Discovery Channel odvysílá unikátní seriál Obrovské vlaky

Vydejte se vlakem přes skotský viadukt, který pravidelně křižovali čarodějové z Harryho Pottera!
Zdroj: Media:list
Kanál Discovery Channel v únoru přinese unikátní seriál Obrovské vlaky, který představí tento fenomén z dalšího úhlu a přinese divákům zajímavosti z železničních cest a stanic po celém světě.Vlaky patří mezi nejekologičtější způsoby přepravy.V mauretánské poušti se mezi dunami pohybuje vlak dlouhý přes 2,5 kilometru s nákladem neuvěřitelných 22 tun železné rudy, protože právě ta je hlavním zdrojem bohatství země.Vlaky a vláčky miluje každé malé dítě a také mnozí dospělí. V Moskvě je dokonce využívají třeba toulaví psi. Umějí si nastoupit na lokálních nádražích na předměstí a dostat se až do centra města, kde snadněji naleznou potravu.+ 1 fotka+ 2 fotky

Vlaky patří mezi nejekologičtější způsoby přepravy. Železniční tratě křižují celý svět a díky nim se z bodu A do bodu B dá převézt i ten největší a nejneobvyklejší náklad. Některé vlakové spoje brání ekonomické izolaci odlehlých regionů, jiné propojují země či národy navzájem. Často přitom musejí čelit nepřízni počasí v nehostinných krajích.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 02. 02. 2017 12:06

Dovedou transportovat nebezpečné materiály nebo také zboží, které je naopak pro danou zemi nepostradatelné. Tyto vlaky mají zásadní vliv na každodenní život tisíců lidí.

V mauretánské poušti se mezi dunami pohybuje vlak dlouhý přes 2,5 kilometru s nákladem neuvěřitelných 22 tun železné rudy, protože právě ta je hlavním zdrojem bohatství země. V Kanadě projíždí 45 nákladních vagonů trasu o tisíci kilometrech mezi Zemí Prince Ruperta a městem Whittier na Aljašce, a to za jakéhokoli počasí. V současné době se až 40 % celkového světového nákladu přepravuje po železnici, přičemž tento objem se každým rokem ještě zvětšuje.

A to je teprve začátek výčtu faktů o fenoménu zvaném vlak. Například celková plocha kontaktu mezi vlakovými koly a kolejnicí je jen o trochu větší než jeden stříbrný dolar. A teď si představte, že po těchto „stříbrných dolarech“ je prostřednictvím několika navazujících spojů možné absolvovat cestu z Portugalska do Vietnamu, která 17 000 km. Cena jízdenek za takových výlet vyjde přibližně na 2 000 amerických dolarů.

Vlaky a vláčky miluje každé malé dítě a také mnozí dospělí. V Moskvě je dokonce využívají třeba toulaví psi. Umějí si nastoupit na lokálních nádražích na předměstí a dostat se až do centra města, kde snadněji naleznou potravu. A večer se zase vydají zpět.

Mašinky najdeme pochopitelně i v pohádkách. Chcete-li se do jedné vydat a vyzkoušet si cestu Harryho Pottera do Bradavic vedoucí přes známý viadukt, vydejte se do západního Skotska na vrchol Loch Siel. Právě tam se totiž nachází trať, po které se proháněl bradavický express.

Angličané jsou vlaky doslova posedlí i ve skutečném životě. Nejenže na britských ostrovech naleznete nejdelší vlakovou stanici měřící 600 metrů, do které by se tedy dalo poskládat celkem šest fotbalových hřišť za sebou, ale napříč Anglií se prohánějí i tzv. vlaky duchů, o kterých málokdo ví, kdy pojedou nebo kam a jejich účelem také není přepravovat lidi, ale ušetřit náklady na administrativní zrušení tratí.

V příbězích a románech se vlaky už staly nedílnou součástí zápasů kladných a záporných hrdinů, případně dějištěm romantických zápletek nebo naopak tragických událostí. V Japonsku bychom ale nedoporučovali některé knižní hrdiny následovat. Spáchá-li tady totiž někdo sebevraždu skokem pod vlak, musí jeho rodina uhradit veškerou způsobenou škodu a kompenzovat i újmy také vlastníkovi dotčeného vlaku.  

Miniaturní vlakové soupravy naleznete v kdejakém dětském pokojíčku a příznivci skutečných velkých strojů jsou zastoupeni po celém světě. Kanál Discovery Channel v únoru přináší unikátní seriál Obrovské vlaky, který představí tento fenomén z dalšího úhlu a přinese divákům zajímavosti z železničních cest a stanic po celém světě. Žádný vlakový příznivce by si tento dokumentární pořad neměl nechat ujít.

Zdroj: Tisková zpráva

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články