Britové sice za druhé světové války prolomili Enigmu, ale její dešifrování museli držet v přísné tajnosti. Obětovali tak tisíce životů nevinných lidí

Enigma připomínala přenosný psací stroj.
Zdroj: pixabay

Enigma. V té době nejlepší šifrovací přístroj, který za druhé světové války používali ke komunikaci němečtí nacisté. Francouzi, Britové a Poláci tajně spojili své síly a už od začátku války se pokoušeli tuto zapeklitou mašinku přelstít a kód rozlousknout. Britům se to nakonec opravdu podařilo. Rozšifrování Enigmy muselo být přísně tajné. I za cenu lidských životů.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 11. 05. 2018 12:49

Co je to Enigma a její první rozluštění

Enigma byla malý a přenosný šifrovací a dešifrovací přístroj, který hojně využívalo nacistické Německo ke komunikaci. Nejdříve se jednalo o civilní přístroj a až později byl využíván ve vojenství. Enigmu v roce 1932 napůl prolomili Poláci, když nacisté vnikli na polské území. K tomuto úspěchu jim velice pomohla Francie, která na prolomení Enigmy spolupracovala. Němci se to dozvěděli a Enigmu kompletně překódovali, takže její rozluštění bylo o dost těžší. Na práci Poláků a Francouzů později navázal Brit,  matematik Alan Turing, který kód rozluštil úplně.

Historicky první počítač jménem Christopher

Geniální Turing pochopil, že Enigma má natolik složitý kód, že jej lidský mozek nemá šanci nikdy rozluštit. Na to jsme jednoduše příliš hloupí. Sestrojil tedy stroj, který pojmenoval Christopher. Šlo o historicky první počítač na světě. Jen se mu ještě neříkalo počítač. Práce probíhala v naprostém utajení.

Kód prolomen

S Turingovým strojem to nejdříve nevypadalo zrovna nadějně. Neúspěch střídal další a Turing se začínal propadat do depresí s tím, že možná Enigmu opravdu nerozluští. Jednoho dne se vše změnilo, protože nejtěžší kód na světě dokázal tento první počítač na planetě úspěšně dešifrovat. Důvod k oslavám to ale zrovna nebyl.

Museli obětovat celé město

Enigma sice byla prolomena, ale co teď? Britové věděli o každém chystaném útoku nacistů. Věděli o každém jejich plánu, strategii a pohybu. Bohužel nemohli dělat absolutně nic. Kdyby něco podnikli, Němci by Enigmu okamžitě překódovali a celé letité snažení by bylo zase na začátku, a to si Britové nemohli dovolit. Věděli o všem. I o chystaném útoku na Londýn. Museli dokonce obětovat anglické město Coventry, které mělo být rozbombardováno. Kdyby evakuovali občany před útokem, Němci by to poznali a moc dobře by věděli, odkud vítr vane. Winston Churchill tehdy stál před nejtěžším rozhodnutím v životě. Aby uchránil tajemství prolomení kódu, musel obětovat nevinné lidské životy.

Bylo rozluštění Enigmy k něčemu?

Rozhodně ano. Poslední zprávu, která byla rozluštěna, poslal sám Hitler v roce 1945. Stálo v ní: „Bolševiky znovu stihne osud Asiatů. O hlavní město říše si zlomí vaz. Berlín zůstane německý, Vídeň bude znovu německá a Evropa nikdy nebude ruská.“ Po celou dobu války Němci nezjistili, že někdo další čte jejich korespondenci. Rozluštění Enigmy zkrátilo trvání války o další tři roky.

Omluva Alanu Turingovi

Alanu Turingovi, který se zasloužil o rozluštění jednoho z nejtěžších kódů na světě, Anglie nepoděkovala... Byl homosexuál, a to se v konzervativní Anglii trestalo. Když se na to přišlo, mohl si Turing vybrat. Buď půjde do vězení, nebo podstoupí chemickou kastraci a hormonální léčbu. Vybral si kastraci. Znamenalo to, že do nebohého a geniálního vědce doktoři píchali ženské hormony a látky, které mu měly snižovat sexualitu a ,,naučit ho“ milovat ženy. Turingovi začala růst ženská prsa a vlivem léků nebyl schopen přemýšlet a matematicky uvažovat. Stala se z něj troska. Raději spáchal sebevraždu. V září roku 2009 byl souden rehabilitován a celá Anglie včetně královny se mu omluvila. Každý rok se na jeho počest udělují takzvané Turingovy ceny. Je to nejprestižnější cena v IT oborech.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články