Krajina ve stínu: Zfanatizovaná Bára Poláková se zamiluje do Hitlera v novém českém filmu

Záběry z natáčení
Zdroj: Bontonfilm
Záběry z natáčeníZáběry z natáčeníZáběry z natáčeníZáběry z natáčení+ 6 fotek+ 7 fotek

Režisér Bohdan Sláma, držitel několika Českých lvů, natáčí v těchto dnech drama Krajina ve stínu, svůj první historický film. Krajina ve stínu je příběhem lidí v malé pohraniční vesnici, kterou dějiny vláčejí událostmi třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. Ve snímku hrají Magdaléna Borová, Bára Poláková, Stanislav Majer, Csongor Kassai, Petra Špalková, Zuzana Kronerová nebo Pavel Nový.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 12. 05. 2019 14:00

„Krajina ve stínu“ vychází ze skutečných událostí a venkovské genocidy, které se odehrály v pohraniční oblasti Vitorazska v období 30. - 50. let minulého století. Jak se vyrovnat se smrtí z rukou vlastních sousedů? Jak čelit rostoucímu zlu, kterému nikdo nevzdoruje? Co dokáže lidská vůle žít a jaká je hodnota pokory a naděje? Pro každého ve vsi bylo vždy důležité zasadit, sklidit, přežít zimu a vychovat děti, žít s ostatními. Najednou je ale nutné vybírat si strany, otáčet se zády, trestat nepřátele a dát průchod lidským slabostem i násilí. A najednou je třeba si vybrat, kdo je Rakušan, Němec a kdo je Čech.

Zajímá nás, jak malý člověk obstojí uprostřed dějin, které se přes něj valí. Příběh vypráví o postavách, které navzdory všemu nerezignují, dokážou neztratit své lidství, a to z nich činí hrdiny. Některé aspekty těchto situací se opět vracejí a to nás musí neustále vést k pozornosti a ostražitosti. Musíme si klást otázku, jak bychom se v podobných situacích zachovali my sami,“ říká režisér Bohdan Sláma.

Krajina ve stínu je kronikou celé vesnice, v popředí příběhu stojí osud rodiny Veberových, která po válce přichází o hlavu rodiny (Stanislav Majer). Matka tak musí sebe i své děti chránit sama. „Ačkoliv se moje postava přihlásí k české národnosti, je divokým způsobem odsunuta i s dětmi do Rakouska. Pak dostane povolení k návratu, ale ve vesnici ji už nikdo nepřijme. Je totiž jejím živým svědomím,“ říká o své roli Magdaléna Borová.

Vývoj a přípravy filmu trvaly osm let, první klapka padla 16. února 2019 na Kozákově v Českém ráji. Byl jediný, kdy se štáb pohyboval mimo obec Bořice a její nejbližší okolí, kde pobývá nyní a plánuje zde pokračovat v natáčení až do začátku června. „Dlouho jsme hledali správnou lokaci a našli jsme ji paradoxně v místě, kde bydlí sám režisér. Náves jsme jen dobově upravili a dostavěli v jejím středu dva domy – radnici a obchod,“ popisuje producent Martin Růžička ze společnosti Luminar Film.

Nesnadným kapitolám českých dějin a věrnému zachycení doby odpovídá způsob filmového zpracování. Svou osudovou epopej Krajina ve stínu natáčí Bohdan Sláma v černobílé verzi.

Film Krajina ve stínu vzniká v produkci společnosti Luminar Film a České televize. Do českých kin ho uvede Bontonfilm. Premiéra filmu je v plánu na jaře 2020.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články