Půjčky na ruku - výhody, nevýhody, kdy se můžou hodit a vyplatit

Půjčky na ruku - výhody, nevýhody, kdy se můžou hodit a vyplatit
Zdroj: Pixabay

S postupující digitalizací se kontakt s fyzickou hotovostí stává čím dál vzdálenějším. Platby přes mobil nebo chytré hodinky se stávají normou a kdo nemá bankovní účet, bývá v platebním styku značně omezen. Jak má klient postupovat, když potřebuje půjčit peníze v hotovosti? Je to vůbec možné? A jaké jsou výhody a nevýhody?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 03. 12. 2021 15:00

Lidí, kteří nevlastní bankovní účet, je paradoxně s ohledem na rozrůstající se digitalizaci stále velké množství. Jedná se zpravidla o starší občany, jimž virtuální peníze připadají na hony vzdálené a preferují si svůj důchod osahat tak, jak jsou celý život zvyklí. 

Pixabay

Půjčky na ruku volí lidé bez bankovního účtu, nebo ti, kdo hotovost potřebují ihned, včetně svátků a víkendů, kdy banky peníze na účet nepřipisují.  

Druhá sorta lidí bankovní účet nevlastní z přesvědčení. Dosud ho nepotřebovali a nebudou ho tudíž potřebovat i nadále. A třetí skupina účet sice má, ovšem je zatížen exekucí a cokoli se na něj připíše nad rámec životního minima, končí v rukách exekutora. 

Právě tito lidé patří mezi největší zájemce o půjčky na ruku. Velkou předností těchto půjček je to, že se zpravidla jedná o mikropůjčky bez registru. Poskytují je zejména nebankovní společnosti, pro něž je půjčování i malých částek ve formě mikropůjček velmi výnosné, protože kromě úroku obsahují mikropůjčky také poplatky, které zvyšují odměnu a zisk poskytovatelů těchto půjček a zdražují celkové náklady žadatelů na tyto úvěry. Více informací lze získat např. prostřednictvím portálu NavigatorUveru.cz. 

Není tajemstvím, že nebankovní instituce lidem nabízejí také půjčku s exekucí, aniž by pro ně byl rozhodující náhled do registru dlužníků. Obchodní podmínky těchto mikropůjček mají nebankovní instituce velmi dobře ošetřené, aby na malých půjčkách netratily. 

Půjčky na ruku probíhají veskrze velmi jednoduše. Žadatel o půjčku požádá telefonicky nebo přes internet prostřednictvím stručného formuláře a vyčká na schválení půjčky. To proběhne v rámci několika maximálně desítek minut. Poté si s obchodním zástupcem dohodne předání hotovosti - buď na pobočce nebo klidně i u sebe doma. 

Některé společnosti mají výplatu půjčky na ruku ošetřenou i prostřednictvím výplatních terminálů v trafikách. Řeč je například o Zaplo, které umožňuje výplatu hotovosti v síti tabáků Geco. 

Výhody půjček na ruku

Malé půjčky na ruku představují mnoho výhod i nevýhod. Existuje mnoho situací, kdy se takové půjčky můžou hodit a vyplatit. Namátkou to mohou být nečekané životní situace, kdy se porouchá auto, člověk dlouhodobě onemocní nebo ztratí práci. 

Pixabay

Půjčky na ruku mají svá pro a proti. Na místě je však finanční gramotnost a správný úsudek, zdali se půjčka vyplatí, či nikoli. 

Ačkoli by půjčka jako taková měla být až krajním a posledním řešením nenadálého stavu, může být i dobrým sluhou. Většina nebankovních společností nabízí první půjčku zcela zdarma, to znamená bez jakýchkoli úroků, poplatků a RPSN. 

Je-li si potenciální dlužník jist, že dokáže v krátké době půjčku splatit, může mu tento druh půjčky pomoci. V opačném případě se ztratí v kolotoči sankcí, upomínek, a vysokých poplatků z prodlení, případně nesplácení půjčky. Nicméně, jaké jsou výhody půjček na ruku:

  • není potřeba vlastnit bankovní účet
  • bez doložení příjmu
  • i pro dlužníky v exekuci
  • schválení půjčky je rychlé
  • žádost online nebo telefonicky
  • výplata probíhá na pobočce nebo doma
  • 0% úrok u 1. půjčky

Půjčky by měly být jednorázovou záležitostí, nikoli opakovaným či pravidelným řešením finanční tísně. Platba složenek či půjčky do výplaty jsou důsledkem špatné finanční gramotnosti. 

Nevýhody půjček na ruku

Půjčka na ruku může být sice dobrý sluha, ale zlý pán. Nebankovní společnosti se mohou zprvu tvářit jako spasitelé a únik z finančních trablů, ovšem při porušení podmínek je zaděláno na problém. 

Tyto instituce si účtují vysoké poplatky za odesílání upomínek, za posunutí termínu splatnosti, za nesplácení půjčky, za vymáhání splátky i za předání případu právníkům. Za každý den prodlení naskakuje astronomický úrok i RPSN v řádu až tisíců procent. Další z nevýhod půjček na ruku jsou:

  • vysoké poplatky, úroky, sankce i RPSN
  • krátká splatnost 
  • půjčení jen malých částek
  • neposkytují je všechny společnosti
  • mohou je poskytovat lichváři a podvodníci
  • reálná možnost prohloubení dluhové pasti

Ze společností, které půjčky na ruku nabízejí, jsou to Express Cah, Fajn půjčka, Provident půjčka, SIM půjčka nebo Zaplo. 

Například Express Cash uvolní až 70 000 Kč se splatností 14, 17 nebo 20 měsíců a fixním úrokem 15 %. RPSN se pohybuje od 209,78 %. Tato půjčka na ruku je bez ručitele, neúčelová a víceméně bez kontroly registru dlužníků. 

Fajn půjčka má výši úvěru stejnou, tedy 70 000 Kč se splatností 45, 60 nebo 80 týdnů. Zde úrok začíná na 20,74 % a RPSN 54,96 %. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články