Manželské etudy: Nová generace vás zavedou i do technařského squatu

Sedm let štěstí, lásky i bolestivých pádů v životě Mirky a Kuby. Strhující zachycení soukromých dramat mladého českého páru.
Zdroj: Česká televize
Sedm let štěstí, lásky i bolestivých pádů v životě Mirky a Kuby. Strhující zachycení soukromých dramat mladého českého páru.Mirka a Kuba se seznámili na technoparty, narodila se jim dcera a rozhodli se vzít.Svatbou začíná sedm let štěstí, lásky i bolestivých pádů.Mladá dvojice čelí odvěkým výzvám, ale také lákadlům a záludnostem života v současném Česku. + 3 fotky+ 4 fotky

Časosběrné projekty režisérky Heleny Třeštíkové Manželské etudy , Manželské etudy po dvaceti letech a Manželské etudy po 35 letech se u českých televizních diváků i odborné veřejnosti setkaly s mimořádným ohlasem.

Petra Járková
Petra Járková 27. 11. 2019 16:00

Manželské etudy si získaly pozornost i v zahraničí. První cyklus zachycoval šest manželských párů v letech 1980–1986. Z původního nápadu zmapovat příčiny vysoké rozvodovosti se vyvinula zajímavá sociální sonda a postupem času i podnětná zpráva o poměrech v socialistickém státě. Helena Třeštíková navštěvovala s kamerou své hrdiny i po roce 1989 a nabídla pak televiznímu publiku možnost konfrontovat protagonisty s problémy porevoluční reality i s otázkou vývoje dlouhodobých partnerských vztahů.

Manželské etudy: Nová generace

Na přelomu let 2011–2012 se režisérčina dcera Hana Třeštíková rozhodla zkusit totéž: našla nové, mladé páry, které se chystaly vzít, a začala sledovat jejich životy. Zajímala se o to, z jakých důvodů se dnes lidé berou, jaké mají podmínky na začátku společného života a co je v prvních letech manželství čeká. Pokračování úspěšného formátu dostalo název Manželské etudy: Nová generace a v březnu 2018 se dočkalo uvedení i na plátnech kin.

Celovečerní film

Jedna ze sledovaných dvojic navíc poskytla inspiraci pro samostatný celovečerní dokument Mirka a Kuba. Oběma je 35 let, Mirka je sociální pracovnice, Kuba podnikatel. Jsou typickými zástupci dvojic, které žijí v nesezdaném soužití a berou se až po narození dítěte. Dnes jsou spolu už dvanáct let a mají dvě děti – osmiletou Emilku a čtyřletého Dana. Seznámili se v dnes už neexistujícím squatu Milada. Patří k vyznavačům techno kultury a nosí výrazné náušnice a tetování, přesto se však rozhodli, že se ve vší vážnosti vezmou na klasickém místě – na Staroměstské radnici.

Mladí technaři

Štáb Hany Třeštíkové tak byl u toho, když si dva mladí technaři oblékli společenské šaty a šli „k oltáři“. Filmaři navštívili dvojici v domě u Sázavy, který si Mirka a Kuba upravovali k trvalému bydlení. Zaznamenali jejich sny, zápal pro recyklaci i přání chovat zvířata. Mladý pár se do domu skutečně přestěhoval, pořídili si ovce a kočku na chytání myší.

Partnerská krize

Protože Mirka vyznává alternativní výchovné metody, učí Emilku metodou Montessori. S dvojicí se štáb vydal obytným nákladním autem na závody, které Kuba pomáhal organizovat. Nejdřív vše vypadalo idylicky, pak ovšem přišla první partnerská krize, po ní druhá, třetí i čtvrtá. Mirka se i s dětmi odstěhovala z domu, poté, co Kuba odešel hledat štěstí jinde.

Dynamický příběh

Kuba s Mirkou jsou nejturbulentnější pár ze všech dvojic, které Hana Třeštíková sleduje. Jejich příběh je plný zvratů, vzletů a pádů, a samozřejmě ještě nekončí

NA SNÍMKY Z DOKUMENTU MANŽELSKÉ ETUDY: NOVÁ GENERACE:

REDAKČNÍ TIP: NA MANŽELSKÉ ETUDY: NOVÁ GENERACE SE MŮŽETE PODÍVAT DNES VEČER OD 20 HODIN NA ČT2

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články