Oslavy MDŽ: Za socialismu se jednalo o velkou událost s vůní karafiátů

Na socialistické MDŽ si můžete zavzpomínat i díky seriálu Vyprávěj
Zdroj: Česká televize
Oslavy MDŽ z dob našich prababičekDěti měly pro ženy vždy nacvičena různá vystoupeníMDŽ se slaví všude ve světěGustav Husák na oslavách MDŽ+ 5 fotek+ 6 fotek

MDŽ bývá nejen v České republice označován socialistickým svátkem. Málokdo ale ví, že jeho vznik souvisel s volebním právem žen a s celkově důstojnějšími pracovními podmínkami. V Československu ale komunistická strana tento den využila k propagandě svého režimu, proto mu mnozí nemůžou přijít na chuť. Jak se vlastně tento den u nás tehdy slavil?

Petra Járková
Petra Járková 08. 03. 2019 14:00

Rudé karafiáty, alkohol, chlebíčky, usměvavé soudružky a soudruzi v televizních zprávách – to vše se mnohým vybaví, když vzpomenou na 8. březen za minulého režimu.

K MDŽ neodmyslitelně patřila dětská přáníčka, již zmíněné karafiáty a bouřlivé oslavy, které si muži mnohdy užívali více než ženy. Bylo skutečně smutnou tradicí, že se na svátek žen všichni muži opili a způsobili tím ženám, které se v ten den měly radovat, jen starosti.

Na pracovištích se MDŽ měnilo v kolektivní mejdany – za peníze z ROH se nakoupil alkohol, chlebíčky a zvesela se slavilo. Dámy usedaly za stoly, které byly vyzdobeny umělými květinami a prohýbaly se pod šunkovými chlebíčky s vlašským salátem. Popila se turecká káva, snědl šlehačkový dortík a kromě rudého karafiátu ženy obdržely od ROH bonboniéru, mýdlovou kazetu nebo utěrku – zřejmě aby nezapomínaly, kde je jejich místo.

Samostatnou kapitolou pak byla kulturní vložka každé podnikové oslavy. Malí pionýři recitovali verše budovatelské poezie a pěli tesklivé písně mladých úderníků, kteří se loučí s matkami a odcházejí na Sibiř budovat ropovod.

Alkohol se v práci požívat nesměl, ale na tento zákaz nikdo nedbal. Soudruzi oslavovali už od rána, a byly to právě ženy, které nepořádek po bujarých mejdanech druhý den uklízely.

Na televizních obrazovkách běžely zábavné pořady, ve kterých nechyběly ani gratulace významných zpěváků, herců a zástupců KSČ. Známé osobnosti recitovaly básně Vladislava Vančury či Jaroslava Seiferta.

MDŽ je dnes tedy možná částečně poznamenán svou komunistickou minulostí, kdy se ho tehdejší politická elita v Československu zmocnila k využití své propagandy. Jde však o den uznávaný v různých částech světa, který znamená podporu rovných příležitostí pro ženy a muže.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články