Inspirativní Eliška se učí znakovat. Chce si rozumět s kolegy se sluchovým postižením

Inspirativní Eliška se učí znakovat. Chce si rozumět s kolegy se sluchovým postižením
Zdroj: Amazon

Sedm let pracuje jednatřicetiletá Eliška Kulhová v dobrovízském distribučním centru Amazonu v tamním oddělení lidských zdrojů. Protože je v neustálém kontaktu se zaměstnanci, všimla si rostoucího počtu kolegů, kteří jsou buď neslyšící nebo nedoslýchaví. A to nemohla přejít bez reakce.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 13. 12. 2020 11:00

V únoru proto udělala velký krok a přihlásila se na kurzy znakového jazyka. Chtěla být svým kolegům prostě blíž.Do Amazonu jsem nastupovala jako pracovník návratového centra, ale po krátkém období jsem přestoupila na HR oddělení, kde jsem dodnes. Práci mám rozmanitou. Skutečně každý den je jiný,“ říká Eliška, která se v rámci své pozice stará o to, aby pomohla zaměstnancům vyřídit potřebné administrativní záležitosti a zodpovídat jejich dotazy.

Chtěla umět pomoci

Elišce vadilo, že nemůže zaměstnancům se sluchovým postižením pořádně pomoci. Proto šla na kurz. „Máme sice k dispozici tlumočníka, ať už online nebo jednou týdně i osobně v distribučním centru, ale cítila jsem potřebu umět sama se spolupracovníky vyřídit alespoň ty hlavní věci. Umět jim poradit,“ vysvětluje, co ji k přihlášení na kurz vedlo.

Má za sebou čtyřměsíční kurz, teď pokračuje v kurzu pro pokročilé. Znakovat se učí díky kurzům organizace Tichý svět. Ta má za cíl usnadnit život právě osobám se sluchovým postižením a co nejvíce je začlenit do běžného života.

„Každý kurz je ukončený zkouškou, která probíhá celá ve znakovém jazyce. Lekce znakování kvůli aktuální situaci probíhají online. Jedno školení má hodinu a půl a po celou dobu prakticky jen znakujeme,“ popisuje Eliška, která má za sebou desítky hodin výuky znakového jazyka.

Díky tomu je schopná si s neslyšícími a nedoslýchavými kolegy popovídat a domluvit se s nimi na základních pracovních věcech. „Řešili jsme společně třeba navýšení mezd, svozovou dopravu nebo pracovní neschopnost,“ vysvětluje Eliška s tím, že je to pro ni velice pozitivní zážitek.

Přidali se i další kolegové

Tím, že se Eliška rozhodla být neslyšícím spolupracovníkům blíž, ale její „mise“ neskončila. Inspirovala totiž další zaměstnance Amazonu. Kolega z HR oddělení dokonce zorganizoval dobrovolný kurz znakového jazyka pro ostatní zaměstnance. Díky pozitivnímu ohlasu jsou v plánu další kurzy i jejich rozšíření na další oddělení v rámci distribučního centra v Dobrovízi.

Eliščina píle a sounáležitost potom inspirovaly kolegyni Denisu k myšlence nominovat jí do letošního ročníku soutěže „Amazon Star“, který vznikl loni a má za cíl ocenit mimořádné činy zaměstnanců vůči okolí.

A Eliška zvítězila. Její aktivita byla odměněna jednak dalším kurzem znakování, jednak domácími spotřebiči dle vlastního výběru. „Její aktivitu jsem nemohla nechat bez povšimnutí, od začátku jsem věřila, že si ocenění zaslouží. Iniciativa Elišky směrem k neslyšícím kolegům vedla k dalším pozitivním změnám v našem pracovním kolektivu. Někteří z kolegů se začali znakový jazyk také učit. Věřím, že se po našem vzoru připojí i další zahraniční budovy, které také zaměstnávají neslyšící nebo nedoslýchavé kolegy,“ popisuje Denisa.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články