Jarní detoxikační manuál: Očista pleti krok po kroku

Nezapomínejte na pleťovou masku.
Zdroj: Pleva.cz
Každý den je nutné pleť důkladně vyčistit.Nezapomínejte na pleťovou masku.Hydratace je důležitá.Pleťová maska proti černým tečkám.+ 1 fotka+ 2 fotky

Dnes si posvítíme na pleť, na té se samozřejmě odráží i to, co jíte, jak kvalitně pijete a v jaké pohodě žijete. Navíc unavené a zašedlé pleti můžete pomoci správně zvolenou kosmetikou a pečlivou péčí.

Petra Járková
Petra Járková 27. 03. 2019 14:00

Očista pleti

Na jaře dostává naše tělo přirozené signály k očistě. Všichni máme chuť začínat znovu s čistým štítem a do letošního roku vykročit pravou nohou. Jaro přeje i očistě vaší pleti, která úzce souvisí s očistou organismu jako takového.

Pokud už jste začali s očistou organismu za pomoci zeleniny a ovoce nebo šťáv, určitě jste si všimli i změn vaší pleti – možná má zdravější barvu, méně se mastí nebo vám zkrátka jenom připadá krásnější. Změna bude určitě vidět, ovšem všechno chce svůj čas a určité změny se mohou projevit až za několik týdnů.

Pleťové mléko a pleťová voda jsou základem očisty pleti

Pleti byste se měli věnovat pravidelně každé ráno a každý večer či odpoledne. Vrátí vám to nejen svým vzhledem, ale také omezením problémů, které jste s ní měli nebo byste mít mohli. Pleť byste měli čistit dvakrát denně.

Večerní očista se skládá ze dvou kroků – použití pleťového mléka a následné tonizace pleťovou vodou či pleťovým tonikem. Pleťové mléko nanášejte na pleť konečky prstů a jemnými krouživými pohyby očistěte celou pokožku obličeje a krku. Pleťové mléko pečlivě opláchněte teplou vodou. Jste-li milovnice výrazného líčení nebo používáte-li větší vrstvu make-upu, nebojte se tento postup opakovat několikrát. Pleť se důkladně vyčistí, odstraníte z pórů veškerou mastnotu a ty se krásně otevřou a budou schopny přijmout všechny účinné látky z krému, který použijete později.

Ve druhém kroku čistění pleť dočistěte a tonizujte pleťovou vodou nebo tonikem, které jemně nanesete vatovým tamponkem. Díky použití pleťové vody odstraníte nečistoty rozpustné ve vodě. Pleť čistěte po celém obličeji včetně krku a opět můžete proceduru zopakovat pro vyšší účinek. Ráno stačí k vyčištění pleti pouze použití pleťového tonika nebo pleťové vody. Použitím mléka bychom pleť zbytečně připravili o přirozený ochranný film, vytvořený přes noc.

Dopřejte pleti peeling

Pleť potřebuje jednou za čas důkladnější očistu a podobně jako vaše střeva ocení zeleninové šťávy, vaše pleť bude určitě milovat peeling. Zbaví ji odumřelých buněk a díky němu opravdu prokoukne.

Peeling provádějte jednou až dvakrát měsíčně. Ženy s normálním typem pokožky si mohou peeling dopřát dvakrát měsíčně, zatímco sušší typy pokožky či pokožka zralejší skutečně maximálně jednou měsíčně. Peeling můžete snadno aplikovat i v domácích podmínkách. Stačí ho nanést konečky prstů na celý obličej včetně krku, pořádně obličej promasírovat a nechat tři minuty působit. Samozřejmostí je opláchnutí obličeje teplou vodou, abyste odstranili všechny zbytky peelingu. Po peelingu byste měli použít pleťovou vodu pro tonizaci pleti a dočištění pórů. Následně aplikujte nejlépe pleťovou masku nebo výživný krém.

Zamaskujte se

Příjemným zpestřením očisty a ozdravení pleti jsou pleťové masky. Správně zvolená maska by měla pleti zajistit především výživu, také pleť zjemní a osvěží, hydratuje, regeneruje nebo čistí.

O frekvenci jejich aplikace by se dalo polemizovat. Pokud si připravujete domácí přírodní masky z jogurtu, avokáda, tvarohu nebo třeba kurkumy, můžete si je dopřávat prakticky každý druhý den. U masek zakoupených v drogerii už je třeba být obezřetnější a věnovat pozornost příbalovému letáku.

Po očistě je čas na rozmazlování

Na vyčištěnou pleť naneste vhodný pleťový krém, podle denní doby volte denní či noční krém, a okolí očí ošetřete speciálním očním krémem vhodným pro citlivější oční okolí. Pleti pomůže i to, že ji necháte občas alespoň část dne volně dýchat bez použití make-upu, pudru nebo líčidel. Odborníci na pleť dále doporučují dopřát pleti každý měsíc pravidelnou detoxikaci, během které několik dnů nebudete používat tyto zkrášlovací přípravky. Pokožka totiž dokáže snáze regenerovat a také si odlíčená lépe poradí s nejrůznějším podrážděním. A jeden odlíčený víkend za krásnou pleť stojí, nebo ne?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články