Dnes se narodil první a zatím i poslední Čech, který se stal komořím samotného papeže. Jan Jiří Ruckl prožil sice krátký život, ale i tak se stihl zapsat do české historie tučným písmem

Rücklové jsou velice starou sklářskou rodinou. Sklo se pod jejich jménem dodnes vyrábí
Zdroj: osobní archiv

Je to takový slavný neznámý. Jan Jiří Rückl byl opravdu velkým Čechem a nadaným politikem i podnikatelem, ale mnoho lidí ani nezná jeho jméno. Natož to, co dokázal. Pojďme si tedy připomenout jeho narození. Dnes by mu bylo neuvěřitelných 118 let.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 12. 05. 2018 09:58

Slavné jméno

Pocházel se slavného sklářského rodu Rücklů, kteří se sklářskému řemeslu věnovali již po několik generací. Svou nejslavnější sklárnu Rücklové založili v Nižboru u Berouna. Další rücklovské sklárny byly založeny po celém Rakousku-Uhersku. Nižborská sklárna funguje dodnes. Vyrábějí se v ní například sošky českých lvů.

Do Paříže na studia

Jan se nechtěl stát řadovým sklářským dělníkem a raději odešel studovat. Jeho almou mater se stala pařížská Sorbonna, kde se vzdělával v politice a v právu, ze kterého získal doktorát. Pár let v Paříži žil a začal se zajímat o politické dění. Politiku rád kritizoval. Přidal se ke straně liberálů a aktivně se v politice angažoval.

Papežův komoří

Ve Francii zůstal do roku 1920. Díky svým skvělým vztahům s Vatikánem se stal komořím samotného papeže Pia XI. a náměstkem jeruzalémského patriarchy a prezidentem Čs. kapituly Rytířského řádu Božího hrobu. Stal se tak prvním a prozatím i jediným Čechem, který takto důležitou a vysokou funkci dostal.

Poradcem Edvarda Beneše

Po návratu z Vatikánu zpět do Čech se začal opět politicky angažovat. Stal se poradcem tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše pro věci politické a církevní. Byl také velice schopným podnikatelem. Krom práce v politice schopně vedl i svou nižborskou sklárnu a znovu pozvedl české sklářství na světovou úroveň.  Zasedal ve správních a dozorčích radách řady významných podniků a institucí včetně světové banky Bank de Paris. Je autorem mnoha českých i cizojazyčných prací o teorii i praxi v podnikání a ekonomice.

Synové a dcery Jiřího skláře

Jeho život předčasně ukončila leukémie. Zemřel v pouhých 38 letech v Praze. Za svůj krátký život dokázal opravdu neuvěřitelné věci. Byla by škoda, kdyby tento velký člověk upadl v zapomnění.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články