Praha znovu zažije filmařský maraton. Natáčet se bude beze spánku během jediného víkendu

Praha znovu zažije filmařský maraton. Natáčet se bude beze spánku během jediného víkendu

Tohle je výzva pro všechny kreativce! Pouhých 48 hodin budou mít filmaři o druhém říjnovém víkendu, aby natočili krátký film. V Praze se uskuteční největší světová soutěž v natáčení v omezeném čase nazvaná 48 Hour Film Project. Vítěz bude hlavní město reprezentovat na světovém finále v Rotterdamu a bude mít šanci postoupit až na festival do Cannes.

Karolína Svobodová
Karolína Svobodová 26. 09. 2019 21:22

Princip soutěžního festivalu je jednoduchý́ – filmaři musejí během 48 hodin napsat, natočit a sestříhat film o délce 4 až 7 minut. Určité překážky na ně kromě šibeniční časové lhůty ovšem číhají. „V pátek večer si každý́ tým na zahájení vylosuje svůj žánr, všichni pak dostanou stejnou postavu, větu dialogu a rekvizitu, které musejí ve filmu použít. Jak, to už je na jejich kreativitě. Do nedělního večera ale musejí film odevzdat,“ vysvětluje jeden z organizátorů akce Štěpán Etrych.

Natáčet se bude od pátku 11. do neděle 13. října, všechny filmy se budou následující neděli promítat na plátně Kina Dlabačov, kde se uskuteční i slavnostní vyhlašování vítězů.

Registrace filmařů pro letošní pražský ročník už běží na webu soutěže Festival je určen pro každého, kdo rád tvoří. „Soutěže se může zúčastnit úplně každý́, ať už se natáčením živí, má ho jako koníčka nebo studuje filmovou školu. Pro začínající filmaře je to brána do filmového světa, pro zkušené zase test jejich schopností,“ říká další z organizátorů David J. V. Schöbl.

Je třeba podotknout, že během natáčecího víkendu toho moc nenaspíte. „Když jsem se v minulosti účastnil jako filmař, od pátku do neděle jsem nespal ani minutu,“ usmívá se Etrych. „Ale je strašně fajn pocit, když tenhle maraton zvládnete a hotový film odevzdáte.“

A kdoví, třeba zrovna váš film porota vybere, aby Prahu reprezentoval na světovém finále, které se uskuteční příští rok v březnu v Rotterdamu...

Link na film Hlavní Chod

https://youtu.be/5Yt0GP9d1cM

Pražský vítězný film z roku 2012 Hlavní chod získal na světovém finále cenu pro nejlepší herečku Kateřinu Pindejovou a cenu za nejlepší použití rekvizity (prsten)

 

Související články

Další články