Lejla Abbasová: Nejhorší byla první třída

Lejla Abbasová: Nejhorší byla první třída
Zdroj: Lifee.cz/talkshow Na kafeečko

Slavné ženy se silným osudem zpovídá Miluše Bittnerová v talkshow Na kafeečko na webu Lifee.cz. Jejím hostem byla moderátorka Lejla Abbasová.

Redaktor
Redaktor 22. 12. 2020 11:36

V pořadu Na kafeečko vyprávěla Lejla třeba o dramatickém porodu dvojčat, mluvila ale i o tom, jaké to je zvládnout čtyři děti. Maminky jednoho nebo dvou potomků tohle neznají, když jsou ale doma děti čtyři, je každá nemoc strašákem. Protože jakmile je nemocné jedno, řetězovou reakcí se nakazí postupně všechny. „Tak to já vždycky jsem úplně na mrtvici, takže je začnu izolovat. Takže izoluju nejdřív jednoho, pak druhého a pak, teď vyšiluju pořád,“ popisuje strasti rodiny.

 

Otec Lejly je Súdánec a ona sama vyrůstala ještě v dobách komunismus. Nedávno se účastnila projektu deníku N, který sesbíral výpovědi žen ohledně harassmentu. „A já jsem tam povídala o diskriminaci na základě barvy,“ říká. Vadilo jí, že bylo na její exotický vzhled stále upozorňováno?

Byla jsem za čárou…

S tím, že vypadá jinak než všichni kolem, se setkávala i ve škole. „Mám pocit, že to nejhorší byla asi první třída. Měli jsme paní učitelku, takovou starší paní, která nějak nevěděla, co se mnou nebo respektive s tím, že mě tam ty děti fakt jako šikanovaly,“ přiznává těžkosti.

 

Se svým vzhledem Abbasová tak trochu experimentovala, hlavně v pubertě. Barvila se na blond, občas si oholila hlavu… Svoje místo našla v pražské hospodě, kde se scházeli cizinci, nikomu tam nepřipadala „divná.“

 

Po škole Lejla „přičuchla“ k moderování. Byla součástí týmu moderátorů reality show Big Brother, účastnila se i dalších projektů, sama přitom říká, že moderobvat nikdy nechtěla.

 

Nakonec nastoupila na vysokou školu, vybrala si obory speciální pedagogika a teologie. „Byla jsem v Keni a byl to pro mě obrovskej osobnostní šok a přerod z jedný Lejly do druhý. A ten půlrok vlastně do teď mě absolutně zformoval. Čerpám z něho vlastně do teď v nadační práci,“ vypráví v rozhovoru Lejla a popisuje i svůj vztah k církvi.

 

Jak se ale vůbec moderátorka dostala k práci v nadaci? Asi ji „nakopl“ skaut. „Chodili jsme pomáhat o víkendech k Františkánkám. Tam jsem se setkala úplně poprvé s nějakou sociální prací…“

 

Proč ji zajímají Masajové? Co ji na nich fascinuje? „Když jsem tam přijela poprvé, tak se mi chtělo úplně jako plakat. Vidět tu Afriku, kterou já jsem milovala, a pro kterou jsem tam přijela, ale hlavně v komunitě, která funguje.“

 

Afrika je pro ni osudová z mnoha důvodů, našla tady i životního partnera, s kterým postupně přivedla na svět tři děti. „My jsme taková, já tomu říkám street mix,“ popsije svoji rodinu. Prvního syna má s hudebníkem Michaelem Kocábem, další tři s partnerem Volkanem, který pochází z Turecka.

Rok zavřené školy

Jak se podle Lejly Abbasové Afrika pere s pandemií covidu? Má kontinent v něčem výhodu? „V první vlně covidu jsem byla v Keni, respektive když začínala, tak my jsme dotáčeli dokument. A oni udělali klasický africký model - v neděli řekli máme první případ covidu, večer řekli zavíráme veškerý školy od pondělka od rána. A otevřeli je po roce a půl,“ srovnává moderátorka postup v boji s virem v Africe.

 

Se zmíněným dokumentem je pořád hodně práce. „My jsme pořád hledali dramaturgickou linku a když už jsme ji konečně našli, tak jme taky našli producenta, který se nás ujal. Sehnali jsme první peníze,“ popisuje.

 

Jak zvládala dobu pandemie šestičlenná rodina se čtyřmi dětmi? A jak vzpomíná na příchod dvojčat na svět? Ta se narodila v sedmém měsíci a dlouho to s nimi vůbec nevypadalo dobře. Má moderátorka nějaké tipy a triky, jak tak velkou rodinu ukočírovat?

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články