následky
  • Škodu s povahou ušlého zisku
  • Povinné ručení kryje také náklady na odstranění nehody

Co je při sjednání povinného ručení zásadní?

Už jsme řekli, že povinné ručení musí mít každé vozidlo. To trochu svádí k tomu, abychom si mysleli, že není moc na výběr, prostě si povinné ručení sjednáte a hotovo. Tak jednoduché to ale není, při výběru povinného ručení je třeba myslet hned na několik věcí. Sice se u něj nesjednává spoluúčast, což znamená, že škodu uhradí pojišťovna celou, vy se na tom nepodílíte, zato je třeba nepodcenit pojistné limity.

Pojistným limitem se myslí částka, do jaké vás pojišťovna před dopady škod chrání. Pokud si nastavíte nízké limity a škoda je přesáhne, zbytek uhradíte z vlastní kapsy. Standardem je 30 milionů korun, to už ale dávno nemusí stačit, škoda klidně může být mnohem vyšší. Co s tím? Pouvažujte o sjednání vyšších pojistných limitů, třeba i ve výši 100 milionů korun.

Pixabay

Je povinné ručení sjednané na celou dobu, kdy vozidlo vlastníte?

Myslíte si, že když si teď sjednáte povinné ručení, máte vyřešeno do konce životnosti vozidla, nebo dokud ho neprodáte? Omyl! Povinné ručení si musíte sjednat po konci pojistného období znovu, zhruba jednou ročně je také dobré pojistku propočítat a ověřit si, zda neplatíte na pojistném příliš. Cena vozidla totiž s každým ujetým kilometrem klesá.

Kdy pojišťovna odmítne z povinného ručení plnit?

Povinné ručení je pojištění jako každé jiné, je tak jasné, že existují i výluky z pojištění, tedy situace, kdy pojišťovna odmítne plnit. O jaké jde? Třeba o řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, jízdu s vozidlem, které nesplňuje normy STK nebo když dojde ke škodě mezi vozidly jedné jízdní soupravy tvořené motorovým a přípojným vozidlem. No a nebo když dojde ke střetu dvou vozidel stejného majitele.

Náš tip na závěr: Chcete výhodné povinné ručení? Sjednejte si ho online!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články