Už v sobotu dobrovolníci vysadí ovocné aleje v srdci Brd, spolu s nimi Dominik Hašek, Lukáš Langmajer či Kryštof Hádek

Už v sobotu dobrovolníci vysadí ovocné aleje v srdci Brd, spolu s nimi Dominik Hašek, Lukáš Langmajer či Kryštof Hádek
Zdroj: Brdské stromsázení

V sobotu se na pláních kolem slavných Padrťských rybníků v srdci Brd sjedou dobrovolníci, aby zde vysadily nové aleje ovocných stromů kolem několika cest. Možnost zasadit v čarovné přírodě na Padrtích svůj vlastní strom a zanechat tak budoucím generacím svou stopu v krajině využije také celá řada známých osobností – mimo jiné legendární hrdina z Nagana, brankář Dominik Hašek, herci Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer, nebo dvojnásobná mistryně světa a olympijská medailistka Zuzana Hejnová.

Redaktor
Redaktor 15. 09. 2022 12:54

Akci Brdské stromsázení organizují v sobotu 17. září na Padrťských pláních Vojenské lesy a statky ČR (VLS), které již od první republiky hospodářsky spravují krajinu bývalého újezdu, který se po bezmála osmdesáti letech opět otevřel před několika lety veřejnosti. Od 10.00 do 16.00 hodin si zde každý, kdo dorazí může vysadit svoji třešeň, jabloň či hrušeň.

„Brdské stromsázení není klasickou dobrovolnickou akcí, jejímž smyslem je obnovit pokud možno co největší rozlohu lesa. Aleje jsou výrazným krajinotvorným prvkem a my veřejnosti chceme nabídnout možnost se na zkrášlování Padrtí podílet. Aby zde každý, kdo chce, mohl zanechat stopu v krajině budoucím generacím,  mít v Brdech svůj vlastní strom, ke kterému se bude moci vracet a jednou si sem do jeho stínu budou moci přijet na něj vzpomenout i jeho potomci,“ vysvětlil ředitel VLS Roman Vohradský. 

Možnost zapojit se do krajinotvorby  využije také celá řada známých osobností. Mimo jiné legendární hokejový brankář Dominik Hašek. „Okolí Padrťských rybníků je nádherná krajina, kam strašně rád jezdím. Proto bych chtěl všechny pozvat, aby dorazili vysadit strom, z něhož budou mít radost i další generace. Dost možná se tam potkáme,“ uvedl jeden z hrdinů největšího historického úspěchu českého hokeje na olympijských hrách v Naganu.

„Chtěli jsme do akce zapojit veřejně známé osobnosti, které mají stejně jako dobrovolníci, jež zveme, k Brdům osobní vztah – jezdí sem, žijí v jejich okolí, případně mají vazbu na vojenskou krajinu. Za ohlas, který to mezi oslovenými mělo, jsme hrozně rádi,“ uvedl vedoucí oddělení komunikace VLS Martin Zajíček.

Brdské stromsázení

Na návštěvníky akce tak mimo jiné bude v sobotu na Padrtích čekat bohatý doprovodný program, do kterého se vedle lesníků zapojí i podporovatelé. Herec Lukáš Langmajer zde sehraje dětskou pohádku pro nejmenší návštěvníky, s polárníkem Petrem Horkým pak pro zájemce bude moderovat debatu na téma „Jak přežít v divočině.“ 

„Na Padrťských pláních stály tři vesnice, jezdili se sem rekreovat Pražané za první republiky. Jediné, co po tom všem zbylo, jsou ovocné stromy a studánka. Líbí se mi připomenout historii tohoto místa sázením ovocných stromů,“ uvedl Lukáš Langmajer.

Svůj strom si do Brd přijede vysadit také herec Kryštof Hádek, Brdské stomsázení podpoří také bývalá slavná překážkářka Zuzana Hejnová, moderátor Aleš Háma, nebo olympioničky Kateřina Neumannová a Eva Samková. 

Součástí programu bude také vysazení 100miliontého stromu v rámci obnovy vojenských lesů po kůrovcové kalamitě. Jubilejní stromek bude označen tubusem v kořenovém systému a skryt mezi ostatní sazenice, dobrovolník, který jej nalezne, pak s lesníky vysadí tuto třešeň ptačí u pomníku válečnému odboji u chaty Václavka. Za odměnu získá cenu v podobě víkendového pobytu v jediném objektu na Padrťských pláních, kterým je lovecká chata Rybářská bašta na břehu Hořejšího Padrťského rybníku. O program plný zajímavostí o brdské přírodě se mu postarají místní lesníci VLS.  

Více informací na https://www.vls.cz/cs/brdske-stromsazeni.  

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články