Hříšný tanec: Patrick Swayze a Jennifer Grey se nesnášeli, roli Baby chtěla i Sarah Jessica Parker

Začnou intenzivně trénovat a společné hodiny tance je natolik sblíží, že jejich vztah přeroste v lásku.
Zdroj: Youtube

Hříšný tanec je filmem, kterému na začátku nikdo moc nevěřil. Přitom se stal romantickou klasikou, kterou si oblíbili snad všichni, a není člověka, co by neznal hlášku: Baby nebude sedět v koutě! Hlavní protagonisté Patrik Swayze a Jennifer Grey filmu dodali ten správný šmrnc, ale věděli jste, že mezi nimi vládla obrovská nevraživost? A co dalšího se dělo v pozadí tohoto slavného snímku?

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 28. 02. 2020 14:11

Film, ve kterém se prolíná láska, tanec a rozdíly ve společnosti, si získal miliony fanoušků. Od premiéry, která proběhla 17. srpna roku 1987, se v jeho tržbách začaly protáčet miliony. Hříšný tanec si celosvětově vydělal 214 milionů dolarů, což je v přepočtu téměř pět miliard korun. A legendární skladba The Time Of My Life, kterou celý film vrcholí, si dokonce vysloužila Oscara.

Příběh scénáristky

Avšak začátky filmu nebyly vůbec jednoduché. V celou myšlenku věřily jen scénáristka Eleanor Bergstein a producentka Linda Gottlieb. Bergstein byla dcerou doktorky, která byla vychovávaná v bohaté newyorské buržoazii a měla přezdívku „Baby.“ Také navštěvovala večírky v suterénech, kde tancovala v rytmech zakázaných tanců.

Je vám tento příběh povědomý? Není se čemu divit, Hříšný tanec totiž vypráví zážitky z jejího života a dospívání, které si zažila v 60. letech. Byla to právě ona, kdo navštěvoval letoviska v horách Catskill. Už tehdy však měla jasné představy o své budoucnosti, během níž chtěla psát příběhy, které v ní zanechaly nějaké stopy, a tak se stala scenáristkou.

Svou kariéru nastartovala v roce 1980, kdy se pustila do svého prvního filmu, jímž byla komedie Amarti v New Yorku. Ovšem když zjistila, že z jejího scénáře byla vystřižena taneční scéna, tak se rozhodla, že napíše celý film, který bude věnovaný tanci, a bude se točit okolo dvou sester na dovolené v Catskill.

Podle producentky Lindy Gottlieb byl ale na celém scénáři nejlepší jen název filmu. Bylo zkrátka potřeba dostat do něj něco navíc. Právě proto se ve snímku objevilo téma potratu, společenské rozdíly a hledání vlastních osobností.

Roli Baby chtěla i Sarah Jessica Parker

Dalším krokem bylo najít studio, které by se o film zajímalo. Prvně sice přišlo dvaačtyřicet odmítavých dopisů, vše se ale změnilo ve Vestronu, kde se specializovali na distribuci domácího videa a kde také byli připraveni jít do výroby tohoto filmu – jenže jen s nízkým rozpočtem ve výši 4,5 milionů dolarů. Režií filmu byl pověřen Emile Ardolino, který v roce 1983 získal Oscara za nejlepší dokument. Jediný háček byl ale v tom, že se jednalo o jeho první zkušenost s hraným filmem.

Následoval výběr hlavních protagonistů. Na roli Baby se přihlásily Winona Ryder, ale i hvězda Sexu ve městě, Sarah Jessica Parker. Obě však měly smůlu, protože Eleanor s Lindou chtěly Jennifer Grey. O roli Johnyho se ucházeli Benicio Del Toro a Billy Zane, jenže když do místnosti přišel Patrick Swayze, tak bylo rozhodnuto.

Přestože si na fotbale zranil koleno, tak byl profesionálním tanečníkem, kterého k tanci přivedla jeho matka. Ale Jennifer s Patrickem mezi sebou neměli žádné vzájemné sympatie, což vzniklo už v době, kdy spolu natáčeli film Rudý úsvit. Nakonec to mezi nimi ale zažehlo a na televizních obrazovkách nikdo neodhalil, že mezi nimi panovala vzájemná nenávist.

Soundtrack navrhl Swayze

Film se točil během pěti podzimních týdnů mezi Virginií a Severní Karolínou. Natáčení se ale neobešlo bez komplikací. Veškeré taneční scény byly natočeny bez hudby, kterou nahradil metronom. Eleanor dokonce chyběla práva k písním, která byla velmi drahá. Navíc se zranil i Patrick, který si způsobil zdravotní lapálii, když ve filmu tančil na kládě. Natáčení navíc provázela panika Jennifer, která měla obavy spojené s cenzurou a sponzory, protože příběh byl zaměřen i na kontroverzní otázku potratu.

Nakonec všechny překážky padly. Swayze se vrátil na scénu a Eleanor jako soundtrack k filmu navrhl svou píseň She´s Like the Wind. Problémy mezi hlavními postavami se sice staly nedílnou součástí filmu, pokud však po dlouhých třiatřiceti letech každý ví, co znamená hláška „Baby nebude sedět v koutě,“ tak je jisté, že Eleanor s Lindou měly správné tušení, a že bylo dobře, když za filmem stály. Hříšný tanec se totiž stal kultem, který prostřednictvím tance vypráví milostný příběh. A toto téma táhne.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články