Díky seriálu Narcos bude sněžit už nyní: Skutečný příběh drogového krále Pabla Escobara

Narcos je americký kriminální televizní seriál mapující vzestup a pád vládce drogového impéria Pabla Escobara.
Zdroj: Prima COOL
Narcos je americký kriminální televizní seriál mapující vzestup a pád vládce drogového impéria Pabla Escobara. Hlavní roli známého kolumbijského drogového bosse ztvárnil brazilský herec Wagner Moura.Role detektivů usilujících o Escobarovo zatčení obsadili herci Boyd Holbrook a Pedro Pascal. V první sérii je vykreslen Escobarův život od konce 70. let. 20. století, kdy se poprvé zapletl do obchodu s kokainem, až do roku 1992, kdy uprchnul ze svého soukromého vězení La Catedral.+ 6 fotek+ 7 fotek

Ačkoli to vždy bývá svatý Martin na bílém koni, kdo přináší sníh, tentokrát to bude Pablo Escobar na Prima COOL. Již tuto neděli 17. listopadu se čeští diváci konečně dočkají dechberoucího příběhu z drogového podsvětí, který nadchl celý svět od laiků až po odborníky.

Petra Járková
Petra Járková 16. 11. 2019 16:00

Narcos poutavě vypráví skutečný příběh drogového krále Pabla Escobara, při jehož sledování dochází k obrovské rozpolcenosti. Fandit zločinci, nebo dobru? Nejen díky tomu patří tento seriál k legendám, čemuž svědčí i mnohá ocenění. Tento výjimečný seriálový počin se pyšní syrovou autenticitou, která dokonale a často až bolestně líčí, jak se z Pabla Escobara stal nejobávanější narkoterorista a z jeho rodného města Medellín peklo na zemi. Tomu dopomáhá i dokonalá práce produkce, díky níž se většina scén natáčela na místech, kde se opravdu odehrávala skutečná dramata z Escobarova života. Navíc tato místa dodnes figurují v obchodu s drogami, o čemž se přesvědčil lokační agent Carlos Muñoz Porta, jehož tělo bylo nalezeno provrtáno spoustou kulek.

Jelikož si na tomto seriálu fanoušci vypěstovali závislost napříč všemi kontinenty, Prima COOL bude každou neděli ve 22.00 podávat hned dvojnásobnou dávku, aby bylo čekání na další neděli o trochu snesitelnější.

„Kampaň k seriálu Narcos i tentokrát sází na černý humor tak typický pro kanál Prima COOL. Když například v upoutávce Pablovi pohůnci věší na strom hlavou dolů své zabité protivníky, hraje k tomu vánoční píseň Feliz Navidad, do níž hlas Prima COOL Jan Dolanský hovoří o zdobení vánočního stromku u Pabla Escobara. Tyto Vánoce budou opravdu zasněžené!“ říká marketingový ředitel FTV Prima Aleš Pýcha s tím, že se kampaň objeví jak v rámci self-promotion, tak na sociálních sítích, na webech, v printu i v outdooru.

Věděli jste, že…?

Pablo Escobar byl kolumbijský drogový baron, narkoterorista a šéf obávaného zločineckého kartelu Medellín. V dobách největší „slávy“ Escobarův kartel produkoval asi 80 % veškerého kokainu pašovaného do Spojených států amerických. Escobarovi se často přezdívalo Kokainový král a byl nejbohatším zločincem v dějinách. Hodnota jeho majetku se odhaduje až na 30 miliard dolarů, taková částka odpovídá dnešním 58 miliardám dolarů. Vydělával 60 milionů amerických dolarů denně a časopis Forbes ho zařadil mezi nejbohatší lidi na světě. Jeho nahromaděná hotovost byla tak obrovská, že nebylo možné ukládat ji do bank. Zahrabával ji proto do země na utajených místech. Okolo 2,1 miliardy dolarů ročně mu kvůli tomu zničily krysy. A jen za gumičky, kterými bankovky štosoval, měsíčně utratil 2500 dolarů. Denně kartel propašoval i 15 tun kokainu. Escobarovi piloti rozhodně nestrádali, za jeden let si vydělali třeba půl milionu amerických dolarů. A na převoz peněz si Escobar koupil luxusní tryskáč Learjet. Na jeho palubu se vešlo až 100 milionů dolarů.

Pablo se oženil v roce 1976. Novomanželce, Marii Victorii Henaové, bylo v té době pouhých 15 let. Nedávno, po 25 letech života v ústranní pod novou identitou, vydala knihu, kde vypráví o svém životě s Pablem, který vylíčila jako zlatou klec plnou strachu, násilí a drog. Dle jejích slov ji Pablo v jejích 14 letech zneužil a poté donutil k potratu. Následné manželství bylo vynucené, trvalo 17 let a vzešly z něj dvě děti – syn Juan Pablo a dcera Manuela. Ačkoli ji Pablo uplácel obrovským luxusem, strach z něj i z jeho protivníků byl silnější.

Escobar dodnes platí za nejkrutějšího narkoteroristu. Byl zodpovědný za zabití více než 5000 lidí, včetně 200 soudců, tisícovky policistů, tří prezidentských kandidátů a několika novinářů. Neštítil se ani bombového atentátu na letadlo, na jehož palubě měl být prezidentský kandidát César Gaviria Trujillo, který ovšem do letadla nakonec nenastoupil. Zemřelo 104 lidí.

Když už byla situace nadále neúnosná, nabídl kolumbijské vládě, že výměnou za svou svobodu zaplatí státní dluhy v astronomické hodnotě okolo 10 miliard amerických dolarů. To nemohla vláda přijmout, ale došlo ke kompromisu, kdy parlament odhlasoval změnu ústavy zakazující vydávání občanů k trestnímu stíhání do zahraničí.

V roce 1991 Pablo Escobar souhlasil, že si „odpyká“ trest odnětí svobody na maximálně pět let ve vězení, které si sám postavil. Vězení připomínalo spíše luxusní rezidenci, jmenovalo se La Catedral, ale přezdívalo se mu Escobar Hotel. Mělo výhled na jeho rodné město Medellín, bylo vybaveno fotbalovým hřištěm, velkoplošnými obrazovkami, casinem, diskotékou, kulečníkovými stoly, heliportem či lázněmi a vířivkou. Escobar si osobně vybral své strážné. Během prvních dvou měsíců měl 300 návštěv. Jeho ilegální obchod s kokainem dál kvetl. Často byl viděn při nákupech v Medellínu nebo na fotbalových utkáních. Poté, co byly v místních médiích zveřejněny fotografie jeho opulentního vězení a vyšlo najevo, že nechal zabít několik obchodníků, kteří k němu přijeli na schůzku, se veřejné mínění k Escobarovi definitivně obrátilo zády. Dne 22. července 1992 se vláda pokusila Escobara přemístit do opravdového vězení. Když se to Pablo dozvěděl, uprchl – ve skutečnosti jednoduše odešel a zmizel v šeru noci.

V době, kdy se Escobar spolu s rodinou ocitl skoro půl roku na útěku a jeho dcera Manuela onemocněla, neváhal prý za jednu noc spálit v krbu bankovky v hodnotě dvou milionů dolarů, jen aby ji udržel v teple.

Dne 2. prosince 1993, den po svých 44. narozeninách, byl Pablo Escobar zastřelen kolumbijskou policií.

NA SNÍMKY ZE SERIÁLU NARCOS SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články