Dokument Cesta ke svobodě: Silné nepovšimnuté příběhy lidí během revoluce

Cesta ke svobodě je novým pohledem na revoluční rok 1989, který dosud zůstával skrytý na fotografických negativech.
Zdroj: TV Nova
Cesta ke svobodě je novým pohledem na revoluční rok 1989, který dosud zůstával skrytý na fotografických negativech.Cesta ke svobodě je novým pohledem na revoluční rok 1989, který dosud zůstával skrytý na fotografických negativech.Cesta ke svobodě je novým pohledem na revoluční rok 1989, který dosud zůstával skrytý na fotografických negativech.Cesta ke svobodě je novým pohledem na revoluční rok 1989, který dosud zůstával skrytý na fotografických negativech.+ 2 fotky+ 3 fotky

Výpravný dokument Cesta ke svobodě přináší silné příběhy lidí z fotografií, které pořídil fotograf Karel Bucháček během listopadové revoluce, která se konala 17. listopadu přesně před třiceti lety.

Petra Járková
Petra Járková 17. 11. 2019 16:00

Dokument Cesta ke svobodě přináší silné příběhy lidí z fotografií, které pořídil fotograf Karel Bucháček během listopadové revoluce a které dlouhých třicet let ležely nepovšimnuty pod prachem v dřevěných truhlách. Cesta ke svobodě je novým pohledem na revoluční rok 1989, který dosud zůstával skrytý na fotografických negativech.

Dokument Cesta ke svobodě vznikal řadu měsíců. Na jeho začátku bylo zveřejnění několika fotografií Karla Bucháčka na Facebooku, na nichž se demonstrující lidé po letech poznali. Fotografie jim vrátily vzpomínky, které zachytila kamera. Velkou část natáčení zabraly také exteriérové a interiérové scény. Šlo o unikátní prostředí, které se přeměnilo zpět do roku 1989.

„Mým hlavním cílem bylo, aby příběh revoluce vyprávěli obyčejní lidé. Tedy ti, kteří skutečně stáli v prvních řadách na demonstracích v roce 1989. Lidé, kteří často poznali, jaké to je dostat obuškem, být sražen k zemi vodním dělem nebo příslušníkem veřejné bezpečnosti. A to se myslím povedlo. Žádní politici, ale běžní občané,“ říká Michal Kratochvíl – režisér dokumentu.

„Cesta ke svobodě patří k jednomu z nejnákladnějších projektů, které jsme v posledních letech uskutečnili. Listopad 1989 změnil životy nás všech a důležitost této události byla pro nás hnacím motorem udělat dokument co nejlépe,“ prozradil ředitel sekce zpravodajství a publicistiky Kamil Houska.

NA SNÍMKY Z DOKUMENTU CESTA KE SVOBODĚ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Osmdesátiminutový dokument Cesta ke svobodě už 17. listopadu od 21.25 na Nově.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články