Musela zemřít? Nový dokument o princezně Dianě znovu otevře případ její smrti

První část třídílného dokumentu poběží ve čtvrtek 31. srpna 2017 ve 21:00 na stanici TLC.
Zdroj: Getty Images

Neuvěřitelných 20 let uplyne od doby, kdy tragicky zahynula jedna z největších ikon moderních dějin, britská princezna Diana. I po tolika letech se nad dodnes nevyjasněným úmrtím vznáší řada otázek a pochybností. Nový třídílný dokument společnosti Discovery s názvem Diana: tragédie, nebo zrada? se spolu s lidmi z princeznina nejbližšího okolí snaží nalézt odpovědi alespoň na zlomek z nich. Odhalování nových informací mohou na stanici TLC přihlížet i čeští a slovenští diváci, a to takřka přesně 20 let poté.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 22. 08. 2017 17:44

Unikátní tříhodinový dokument Diana: tragédie nebo zrada? připomene uceleně a v souvislostech příběh Dianina života od jejího nešťastného dětství, přes počátek nevyrovnaného vztahu s princem Charlesem, její rozvíjející se zdravotní a psychické problémy, až po smrt, která tehdy otřásla celým světem a stala se na dlouhé týdny celospolečenským tématem.

Diváci uvidí záběry z jejího života, které dosud nebyly odvysílány. Film se logicky dotkne i nových důkazů a konspiračních teorií. Byla či nebyla její smrt náhodná? Jakou roli v ní sehrála společnost či dotěrní paparazzi?

„Honili ji, snažili se ji po nehodě alespoň zachytit přes okno. Jako by lovili lišku! Ve Francii je zločin neposkytnout pomoc, pokud můžete. A oni nepomohli, oni si ji fotili!“ uvádí v dokumentu historička Kate Williamsová.

Getty Images

To hlavní, co totiž tento film přináší, jsou exkluzivní rozhovory s osobami, kteří byli Dianě v průběhu i na sklonku jejího života nejblíže.

„Byla velmi, velmi naivní. Měla za sebou nešťastné dětství, nefunkční zázemí a hledala perfektní rodinu,“ prohlašuje o Dianě její životopisec Andrew Morton a jeho zasvěcený pohled doplní také vyprávění jejích dlouholetých přátel Mary Robertsonové a Jamese Colthursta. Obrázek by ani nebyl úplný bez výpovědi Dianina bodyguarda, kterému se sama svěřovala, dostatečný prostor však dostanou i historici, autorka královských životopisů nebo novináři.

O tom, co se vlastně stalo během oné tragické noci 31. 8. 1997, kdy byl po autonehodě v pařížském tunelu drasticky ukončen život tehdy pouze šestatřicetileté „princezny lidských srdcí“, koluje mnoho teorií.

Getty Images

Na ně nabídne svůj názor i herec Richard Belzer, herec a autor knihy spekulující o možných příčinách Dianiny smrti: „Dopravní kamery jsou velmi důležité, protože znamenají příjem za překročení rychlosti. A z nějakého důvodu tu noc, kdy Dianino auto mělo havárii, žádná z 10 kamer po cestě nefungovala. Další shoda okolností!“

Vedle domněnek a teorií ale film přinese také faktická svědectví profesionálů – lékaře, který zasahoval na místě, a který se o totožnosti zachraňované ženy dozvěděl až druhý den ve zprávách, i zkušeného vyšetřovatele dopravních nehod. 

Pomohou jejich zpovědi objasnit některé skutečnosti a zaplnit bílá místa na mapě osudu obletované, zatracované, uctívané a svým způsobem prokleté princezny

První část třídílného dokumentu Diana: tragédie nebo zrada? poběží ve čtvrtek 31. srpna 2017 ve 21:00 na stanici TLC.

Zdroj: Tisková zpráva

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články