SuperWoman Lucie Urválková: Potlesk přichází až za cílovou páskou, nikdy ne dřív, říká jedna z nejvlivnějších žen Česka

Magazín Lifee.cz ocenil další výjimečně úspěšnou ženu titulem SuperWoman. Lucie Urválková je členkou představenstva a finanční ředitelkou skupiny UNIQA.Sérii překrásných snímků pořídila fotografka projektu SuperWoman Lucie Robinson.Lucie Urválková se opakovaně umisťuje v prestižních anketách nejvlivnějších žen a nejlepších manažerek Česka. Úspěchu dosáhla díky své píli, houževnatosti a sebekázni.+ 5 fotek+ 6 fotek

Ženský magazín Lifee.cz ocenil titulem SuperWoman osmou dámu. Lucie Urválková patří mezi nejvlivnější ženy Česka. Jako finanční ředitelka velké pojišťovny vede tým 200 lidí a stará se o aktiva ve výši 200 miliard korun. Píli, houževnatosti a sebekázni ji naučil sport. Kdo byl její dětský idol, který ji v životě velmi ovlivnil? A jak se jí daří kloubit vysokou funkci s péčí o syna?

Markéta Behinová
Markéta Behinová 08. 06. 2023 12:30

Magazín Lifee.cz představuje ve svém projektu SuperWoman výjimečně úspěšné a inspirativní ženy. Mezi ně bezpochyby patří Lucie Urválková, členka představenstva a finanční ředitelka skupiny UNIQA v ČR. Opakovaně se umisťuje v prestižních anketách nejvlivnějších žen a nejlepších manažerek Česka. Úspěchu dosáhla díky své píli, houževnatosti a sebekázni.

Lucie Urválková přiznává, že na výkon byla zaměřená odmalička, jelikož ji rodiče vedli ke sportu. „Prožila jsem opravdu pěkné dětství, ale když si to teď zpětně uvědomuju, tak jsem asi byla docela dost tvrdohlavá a chtěla jsem si všechno zařizovat sama. Myslím si, že sport mě velmi ovlivnil. A také můj dětský idol Jarmila Kratochvílová (legendární atletka a dlouholetá držitelka světového rekordu v běhu na 800 m - pozn. red.), která jednou řekla, že potlesk přichází až za cílovou páskou. Nikdy ne předtím. A to je vlastně motto, které mě provází celým životem,“ prozradila Lucie Urválková v podcastovém rozhovoru.

Inspirativní příběh nejen o cestě k úspěchu, vedení týmu 200 lidí, ale i o osobním životě, narození syna a mateřské dovolené ve vysoké funkci, si můžete pustit v přiloženém videorozhovoru nebo formou podcastu SuperWoman. V naší fotogalerii si pak můžete prohlédnout, jak vidí Lucii Urválkovou svým objektivem slavná fotografka Lucie Robinson a jak zářivá energie naší v pořadí již osmé SuperWoman zalila během focení celý ateliér.

Riskujete v životě nebo jste ta, která má ráda jistotu a všechno pojištěné?

Je pravda, že mám všechno v životě pojištěné. Riskovala jsem dříve docela hodně, ale od té doby, co se narodil náš synek, to riziko trošičku upozaďuji.

Dokážete vyjmenovat tři zásadní body, bez kterých byste nebyla tam, kde jste?

Píle, houževnatost a sebedisciplína.

Kam by váš život směřoval, kdyby se ty základní body nesešly? Měla jste někdy takzvaný plán B?

Vystudovala jsem marketing a chtěla jsem být velkou marketérkou. Ale musím říct, že finance mě baví víc. Takže plán B byl marketing.

Bylo vaším snem stát se manažerkou a mít pod sebou hodně lidí?

Ano, musím přiznat, že ano. Já už od počátku, co jsem začala studovat na Slezské univerzitě v Karviné obor marketing a management, chtěla být manažerkou. Jako tenkrát všichni.

Dětský idol Jarmila Kratochvílová

Já se ale vrátím ještě o několik let dřív. Jaká byla vaše cesta odmalinka? Budu citovat z jednoho rozhovoru, kde jste řekla: „Nezapomínám, odkud jsem vzešla a jakou cestu mám za sebou. Budu moc ráda, stane-li se můj příběh inspirací pro další ctižádostivé ženy, co nesedí v koutě.“ Odkud jste teda vzešla, z jaké rodiny, z jakého prostředí?

Moji rodiče byli sportovně založení a vedli nás ke sportu odmalička. Myslím, že vytrvalost a zaměření na výkon jsem měla už jako malá holka. Prožila jsem opravdu pěkné dětství, ale když si to teď zpětně uvědomuju, tak jsem asi byla docela dost tvrdohlavá a chtěla jsem si všechno zařizovat sama. Myslím si, že sport mě velmi ovlivnil.

Šla jste si tvrdě za svým, nebo spíš věříte, že někomu přeje štěstí a že je třeba být ve správný čas na správném místě?

Jak napsal pan Mašín nedávno ve Forbesu: "Štěstí je příležitost." V okamžiku, kdy se člověk cítí být šťastný a je na správném místě, tak by měl tu příležitost vzít do svých rukou a konat.

