Jak nešlápnout vedle s oblečením, když jdete na svatbu jako host?

Jak nešlápnout vedle s oblečením, když jdete na svatbu jako host?
Zdroj: www.modio.cz

Dostat pozvánku na svatbu svých přátel nebo příbuzných vám dozajista udělá radost. Často ale jen do té doby, než začnete přemýšlet, co si vezmete na sebe. Oblečení pro hosty má totiž svá úskalí a řídí se několika pravidly. Musíte zvolit vhodný oděv, ale v žádném případě na sebe nesmíte strhnout přílišnou pozornost. To by vám nevěsta nebo ženich asi příliš nepoděkovali.

Petra Járková
Petra Járková 19. 11. 2019 14:08

Jaké šaty se na svatbu hodí?

V první řadě se držte toho, co si přejí snoubenci. Bylo na pozvánce uvedeno, že se jedná o formální svatbu s předepsaným dress codem? Pak je jasné, že ty krásné letní šatičky se špagetovými ramínky asi pro tentokrát budete muset nechat doma. Pokud tam nic o oblékání není, nebo je uvedeno, že se svatba koná v uvolněném stylu, máte možnost se trochu vyřádit a vybrat dámské šaty, kostýmek nebo jiný vhodný outfit podle svého uvážení. Vždy ale zhodnoťte místo, kde se celá sláva koná a roční období.

Svatba na matrice nebo na městském úřadě není co do oblečení tak striktní. Zvolit můžete i méně formální, ale stále elegantní šaty. Ještě uvolněnější atmosféra panuje při oslavách na zahradě, na pláži nebo třeba v lese. Ať tak či onak, stále se jedná o slavnostní událost a ta si trochu pozornosti při výběru vhodného oděvu určitě zaslouží.

Zapomeňte na bílou barvu

V případě svatby, kdy nejste tou hlavní osobu – nevěstou, je rozhodně vhodné vynechat bílou barvu. Pokud bez ní nemůžete být, vezměte si ji jen jako doplněk. Může to být jednoduché bílé sáčko, bílé lodičky, psaníčko apod. Hodí se jemné a neutrální barvy, růžová, lososová, pudrová béžová jemně zelená. Zářivě růžové koktejlky nechte doma ve skříni a vytáhněte je raději při jiné příležitosti. Černé společenské šaty sice vyloženou chybou nejsou, ale nehodí se na svatbu něco veselejšího?

www.modio.cz

Na svatbu v zimě se přioblečte

V zimě to na krátké šaty a páskové boty příliš není. Tehdy můžete bez obav obléknout dlouhé společenské šaty, které jsou přímo zosobněním elegance. Vybírejte spíš jednoduché a pohodlné modely. Neměly by být příliš přezdobené a samý třpyt a lesk. Takové se hodí na ples, na svatbu ne. Módní návrháři na zimní svatbu doporučují šaty s dlouhými rukávy, vysokým krkem a silnější materiál jako je samet či vlna. Pokud by se konal obřad venku, určitě se vám hodí teplá kožešina a pod šaty punčocháče. Nezapomeňte na rukavice, kožené či sametové. Vezměte v úvahu, že v chladném počasí je nejdůležitější správné vrstvení. Nechcete si přece domů odnést nachlazení nebo chřipku.

Jak se obléknout na obřad v kostele?

Obřad v kostele bude vždy jiný než ty ostatní. Stále si zachovává svůj punc elegance a zachovávání tradičních pravidel. Proto si nemůžete vzít otevřené boty, příliš velký výstřih a zapomeňte i na odhalená ramena. Poslední zmíněné vyřešíte snadno elegantní šálou či svetříkem, které po obřadu můžete snadno sundat. Délka sukně musí sahat minimálně po kolena. S výběrem vhodného oblečení vám pomůže například módní inspirátor modio.cz, kde najdete na jednom místě zboží z různých e-shopů.

Pokud žena přijde na náboženský obřad s pokrývkou hlavy, může si ji nechat. Naopak muž s kloboukem v kostele být nesmí, ten ho v rámci pravidel po příchodu smekne.

Elegantní kostýmek i společenské sukně

Komu nevyhovují šaty a sukně, může klidně sáhnout po kostýmku. Neměl by to být stejný, jako nosíte do práce. Na svatbu se hodí o něco slavnostnější model. Vítané jsou také společenské sukně v kombinaci s blůzkou či společenským topem.

Pozornost si zaslouží boty na svatbu. V tomto případě myslete na to, že v nich strávíte hodně času ve stoje, takže berte už vyzkoušené a rozchozené boty. Určitě nebudete litovat. Milovnice podpatků by měly pamatovat na terén, ve kterém se svatba koná. Na trávě jehly příliš neoceníte. Lépe se hodí baleríny, svěží sandálky či lodičky bez podpatku.

K výrazným šatům už nenoste výrazné doplňky, u jednoduchých se nechte klidně trošku unést. Doplňky mají ladit s barvou šatů nebo s jejich ozdobami. Místo klasické kabelky si vezměte jen decentní psaníčko. Svou tašku, kde nosíte půlku domácnosti, nechte pro tentokrát doma. Pokud doma žádnou vhodnou malou taštičku nemáte, je ideální příležitost nějakou pořídit. Než si tam rozhodnete objednat, podívejte se nejdříve na recenze, kde snadno zjistíte, jaký názor na něj mají zákazníci.

www.modio.cz

Jak to mají s oblékáním na svatbu muži?

Muži to mají o něco jednodušší v tom, že takřka nikdy neudělají chybu s oblekem. Patří mezi společenské oděvy, takže je to jasný dress code. Například na svatbu v kostele je nejlepší volbou. Pokud muž chce vyčnívat a nezapadnout do davu ostatních pánů v obleku, může zkusit jít trochu originálnější, ale stále přijatelnou cestou.

Někdy vám spolu s pozvánkou přijde informace o barevném ladění celé svatby, která se obvykle objevuje na dekoracích, výzdobě i oblečení přítomných hostů. Pokud je tomu tak i u vás, vezměte si například kravatu, motýlka nebo kapesníček v barvě, kterou si nevěsta přeje.

Pro svatbu v přírodě se hodí outfit elegantního kavalíra. Oblékněte si chinos kalhoty, košili a blejzr. Ve velkém horku jsou lepší jen kalhoty, pánské košile (mohou být i barevné) a vesta či kšandy. Na svatbu se neoblékejte do tmavé. Hodí se světlejší barvy. Pokud mají snoubenci svatbu v pastelových barvách, nebojte se ani světle růžové.

Zapomenout nesmíme na obuv. Jako host na svatbu volte nejlépe elegantní pánské polobotky. K černému obleku černé, k šedému a modrému hnědé.

Co si rozhodně neoblékat?

Rozhodně si neberte nikdy barevné, vzorované košile, košile s krátkým rukávem a kravatou, svetr ještě po dědečkovi, kraťasy, sandály, tričko, modré džíny nebo sportovní tenisky.

Související články

Další články