I právníci fandí mámám. Samoživitelkám často k řešení problémů schází prostředky i znalosti

I právníci fandí mámám. Samoživitelkám často k řešení problémů schází prostředky i znalosti
Zdroj: Shutterstock

Zdlouhavé rozvody, nervy drásající boj s bývalým partnerem o alimenty a s tím spojená nejistota ohledně neutěšené rodinné finanční situace. To je pouze zlomek problémů, se kterými se musí potýkat matky samoživitelky. Pro všechny tyto situace by navíc měly být vybaveny nezbytnými právními znalostmi, aby v případných soudních sporech mohly účinně hájit svoje práva. A právě s tím se jim snaží pomoci právníci advokátní kanceláře ROWAN LEGAL, kteří spojili síly s dobročinným projektem Fandi mámám.

Redaktor
Redaktor 01. 12. 2022 10:23

Partnerství projektu Fandi mámám je poslední z řady dobročinných činností, kterým právníci v ROWAN LEGAL věnují svůj čas. Pro členky, mezi něž patří maminky samoživitelky, před nedávnem uspořádali seminář, ve kterém s nimi podrobně procházeli hlavní témata rodinného práva. Cílem tohoto kurzu bylo dodat maminkám jistotu v právních otázkách a poskytnout jim alespoň základní exkurz do složité rodinně právní oblasti. 

Nepřekvapí proto, že mezi hlavní témata patřily zejména otázky spojené s vyživovací povinností na děti, dále rady, jak co nejefektivněji postupovat při rozvodu, ale nechyběl ani podrobný výčet všech práv a nároků, které mají k dispozici neprovdané matky. Tím se ale zapojení kanceláře do projektu zdaleka nevyčerpává! Její zaměstnanci jsou v krizových případech připraveni poskytovat členkám právní poradenství ve formě individuálních konzultací a v extrémních případech dokonce vstoupit do probíhajícího sporu a převzít právní zastoupení. 

„Organizace Fandi mámám pomáhá ženám, které se dostaly do obtížné životní situace. Zpravidla se jedná o samoživitelky potýkající se s osobními, finančními, ale také zásadními právními problémy. Často si s nimi nevědí rady, a už vůbec nemají finanční prostředky na právní služby. Protože je nám v ROWAN LEGAL aktivita spolku Fandi mámám velice blízká, rozhodli jsme se právně těmto maminkám bezplatně pomáhat,“ vysvětluje důvody podpory projektu Lukáš Duffek, partner advokátní kanceláře ROWAN LEGAL.

Partneři kanceláře zároveň oceňují to, že projekt má ambici upozorňovat i na závažnou společenskou problematiku, kterou samoživitelství a s tím spojená chudoba bezpochyby je. Pokud k tomu přičteme ještě komplikovaná a zdlouhavá rozvodová řízení nebo ještě psychicky náročnější bitvy o péči či spory během stanovení vyživovací povinnosti partnera, je jasné, že životní a finanční standardy takových žen nejsou mnohdy nikterak valné. 

Projekt Fandi mámám běží už od roku 2016. Tehdy se na pomoc maminkám samoživitelkám spojily dvě oblíbené moderátorky – Petra Květová Pšeničná a Žaneta Slámová – které mají pochopení pro to, že v životě zkrátka nemáme pořád na růžích ustláno. Pro ženy, které zůstanou na výchovu dětí samy, je situace ještě daleko víc stresující a náročná. Fandi mámám pro ně může být pomyslnou cestou ven z tohoto marasmu. 

„Není nám lhostejná situace maminek samoživitelek, které se dostaly do svízelné situace a nemají dost prostředků na chod domácnosti, na výbavu do školy, na dětské koníčky. Proto jsme se rozhodly maminkám pomoci zajistit základní materiální věci a upozornit na problém samoživitelek – z mateřské nebo jednoho nízkého platu musí tyto ženy uživit sebe a své děti, zaplatit nájem a veškerou režii domácnosti, a to často bez alimentů nebo jen s hodně malou částkou, kterou dostávají od otců svých dětí. Protože jsme obě mámy, víme, že zajistit dětem hezké a bezstarostné dětství není zadarmo. A víme, že maminky samoživitelky dělají, co je v jejich silách, aby situaci zvládly. Jsou pro nás hrdinky, které to nevzdaly, a proto jim a jejich dětem fandíme!“ říkají svorně zakladatelky. 

Maminky v nouzi se tak mohou spolehnout na dobročinnost dárců, kteří mají třeba i podobné osobní zkušenosti s takovou zapeklitou životní situací. Projekt nabízí hned několik forem pomoci, především jde ale o materiální pomoc. Pokud například maminka shání pro svou ratolest aktovku do školy, oblečení na zimu nebo vybavení pro nadějného budoucího sportovce, stačí dát do kupy seznam přání, který bude vyvěšen na internetových stránkách projektu. 

Další možností je pomoc s nalezením dlouhodobého dárce, který bude pomáhat na pravidelné bázi. Zakladatelky projektu dále nabízí odborné poradenství, koučink a různě zaměřené kurzy, které ocení zejména ty členky, které touží po osamostatnění nebo si chtějí dodat dostatek sebedůvěry pro obtížná životní rozhodnutí. 

Nejde zdaleka o jediný dobročinný projekt, do kterého se advokáti z ROWAN LEGAL aktivně zapojili. Kancelář dlouhodobě podporuje Institut pro restorativní justici, což je spolek, který v první řadě pomáhá obětem trestné činnosti. V tomto směru je extrémně důležité hlavně, aby pachatelé plně přijali zodpovědnost za utrpení těch, které trestným činem poškodili. Zaměstnanci kanceláře dále pravidelně věnují vánoční dárky pro děti, kterým pomáhá Fond ohrožených dětí – Klokánek, a darují nepoužívané oblečení charitativní organizaci Moment ČR. V neposlední řadě se angažují v prevenčních aktivitách sdružení Nevypusť duši, které se stará o pacienty s různými psychickými problémy. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články