Jak vyrobit ten nejlepší domácí džem a jak připravovat džemy pro diabetiky nebo s nízkým obsahem kalorií

Jak vyrobit ten nejlepší domácí džem a jak připravovat džemy pro diabetiky nebo s nízkým obsahem kalorií
Zdroj: Dr. Oetker

Kdo to jednou zkusil a zjistil, jak snadné to je a jak lahodné, vynikající a chuťově zajímavé můžou být domácí džemy, už jiné chtít nebude! Jak vyrobit ten nejlepší domácí džem? Pektin versus moderní želírovací přípravky

Speciální projekt
Speciální projekt 18. 07. 2022 11:50

Záleží na každém jednotlivci, jaký způsob výroby marmelád a džemů si vybere a jakou cestou půjde. K ovoci můžete přidat cukr a pektin nebo vám k cíli pomůžou moderní želírovací přípravky. 

Pektin se přidává k těm druhům ovoce, které ho samy o sobě moc neobsahují, a tudíž by džem neztuhl. Nejlépe se želíruje ovoce, které má vyšší obsah pektinů. Nejvyšší množství mají například citrusové plody, jablka, rybíz a angrešt. Naopak nejnižší obsah pektinů mají třešně, višně, jahody a zralé meruňky.

Co je to pektin?

Pektin je enzym, který ve větší nebo menší míře obsahuje každé ovoce. Čím je ovoce zralejší, tím méně pektinu obsahuje, proto ho při přípravě džemů a marmelád k ovoci přidáváme. Pektiny se více aktivují v kyselém prostředí, doporučuje se tedy během přípravy přidat kyselinu citrónovou nebo citrónovou šťávu. Kyselina citrónová působí zároveň jako antioxidant a díky ní bude mít džem také hezčí a stálejší barvu. Kyselina citrónová zároveň vytvoří optimální prostředí, které zabraňuje tvorbě některých patogenů a nežádoucích bakterií.

Pektin si k přípravě domácích džemů a marmelád vybírají hlavně ti, kteří si chtějí dělat džemy a marmelády podle vlastní představy a nechtějí v nich mít konzervační přípravek sorban, který obsahuje Gelfix 2:1 a 3:1 a želírovací cukry. Místo kyseliny citrónové chtějí používat citrónovou šťávu a zvolit svůj oblíbený druh cukru. S Pektinem Dr. Oetker tedy mají vše pod kontrolou a ve vlastní režii. Velkou výhodou také je, že jedno balení Pektin Dr. Oetker vystačí na 2 kg ovoce.

Jaké želírovací přípravky použít při výrobě domácích džemů vhodných pro diabetiky nebo pokud chcete, aby měly méně kalorií?

To jsou velmi časté otázky, na které se spotřebitelé ptají výrobce Dr. Oetkera. Pro diabetiky budete vybírat ty, které mají v hotovém džemu či marmeládě nižší obsah sacharidů. Je to tedy Želírovací cukr se stévií Dr. Oetker nebo Želírovací cukr Super 3:1 Dr. Oetker. Ve 100 g hotového džemu/marmelády je obsah sacharidů téměř stejný (35 g a 34 g). Tyto cukry jsou vhodné nejen pro diabetiky, ale také pro ty, kteří chtějí mít džemy méně kalorické.

Želírovací cukr se stévií Dr. Oetker obsahuje výtažky z exotické rostliny Stevia rebaudiana, která má v sobě přírodní sladivé látky glykozidy steviolu. Ty jsou o mnoho sladší než cukr a neobsahují skoro žádné kalorie. Džem připravený s tímto cukrem má až o 38 % méně kalorií než klasicky připravený džem (ovoce a cukr v poměru 1:1) a podíl ovoce je 74 %. Jedno balení Želírovacího cukru se stévií 250 g vystačí na 700 g ovoce a džem se vaří jen 5 minut.

Želírovací cukr Super 3:1 Dr. Oetker se nejlépe hodí k přípravě džemů s velmi sladkým nebo velmi zralým ovocem. Hotový džem bude obsahovat 75 % ovoce. Jedno balení vystačí na 1 500 g ovoce a džem se vaří pouze 5 minut. 

Jen tak na okraj. Víte, jaký je rozdíl mezi džemem, marmeládou, rosolem a želé?

Marmeláda (podle norem EU) musí obsahovat minimálně 1/5 citrusů. Džem může být nazýván džemem, pokud obsahuje aspoň 35 % ovoce a jsou v něm kousky plodů. Když je v něm ovoce více, výrobci k označení džem ještě přidají „extra“ nebo „výběrový“. Pokud v produktu nejsou kousky ovoce, ale je vyrobený ze šťávy, pak je to rosol nebo želé.

Co je to, když to není džem ani marmeláda? Pak takový výrobek producenti označují jako „ovocná nebo lesní směs“.

Recepty pro inspiraci:

Malinový džem s mátou a limetkou 

https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/malinovy-dzem-s-matou-a-limetkou

 

Melounový džem, který je vhodný také pro diabetiky

https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/melounovy-dzem

 

Meruňkový džem s jablečnou šťávou mohou také diabetici

https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-recepty/r/merunkovy-dzem-s-jablecnou-stavou

 

Nebojte se zapojit vlastní fantazií a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé. Inspirovat se můžete některým z originálních receptů, které najdete na stránkách www.oetker.cz. Všechny jsou několikrát vyzkoušené ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny s touto značkou a dodržíte předepsaný postup, máte záruku, že se vám dílo vždycky povede.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články