Neuvěřitelná podívaná. Akrobat Nik Wallenda přešel po laně přes žhavou sopku

provazochodec
Zdroj: Flickr.com

Americký akrobat Nik Wallenda se nebojí snad vůbec ničeho. Stal se prvním odvážlivcem v historii, který šel po napnutém laně přes Niagarské vodopády a zdolal taky Grand Canyon. Nyní své hranice zase posunul o kus dále a po nataženém ocelovém laně přešel přes aktivní sopku Masaya v Nikaragui. Byl to skutečně odvážný kousek, při kterém se každému tajil dech.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 05. 03. 2020 11:51

Držitel jedenácti zápisů do Guinessovy knihy světových rekordů ušel nad sopkou úctyhodných 549 metrů. Lidé mohli jeho výkon dokonce sledovat v živém dvouhodinovém speciálu s názvem Volcano Live s Nikem Wallendou, během něhož nikdo ani nedutal. Jednalo se totiž o nejdelší a nejvyšší procházku po nataženém ocelovém laně všech dob.

Nepředvídatelný vítr

„Dnes večer můžu jít v klidu spát,“ vtipkoval Wallenda po neuvěřitelné „procházce“ nad sopkou, která trvala něco přes třicet minut. „Bylo to úžasné. Sopečná láva byla naprosto fascinující. Je to nevysvětlitelné,“ dodal odvážný akrobat, který pochází ze sedmé generace rodiny hvězdných chodců Flying Wallendas.

Wallenda měl na sobě během svého kousku nasazený bezpečnostní postroj, který doplňovala i plynová maska. Ta ho chránila před zápachem oxidu siřičitého vycházejícího přímo z lávy, který by mu mohl způsobit popálení očí či plic, ale i závratě. Velkou překážku představoval i vítr, který prý byl ještě silnější, než při jeho přechodu přes Grand Canyon. „Byl nepředvídatelný. Byly chvíle, kdy jsem udělal krok a cítil jsem se, jako by mě někdo srazil,“ komentoval boj se samotnou matkou přírodou.

Trénink se zavázanýma očima

Wallenda v rozhovoru před odvážným kaskadérským výkonem uvedl, že trénoval ve svém domově na Floridě. Připravoval se se zavázanýma očima, aby napodobil podmínky, které ho pak čekaly na sopce. A stejně jako při ostatních adrenalinových procházkách, které už má za sebou, ani tentokrát se s diváky nezapomněl podělit o motivující slova. „Dovolte mi, abych vám řekl, že musíte učinit první krok, abyste si splnili vaše sny. Je to boj mysli. Vybíráme si to, co si v našich myslích dovolíme. To je klíč k mému úspěchu. Zbavit se negativních myšlenek a soustředit se na to pozitivní,“ vysvětloval, jak neustále překonává sám sebe.

Neuvěřitelné show nad sopkou se zúčastnila i Wallendova manželka Erendira Wallenda, která dokonce měla provést letecký balet na závěsu z vrtulníku. Ovšem kvůli větrným podmínkám se vystoupení muselo malinko upravit a Erendira předvedla vzdušný balet zavěšená na stejném laně, po kterém šel i její manžel. „Bylo to krásné a dech beroucí,“ okomentovala svůj zážitek nad živou lávou.

Nikdy se nevzdávej

O technické podmínky se staral Wallendův strýc Mike Troffer, který se na tuto akci připravoval dlouhých šest měsíců. Měl na starosti lano, jeho tloušťku a maximální bezpečnost, jenže kvůli náročným podmínkám nakonec nemohl lano natáhnout před začátkem celého "představení", jak měl původně v plánu. „Kabely nemohou jít nahoru brzy, protože sírové plyny ve vzduchu by lano ničily, až by se skutečně rozpadlo. Takže lano musí být postaveno ve velmi krátkém čase před samotnou akcí,“ řekl Wallenda.

Jednačtyřicetiletý Wallenda žije podle hesla nikdy se nevzdávej. „Když se dostanu na lano, jdu svou cestou a věřím, že každý má v životě cestu svou. Vlastně všichni jsme na laně, po kterém se snažíme dostat na druhou stranu,“ prohlásil americký akrobat. „Přechod přes sopku splnil vše, co jsem od něj očekával,“ dodal na závěr.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články