Ahoj, jsem Frank a prásknu vašemu šéfovi, jestli na to máte

Položí správné otázky a na základě odpovědí od všech členů týmu vyhodnotí jeho silné a slabé stránky. To je Frank.
Zdroj: Vanityfair.com

Ani váš nadřízený to nemá vždycky lehké. Sledovat, jak spolu podřízení vycházejí, kdo je v čem nejsilnější a kde se naopak hlavně plave, to může být nad síly jednoho člověka. Tam kde má šéf své limity, tam přichází na pomoc technologie. Představujeme Franka – pravou ruku bosse, která práskne, jestli na to váš tým má.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 29. 03. 2017 06:21

Frank, analytický nástroj pro personalisty i nadřízené, je takový centrální mozek firmy. Položí správné otázky a na základě odpovědí od všech členů týmu vyhodnotí jeho silné a slabé stránky. Pustit si ale do hnízda Franka, na to musíte mít trochu odvahu. Kdo to ten Frank vůbec je a k čemu může být dobrý?

Na počátku všeho byl startupový inkubátor TopMonks. A jak to tak s inkubátory chodí, začaly se rodit věci. Nejdříve se tedy zrodil nápad v hlavách Jiřího Fabiána a Tomáše Boudy, kteří mají celoživotní misi kultivovat v naší kotlině pracovní prostředí.

Media:list

„Věřím v lidské společnosti, rychle experimentující laboratoře, kde si každý najde (nebo nenajde) místo jen a pouze podle svých dovedností a vlastností. Společnosti, kde se oslavuje jak výhra, tak neúspěch, pokud se z něj poučíme. Věřím a mám vyzkoušeno, že takové společnosti přitahují ty nejlepší na trhu a přinášejí větší zisk než manufaktury na peníze,“ říká Jiří Fabián.

Aby pomohli vzniknout takovým lidským společnostem, nastartovali PurposeFly, což je prakticky otec Franka. Matka je zde takříkajíc nejistá, ale hovoří se o tom, že by její iniciály mohly být HR. Lidské zdroje. Nebo ještě lépe lidské bytosti. Protože je přeci rozdíl, jestli se danému projektu bude věnovat Petr nebo Simona.

Media:list

Zúžení svébytných individualit a různého setu schopností na pouhopouhé „resources“ je podle průkopníků světlé Future of Work (neboli Budoucnosti práce) prostě špatně. A to ani my v České republice nechceme. Lidské bytosti v PurposeFly věří, že základem úspěšné lidské firmy je spravedlivé pracovní prostředí. A aby se pracanti cítili spravedlivě ohodnoceni, musí to hodnocení být objektivní.

Tak tedy vznikl Frank. Analytický nástroj, který, na základě pěti základních a zdánlivě banálních otázek, dokáže vizualizovat vzájemné vztahy v týmu a současně přinést objektivní feedback jeho jednotlivým členům. Objektivní proto, že zpětná vazba nepřichází z jednoho více či méně zaujatého pohledu, zpravidla od přímého nadřízeného, ale zrcadlí názor celého týmu.

Media:list

„Frank má smysl tam, kde si chtějí nalít čistého vína a zdokonalovat se. Měli jsme firmy, kde se Franka vyloženě báli,“ usmívá se Fabián a dodává: „Ale i to je možný krok k nápravě - identifikovat podstatu těchto strachů. Proč si zaměstnanec myslí, že by byl na základě výsledku vyhozen?“

Odvážlivců, kteří mají rádi víno je jistě dost. Ale protože se říká, že každý si má nejdříve zamést před vlastním prahem, jedním z prvních klientů, který si pustil Franka k tělu, byl tým lidí z TopMonks. A tak třeba i Jiří Fabián dostal vystavenou účtenku a jak sám podotkl, doma není nikdo prorokem! Nicméně je v pořádku, když týmy mohou občas nastavit zrcadlo také svým nadřízeným. 

Zdroj: Media:list / Tisková zpráva

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články