Podezříváte své dítě z toho, že špatně vidí? Víme, jak jeho zrak vyšetřit doma a jaké jsou nejčastější dětské oční vady

U dětí je kontrola jejich zraku důležitější než u dospělých.
Zdroj: pixabay

Zrak je bezesporu ten nejdůležitější lidský smysl, jaký máme. Je tedy dobré se o něj řádně starat. Zejména v dětském věku, kdy se oko stále vyvíjí. Co je důležité vědět?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 10. 06. 2018 10:51

Dítě nedokáže říct, že špatně vidí

Když se narodí miminko, je téměř slepé. Až po čase se jeho zrak zlepšuje a zdokonaluje. Když se oko špatně vyvíjí a objeví se v něm vada, dítě to není schopno rozeznat a myslí si, že je to normální. Nemůže tedy upozornit na to, že špatně vidí. Vždy je dobré odhalit oční vadu před nástupem do školy.

U miminek

Když novorozeným miminkům občas ujedou očka jinam, nemusíte hned panikařit. Očička u takto malých dětí ještě nejsou ,,hotová“ a čeká je dlouhá cesta, než se srovnají. Zpozorněte, pokud pozorujete viditelné kmitání očí či přistihnete dítě, jak si vtláčí prstíky do oka nebo nepřirozeně natáčí hlavu, aby lépe vidělo.

Nejčastější oční vady u dětí

Krátkozrakost

Nejčastější dětskou oční vadou je takzvaná krátkozrakost. Vyskytuje se u 15-20 % školních dětí. Tyto děti vidí dobře na blízko, ale do dálky už nedohlédnou a mají vše rozmazané. Typicky se tato vada projeví při nástupu do školy a následný „skok“ se někdy projeví až v pubertě.

Dalekozrakost

Je druhou velice častou oční vadou. Děti nemají problém s pohledem do dálky, ale na blízko vidí špatně. Dalekozrakost může často doprovázet také šilhání.

Co způsobuje oční vady?

Především za to může genetika. Oči nezlepší ani lepší výživa či cvičení. Dioptrické brýle sice zlepšují stav očí, ale ne vždy je vyléčí úplně.

Mohou za špatný zrak sami rodiče?

Očních vad u dětí přibývá, logicky by se chtělo říct, že je to proto, že více koukají do počítačů a chytrých telefonů, nemusí to tak ale být jednoznačně. Odpověď na tuto otázku je složitější. Dioptrické vady se dnes diagnostikují včasněji, než tomu bylo dřív, a vyšetřeno je také více dětí. Absolutní počet dětí s diagnostikovanými dioptrickými vadami je tedy vyšší. Nelze tedy tvrdit, že za špatné vidění může na 100 % televize, mobil či počítač.

Jak vyšetřit zrak sami doma?

Jednoduchý test na zrakovou ostrost obou očí lze provést i doma. Dítěti, které již spolupracuje, ukazujeme ze šestimetrové dálky obrázky a rukou zakrýváme jedno a pak druhé oko. Pokud se ratolest výrazně brání zakrytí jednoho oka, mohlo by to znamenat, že na odkryté oko špatně vidí (může jít o tupozrakost nebo dioptrickou vadu).

U větších dětí si všímáme, zda nemhouří oči při pohledu do dálky, zda je nemají překrvené (krátkozrakost nebo alergie) nebo zda si nestěžují na bolesti hlavy (astigmatismus, vyšetření očního pozadí).  Doporučuje se rodičům, u kterých se vyskytly v dětství nějaké oční vady, např. šilhání, nebo mají velkou krátkozrakost či byli pro nějakou oční vadu operováni v dětství, aby nechali zrak svého potomka zkontrolovat u oftalmologa.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články