Před deseti lety zemřel skutečný Rain Man Kim Peek: Připomeňte si jeho dechberoucí příběh

Před deseti lety zemřel skutečný Rain Man Kim Peek: Připomeňte si jeho dechberoucí příběh
Zdroj: Wikipedia Commons, CC BY-SA 3.0, Dmadeo - Own work

Jsou filmy, které v nás vyvolají tak silné emoce, že na ně nikdy nezapomeneme. Jedním z nich je i kultovní snímek Rain Man. Hlavního hrdinu ztvárnil Dustin Hoffman, který byl za svůj úžasný výkon dokonce oceněn Oscarem. Jaký byl ale osud skutečného Rain Mana Kima Peeka?

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 11. 11. 2019 11:24

Kim Peek se narodil 11. listopadu roku 1951 v Salt Lake City. Na svět však přišel s poškozením jedné části mozečku a zároveň mu chyběl i velký svazek nervů, tzv. corpus callosum neboli kalózní těleso, které slouží k propojení pravé a levé hemisféry. V té době se jevilo jako nejlepší řešení poslat Kima do zařízení pro osoby s mentálním postižením. Lékaři tvrdili, že nebude schopen mluvit, učit se a bude tak celoživotně vyřazen ze společnosti.

Nebyl autista, ale savant (učenec)

Kim nebyl oproti vžitým představám autistou. Jeho IQ dosahovalo jen 73 bodů a testy prokázaly i nízkou sociální a emocionální inteligenci. Trpěl tzv. syndromem učence (anglicky savant syndrome). Savant (učenec) je člověk s mentálním postižením, který ale v určitých oblastech vykazuje schopnosti značně překračující normu lidí bez mentálního postižení. Tímto syndromem často trpí autisté. Ale ne každý savant je autistou, což platí i naopak. 

Jeho otec Frank Peek ale ve svého syna věřil a na rady lékařů nedal. Po celý Kimův život pro něj byl velkou oporou a pečovatelem v jednom. I díky němu Kim už ve velmi nízkém věku dokázal přečíst knihu a celou si ji zapamatoval.

Zdaleka však nezůstalo u jednoho svazku, Kim jich přečetl okolo 12 tisíc a zapamatoval si z nich skoro všechna slova. Jak to dokázal? Jeho postižení mu umožňovalo přečíst dvě stránky za zhruba deset sekund – levým okem četl levou stránku, pravým zároveň tu pravou.

Dustin Hoffman byl hvězda, Kim Peek byl celé nebe

Se svým příběhem o bojovnosti a neztrácení naděje Kim společně se svým tátou objeli celý svět a dali tak naději více než dvěma milionům lidí se stejným postižením. V roce 1984 se Frank s Kimem zúčastnili konference v Texasu, kterou pořádala Asociace pro retardované občany. Na ni v touze po silném příběhu zavítal i scénárista Barry Morrow.

Pak už to nabralo rychlý spád, Morrow s Peekem si okamžitě padli do oka a bylo zaděláno na velký snímek. Po jejich setkání se Morrow netajil úžasem. „Byl jsem naprosto ohromený, nemohl jsem toho muže dostat z hlavy,“ vzpomínal.

Peek byl často v kontaktu i s hercem Dustinem Hoffmanem, který se do sebe snažil nasát všechny jeho vtípky a manýry. „Já jsem sice možná hvězda, ale ty jsi celé nebe,“ řekl mu jednou Hoffman. Oscarový film přinesl sebevědomí a nové sociální dovednosti i skutečnému Rain Manovi, který svým příběhem zamotal hlavy řadě neurologů. Když ve svých 58 letech zemřel na infarkt, truchlili nejen jeho blízcí, ale i zástupy rodičů dětí trpících stejným typem postižení, jimž dal obrovskou naději do budoucna.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články