Fenomén Igráček je zpět: Nenechte si ujít výstavu historie i současnosti kultovní hračky

Fenomén Igráček je zpět: Nenechte si ujít výstavu historie i současnosti kultovní hračky
Zdroj: archiv společnosti EFKO-karton
Věděli jste, že celkem bylo panáčků znázorňujících nějaké povolání dvaapadesát?Policista - starý a nový IgráčekPolicista - starý a nový IgráčekVoják - starý a nový Igráček+ 12 fotek+ 13 fotek

Legendární plastová postavička ze 70. a 80. let minulého století letos oslaví už 43. narozeniny. Ať už jen chcete zavzpomínat na dětská léta nebo byste s tímhle panáčkem rádi seznámili své ratolesti, neměla by vám uniknout putovní výstava, která se po dlouhé době vrací do Prahy.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 23. 02. 2019 18:00

Kultovní panáček Igráček, se kterým příjemně trávily čas celé generace dnešních rodičů a prarodičů, dokáže ve své nové formě vyvolat radost i u současných dětí. I proto český výrobce her a hraček Efko, který Igráčka zachránil od zániku, připravil před několika lety zajímavou putovní výstavu s všeříkajícím názvem Fenomén Igráček je zpět. V Praze ji můžete navštívit do 28. února. Podrobnosti o výstavě naleznete na konci článku.

Tváří výstavy se tentokrát stal Igráček námořník s lodičkou, jehož figurka byla vytvořena už v 80. letech minulého století a na výstavě je představena její původní i současná podoba. Návštěvníci se ale samozřejmě seznámí s historií i současností oblíbené české hračky prostřednictvím desítek figurek nejrůznějších povolání a charakterů v historických i moderních variantách. Věděli jste, že celkem jich bylo dvaapadesát?

Prvním hotovým prototypem byl  Igráček zedník s příslušenstvím, který spatřil světlo světa v roce 1976. Raritou byl nejenom jeho vývoj „na koleni“, ale také samotné kroky před definitivním stanovením podoby, nejspíš v roce 1974, tedy ve stejném období jako uvedení Playmobilu. Igráček zedník měl dokonce v té době v Německu posloužit jako ukázkový vzor, kam už v Československu s vývojem pokročili, a navzdory nepříznivé ekonomické situaci tak dospěli k přesvědčení, že nemá cenu s uvedením postavičky otálet.

Za jeden z nejproslulejších modelů Igráčka v celé historii postavičky lze považovat legendárního „příslušníka“ VB, který se přes počáteční obavy v Igře setkal s velkým úspěchem. První ženskou verzi Igráčka pak byla zdravotní sestra s typickou sukní. Mezi další nejznámější postavičky patřili kuchař, kominík, námořník, stavař s míchačkou, nebo také matka s dítětem. Mezi ty méně známé patří například model kováře nebo potápěče. Stejně jako dnes byly postavičky kompletovány ručně a v některých případech také zdobeny (malování knoflíků nebo sponky ve vlasech).

Kde výstava probíhá: Akci hostí Restaurace a kavárna Korkorán, a to ve svém galerijním prvním patře secesního pavilonu bývalé vršovické vodárny na adrese Vltavanů 229, Praha 4.

Otvírací doba: denně 10:00–18:00

Vstupné: dospělí 80 Kč, děti 50 Kč, skupiny (10 a více) 40 Kč

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články