Sto let staré hračky: UPM vystavuje dřevěné poklady Ladislava Sutnara

Jeho hračky muzeum získalo ze soukromé sbírky.
Zdroj: UPM
Oproti tehdejším realistickým hračkám ty Sutnarovy vynikaly svou jednoduchou stylizací a střízlivou monochromní barevností.Pocházejí z 20. a 30. let minulého století, z doby, kdy Ladislav Sutnar učil ve Státním ústavu školském v Praze.Sutnara inspirovala tehdejší rychlá doba a městský život.Zajímala ho i historie loutkářství, která svou renesanci zažívala koncem 19. století.+ 6 fotek+ 7 fotek

Chcete si zavzpomínat na staré časy? Uměleckoprůmyslové muzeum vám dá příležitost prohlédnout si výtvory slavného českého designéra a grafika Ladislava Sutnara.

Redaktor
Redaktor 11. 01. 2019 19:51

Výstava, která trvá do konce března, je přístupná zdarma. Expozice nabízí unikátní kolekci, která se skládá ze soukromého majetku, tudíž je velice exkluzivní. Hračky Sutnar vyráběl pro domácí divadlo a jsou téměř sto let staré.

Oproti tehdejším realistickým hračkám ty Sutnarovy vynikaly svou jednoduchou stylizací a střízlivou monochromní barevností. Pocházejí z 20. a 30. let minulého století, z doby, kdy Ladislav Sutnar učil na Státním ústavu školském v Praze.




Sutnara inspirovala tehdejší rychlá doba a městský život. Proto se mezi jeho výtvory často objevují dopravní prostředky jako auta, tramvaje, náklaďáky nebo vlaky. Zajímala ho i historie loutkařství, která svou renesanci zažívala koncem 19. století. Časem se i loutkoví nadšenci pokoušeli prosadit tento druh umění jako rovnoprávný s ostatními odvětvími.


Ladislav Sutnar je znám díky svým osobitým grafikám, především slavným Venuším. V roce 1932 byl ředitelem Výtvarné školy Václava Hollara a v současné době nese jeho jméno Fakulta designu a umění Západočeské univerzity v Plzni.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články