Platí to ve vašem oboru stoprocentně? Že je třeba potkat i ve správný čas správné lidi, nebo přece jenom pojišťovnictví je obor, kde je to více nalinkované, kde je jasně dané, jak člověk bude postupovat?

Určitě to platí i u nás, že je potřeba potkat správné lidi na správném místě.

Ještě jednou k té vaší větě, že budete ráda, když bude váš příběh inspirací pro ženy, co nesedí v koutě. Vy v koutě tedy nesedíte, proč? Vedli vás k tomu rodiče? Vy jste říkala, že vás vedli k disciplíně a ke sportu, ale vedli vás k tomu, abyste neseděla v koutě, nebo naopak vás vedli k tomu, že jste žena a ta trošičku v tom koutě má být, vy jste rebelovala, a to vás hnalo dopředu, to byl hnací motor.

To, že jsem žena, tam určitě bylo, ale já si myslím, že mě velmi ovlivnil můj dětský idol Jarmila Kratochvílová, která jednou řekla, že potlesk přichází až za cílovou páskou. Nikdy ne předtím. A to je motto, které mě provází celým životem.

O vedení týmu 200 lidí a aktiv ve výši 200 miliard korun

Co byste poradila ženám, které sedí v koutě a nelíbí se jim to, ale zatím nesebraly odvahu, aby něco změnily v práci nebo osobním životě, aby třeba opustily toxický vztah?

Řekla bych jim, že hodné holky se dostanou do nebe a zlobivé tam, kam chtějí. To znamená, že je potřeba nesedět v koutě, protože tam vás nikdo hledat nebude.

Vy se věnujete mentoringu, podporujete ženy v byznysu. Myslíte si, že by mělo být víc žen v Česku ve vedoucích pozicích, že jich pořád málo?

To stoprocentně ano. Myslím, že ta kombinace žen a mužů, když spolu tančí duet kdekoliv, i v pracovním životě, dosáhne zajímavých výsledků. A je velká škoda, když si dámy nevěří. Ale já tomu úplně rozumím, protože možná k tomu nebyly vychované, anebo jenom mají předsudky a bojí se si říct o to, co opravdu chtějí. Ale když o vás nikdo neví, tak vám nemůže pomoct.

Kde si myslíte, že je v Česku problém? Je to chyba systému, nebo je to tím, že se ženy do pozic manažerek a generálních ředitelek moc nehrnou?

Osobně se domnívám, že je to možná proto, že se ženy do těchto rolí nehrnou. Možná je v tom nějaký předsudek nebo domněnka, ale ty je potřeba odbourat. A když se do té pozice dostanou, nebo jsou inspirované jinou ženou, která v té pozici je, tak si myslím, že se to může změnit.

Můžou se bát zodpovědnosti toho typu, že vy sama třeba řídíte, jak už jsme zmiňovali, tým asi 200 lidí?

Řekla bych, že tam je to stejné jak u žen, tak u mužů. Tam bych neviděla žádný rozdíl.

Já tady mám poznámku, že se staráte o aktiva ve výši přes 200 miliard korun. Musí mít žena na takovou zodpovědnost hodně odvahy? Jste odvážná?

To ano, ale musím říct, že mám kolem sebe výborný tým, který mi pomáhá s každodenní prací, včetně péče o těch 200 miliard.

Odvaha pochází z výchovy rodičů

Byla jste vždycky odvážná, máte to v sobě nebo jste odvahu nějak získala?

Myslím, že jsem byla odvážná už od malička, že to je i tím, jak jsem byla vychována.

Přesto, jak těžké bylo pro vás jako pro ženu prosadit se v tak vysoké funkci v pojišťovnictví? Což si myslím, že je v Česku, a klidně mě opravte, pořád ještě doména mužů.

Je pravda, že by se to mohlo zdát jako doména mužů, nicméně je potřeba nebát se a já musím říct, že mám kolem sebe osvícený tým kolegů a kolegyň. My neděláme žádné rozdíly, jestli je to žena nebo muž, a když vás ta práce baví a máte pro ni vášeň, tak je to vlastně úplně v pořádku.

Probrali jsme ambici, probrali jsme, že vám pomohl i sport. Ale co krása? Vy jste krásná žena. Pomohlo vám to někdy, anebo jste se naopak setkala s předsudky toho typu, že krásná žena přece už nemůže být chytrá a schopná?

Krása je určitě výhoda, ale řekněme, taková prázdná krása bez toho, aniž byste měla ducha a tvrdě na sobě pracovala, vás nikam nedovede. Když bych to opět srovnala například se sportem, tak když máte dar od Boha, jste nadějný sportovec, netrénujete a nepěstujete to, tak se může stát, že vás velmi rychle někdo předběhne nebo přeskočí.

Co dalšího Lucie Urválková v rozhovoru prozradila:

  • Jak vnímá rovnoprávnost žen a mužů v zaměstnání
  • Co bylo nejtěžší na skloubení mateřství a kariéry
  • Jak vypadá pracovní den finanční ředitelky velké pojišťovny
  • Jaké jsou nejnovější trendy v pojišťovnictví
  • Nejoblíbenější ženské rituály
  • Jaké jsou její pracovní sny a vize
  • Jakou vlastnost by si na den vypůjčila od hrdinů Marvelovek

Související články

Další články