Naučte se správně fotit jídlo s Davidem Tureckým

Naučte se správně fotit jídlo s Davidem Tureckým
Zdroj: Canon

Předvánoční čas přímo vybízí k tomu, abychom se na sociálních sítích pochlubili našimi gurmánskými výtvory. Chcete, aby vaše vánoční cukroví vypadalo na fotce ještě lépe než v reálu? Stačí se řídit následujícími tipy od předního fotografa Davida Tureckého.

Speciální projekt
Speciální projekt 06. 12. 2022 13:30

David Turecký je přední český fotograf a před jeho objektivem stála nejedna známa osobnost. Aktuálně se věnuje především focení jídla, které pro něj představuje relax. Nám tentokrát v prostorách krásné restaurace prozradil, jak docílit toho, aby jídlo, které fotíte, nepůsobilo na fotce mdlým nebo plochým dojmem. 

Canon

Jak dodat jídlu plasticitu?

Svíčková, kterou jste si uvařili na nedělní oběd, sice vypadá a chutná skvěle, ale jakmile si ji vyfotíte, působí „placatým“ dojmem? Za vším hledejte clonu.

„Při focení jídla používám většinou nižší clonové číslo, protože dodává jídlu určitou plasticitu. Clonu nastavím na číslo pět maximálně šest. Kdybych použil vyšší clonu, výsledek by byl spíš placatý,“ vysvětluje David. 

Canon

Budiž světlo!

Tápete, jak správně jídlo nasvítit, aby vynikla jeho struktura a barvy? Použijte jeden hlavní zdroj světla, ať už je to denní světlo u okna nebo světlo z lampičky a zdroj světla namiřte přímo na jídlo, které chcete vyfotit. 

„Já používám měkké difuzní světlo, protože díky němu působí potraviny na talíři přirozeně. Je jedno, jestli je světlo umělé, zábleskové nebo denní. U okna je světlo samozřejmě nejpřirozenější a kvalitou se od toho zábleskového moc neliší,“ říká David. 

Správné vybavení

Pokud nemáte k dispozici foodstylistu, nezoufejte. Stačí, když budete sledovat nejnovější trendy, co se focení jídla a jeho stylingu týče. Inspiraci můžete hledat různě na internetu a v časopisech. 

Canon

„Co se týče optiky, tak sáhněte po objektivu 50–70 mm, ten je na focení jídla naprosto ideální. Pokud s focením začínáte, za mě by vám určitě stačil fotoaparát Canon EOS RP s objektivem Canon RF50mm F1.8 STM,“ doporučuje David. 

Vaše výtvory si poté můžete rovnou vytisknout na jedné ze dvou domácích tiskáren, jako jsou například Canon SELPHY Square QX10 a Canon PIXMA řady TS5350. Pomocí vytištěných fotek si pak můžete dát dohromady vlastní domácí kuchařku. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články