Regulace hazardu je slepá ulička. Závislé nažene do online heren a ještě k tomu se Praze prodraží

Regulace hazardu je slepá ulička. Závislé nažene do online heren a ještě k tomu se Praze prodraží
Zdroj: pixabay.com

Magistrát hl. m. Prahy se rozhodl tvrdě regulovat hazard. Od 1.1.2021 došlo k plnému zákazu technických her a ve 41 z 57 městských částí i k zákazu živých her. Zatímco fiskální důsledky jsou zřejmé (v příštích pěti letech rozpočet Prahy přijde o 1,27 miliardy Kč), zamýšlené pozitivní dopady do adiktologické oblasti jsou s velkým otazníkem. Na rizika spojená s regulací land-based hazardního hraní upozorňuje nová studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA).

Komerční sdělení
Komerční sdělení 10. 02. 2021 14:13

Omezení land-based hazardu, tedy zákaz kamenných provozoven jako herna či kasino, je velmi často vnímáno jako jednoznačně správný krok. Jenže z pohledu ekonomického i adiktologického se jedná o dost složitější problém. „V oblasti rizikovosti hazardních her sledujeme významný růst on-line hraní, které svou atraktivitou a dostupností překonává land-based hry. Lidé jsou na mobilu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu jedno kliknutí od nekončící nabídky her a sázek. Online zcela odstranil transakční náklady návštěvy hazardních provozoven a dotýká se i možnosti omezovat přístup patologickým hráčům nebo kontrolovat obcházení regulace,“ říká Aleš Rod, ředitel výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz (CETA). „Tento trend ještě podnítil COVID. Pro ilustraci: Zatímco hrubé výnosy ze sázek (GGR) vzrostly ve 3. čtvrtletí o 5,6 %, výnosy z online technických her vzrostly o 117,4 %. S online hazardem začínají i lidé, kteří by do heren asi nevkročili, ve velkém třeba začínají hrát důchodci,“ dodává Rod.

A právě to je největším rizikem prohibitivní regulace – zákaz hraní v land-based hernách, kde díky nové legislativě dochází k významné regulaci patologického hraní, ať již zákazem vstupu nebo sebeomezujícími limity hraní, vyžene hráče buď do provozoven „za ceduli města“, na internet anebo k nelegálním provozovatelům. Společenské náklady spojené s patologickými hráči v daném městě tak přetrvají, kdežto peníze na léčbu hráčů města budou muset brát jinde. „Podle zákona je podíl obcí z celostátního výnosu daně z technických her podmiňován existencí „fyzických“ herních pozic, Praha se tedy redukcí technických her na svém území připravila o podíl celostátního výnosu z technických her, land-based i online. Díky dobíhajícím licencím se zákaz nejsilněji projeví v roce 2024, kdy bude roční ztráta činit 560,6 milionu Kč. V dalších letech bude ušlý daňový výnos ještě vyšší,“ komentuje kalkulace Jakub Žofčák, analytik CETA.

Tabulka: Odhad ztracených výnosů hl. m. Prahy na dani z hazardních her (hraných formou land-based i online) v ČR v letech 2021–2025

CETA

Data v milionech Kč. Zdroj: CETA

To, že zákaz land-based hraní proti sobě staví reálné náklady a teoretické přínosy, se začíná projevovat v některých městech, jenž od záměru prohibice ustupují. „Situaci ve městech jako Kladno či Český Krumlov intenzivně monitorujeme, bude zajímavé porovnat situaci těchto měst a měst, které zavedly tvrdou prohibici hazardu. Prohibici, která je považována za do určité míry překonaný a nefunkční přístup. Je totiž nezbytné si uvědomit, že regulace nabídky nijak nepostihuje poptávku, obzvlášť v situaci blízkého a dostupného substitutu. Lze tak očekávat, že z pohledu adiktologického bude mít regulace nižší než zamýšlené dopady,“ zakončuje Jakub Žofčák.

Celou studii můžete najít ZDE.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články