Tragická operace mandlí Adámka Vyčítala: Kdyby začal krvácet doma, byl by zdravý, říká rodina. Nemocnice jí zaplatí miliony

Tragická operace mandlí Adámka Vyčítala: Kdyby začal krvácet doma, byl by zdravý, říká rodina. Nemocnice jí zaplatí miliony
Zdroj: Lifee/Martin Procházka
Ilona, maminka postiženého Adámka, přišla do pořadu Na kafeečko přiblížit rodinou tragédii.Miluši Bittnerovou zajímalo, jak k celé situaci v nemocnici vlastně došlo.Adámkova oslava 3. narozenin s maminkou.Adámek byl velmi akční chlapeček.+ 9 fotek+ 10 fotek

Pardubická nemocnice se ve středu dohodla na mimosoudním vyrovnání s rodinou čtrnáctiletého Adámka Vyčítala, který po banální operaci mandlí skončil kvůli pochybení personálu ve vigilním kómatu. Zdravotníci nedokázali chlapci včas pomoci, když se u něj objevilo masivní krvácení. Adámkova maminka Ilona se o dramatických chvílích i náročné péči o syna před časem rozpovídala v talk show Na kafeečko.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 26. 04. 2023 19:53

Rodina chlapce dostane od pardubické nemocnice jako bolestné necelých 20 milionů korun, o úhradě nákladů spojených s péčí o Adámka se bude ještě jednat. „Rodině byla již v roce 2019 z naší strany učiněna nabídka, že po dobu probíhajících jednání o finální dohodě budou propláceny skutečné, prokazatelně účelně vynaložené náklady na péči o dítě, které nejsou hrazené ze systému veřejného zdravotního pojištění. Podle našich informací však rodina tuto nabídku zatím nevyužila,“ uvedla podle iDnes mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

Kdyby se to stalo doma, Adámek by byl zdravý kluk

Rodiče Jan a Ilona Vyčítalovi procházejí od osudného května 2017 doslova peklem. Jejich zdravý syn se tehdy podrobil naprosto rutinní operaci nosních mandlí, která ovšem skončila tragicky. "Člověk ví, že každá operace je riziková. Ale vůbec si nedokážete připustit, ani nepředpokládáte, že zrovna vašemu dítěti by se mohlo něco přihodit. Navíc v nemocnici," svěřila se Milušce Bittnerové Ilona Vyčítalová, která v pardubické nemocnici kdysi pracovala jako zdravotní sestra. Instituce tedy měla její plnou důvěru, co se týče péče o to nejcennější, co rodič má.

U Adámka se ale čtyři dny po zákroku objevily komplikace v podobně tepenného krvácení do úst. Chlapec se začal dusit, a ačkoliv byl v tu dobu stále hospitalizován na dětském oddělení, odborné pomoci se mu kvůli řetězci fatálních chyb personálu dostalo až po hodině a půl čekání před ambulancí ORL. "Byl to horor. Mám to pořád v sobě, to se nedá zapomenout. A pořád nemůžu přijít na to, proč Adámkovi nikdo nepomohl, když jsme byli v nemocnici. Říkala jsem si, kdyby začal krvácet doma, zavoláme záchranku a do pěti minut by byla u nás. A Adámek by normálně běhal a byl by zdravý kluk," stěží zadržuje slzy nešťastná máma.

"Adámek nebyl včas odsáván. Neměl 100 % přísun kyslíku, nebyl včas zajištěn žilní přístup a došlo k velkému prodlení. Prvních pět minut je rozhodujících pro okysličování mozku a právě tam došlo k fatálnímu selhání personálu a lékaře ORL ambulance, který neudělal to, co měl. A zdravotní personál taky," poukazuje Ilona Vyčítalová.

První úsměv Adámka Vyčítala přišel po dvou letech

Chlapec skončil ve vigilním kómatu, tedy stavu způsobeném těžkým poškozením mozkové kůry nebo subkortikálních struktur při zachované funkci mozkového kmene. Takový pacient se nachází v hlubokém stavu bezvědomí, ale přitom působí dojmem, že je bdělý, protože má otevřené oči a vykazuje i další známky bdění.

Podle maminky si Adámek neuvědomuje sám sebe, jenom leží a není schopen aktivního pohybu. "Adámek je kvadruplegik. Takže všechny končetiny má poškozené, má poškozené centrum sluchu, zraku a polykací centrum, takže neumí polykat a má zavedenou tracheostomii. Neustále ho musím odsávat, je zahleněný. Neumí polykat sliny, nepřijímá potravu, takže má zavedenou hadičku do bříška, kterou mu musím dávat každé dvě hodiny jídlo a pití," popisuje péči o syna Ilona Vyčítalová. "Vlivem neokysličeného mozku trpí na epileptické záchvaty. Musí brát silné léky," vyjmenovává mrazivý seznam postižení.

Péče o chlapce jí zabere veškerý čas. Pokud má Adámek dobrý den, chodí Ilona Vyčítalová spát ve dvě ráno. Ale rozhodně se nevzdává. Drobné změny k lepšímu jsou totiž na jejím synovi prý znát. "Umí se usmát. Úsměv přišel po dvou letech," poukázala v pořadu Na kafeečko.

Podle Adámkova příběhu už také vznikl krátkometrážní film. Postaral se o něj student Akademie múzických umění Jan Hecht. "V našem snímku případ nerekonstruujeme, inspirovali jsme se ale samotným případem i jeho postavami," vysvětlil Deníku mladý režisér, který téma zpracoval se svolením rodiny.

Související články

Další články