Tipy na audioknihy: nejlepší audioknihy ke stažení zdarma

Tipy na audioknihy: nejlepší audioknihy ke stažení zdarma
Zdroj: Pexels.com

Četba je obecně chápána jako aktivita, kterou si rozšiřujeme obzory a zlepšujeme slovní vybavenost. Spoustu lidí však klasické čtení zavrhuje, ať už z nedostatku času či jiných důvodů. Audioknihy tak mohou představovat vhodnou alternativu všem, kteří si na čtení čas nenajdou, anebo nechtějí. Do jakých knižních titulů se vyplatí zaposlouchat a kde audioknihy stahovat?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 25. 02. 2021 08:00

Zásadní výhodu prostého poslechu představuje zejména jeho přizpůsobivost. V tomto případě to znamená možnost zaposlouchat se do audioknihy při jakékoliv činnosti, ať už při ranní rozcvičce, vaření nebo těsně před spaním. Člověk takovým poslechem může efektivně využít čas, čerpat informace nebo si jednoduše vychutnávat daný knižní titul.

Tento typ konzumace knižního obsahu je v dnešní době velmi oblíbený, jelikož celkové tempo společnosti neztrácí na rychlosti a najít si volná místa pro čtení je stále obtížnější.

Audioknihy pro děti se rovněž dostávají do popředí, ačkoliv mladých čtenářů neustále ubývá. Řada rodičů poslech knih využívá pro rozšiřování slovní zásoby svých dětí a zároveň u nich probouzejí vztah k literatuře a četbě obecně.

Kde stáhnout audioknihy?

Audioknihy ke stažení zdarma již poskytuje celá řada streamovacích platforem. Za posledních několik let poptávka po audio obsahu raketově vzrostla, a tak se tomuto trendu přizpůsobují i vydavatelství.

Většina autorů již v knihkupectvích nabízí vedle klasického fyzického titulu i ten zvukový. Audioknihy zdarma je však nutné vyhledávat v online světě. Spoustu knižních titulů můžeme najít například na známé platformě YouTube, ze které lze přes různé konvertory video stáhnout i jako audio.

Omezení však může spočívat v úložišti našeho zařízení. Většina lidí si audioknihy stahuje do svých telefonů, tudíž je nutné připravit si dostatečnou kapacitu úložiště. Neměli bychom však opomenout, že z pochybných konvertorů či jiných stahovacích serverů hrozí riziko zavirování zařízení. V takovém případě by měl člověk urychleně vyhledat, jak vyčistit mobil.

Mezi další místa, kde získat audioknihy ke stažení zdarma patří například Spotify, iTunes nebo Google Play. Je však nutné myslet na to, že audioknihy zdarma jsou zde pouze v omezené míře.

Veřejnoprávní Český rozhlas nabízí službu pro audioknihy zvanou Radiotéka, která slučuje nespočet knižních titulů a výběr je zde vskutku rozmanitý. Další audoknihy zdarma ke stažení, a nejen to, poskytuje Český rozhlas v aplikaci mujRozhlas.

V neposlední řadě mohou posluchači využít služeb známějších internetových obchodů, kteří disponují rovněž rozsáhlou nabídkou těch nejzajímavějších titulů. Takovým obchodem je ku příkladu Mall.cz. Audioknihy zdarma zde sice nenajdeme, avšak nejlevnější tituly začínají již na pouhých 44 Kč, což nepředstavuje žádnou závratnou částku.

Knihy, které se vyplatí poslechnout

A teď již k samotným tipům. Každý člověk samozřejmě preferuje jiný žánr, avšak tyto 4 audioknihy můžou bezpochyby zaujmout naprosto kohokoliv.

Dědina - Petra Dvořáková

Jedná se o tragikomický příběh odehrávající se ve vesnickém prostředí, čemuž napovídá i samotný název. V knize si můžeme vyposlechnout autentický jazyk a nářečí, což dodává příběhu na autentičnosti. Audiokniha může být skvělou volbou pro odpočinkový poslech.

Bohatý táta, chudý táta - Robert Kiyosaki

Tento titul lze najít právě i na YouTube jako audioknihu zdarma a člověk tak může začít šetřit a vynakládat své peníze o to více smysluplně. I tom pojednává tato kniha, která se za dobu své existence stala klasikou. Tato kniha je ideálním startem pro ty, kteří chtějí o začít přemýšlet o svém jmění.

Sapiens - Stručné dějiny lidstva - Yuval Noah Harari

Ne každý si ve škole oblíbil dějepis. V podání Harariro je však příběh dějin lidstva naprosto strhující. Člověk se s autorem vydává o dva miliony let nazpátek a odhaluje veškeré zásadní momenty, které naši civilizaci formovaly.

Tobiáš Lolness - Timothée de Fombelle

V závěru tohoto výběru nezapomínáme ani na ty nejmenší. Kniha Tobiáš Lolness pojednává o miniaturním chlapci, který žije se svou rodinou na obrovském stromě. Tobiáš v příběhu zažívá strasti i radosti a ve finále se musí pokusit rovněž o záchranu stromu. Tento dětský román si vysloužil dokonce druhou příčku v anketě Audiokniha roku 2019.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články