Válečné drama Tobruk: Pro Fialu bylo natáčení psychicky i fyzicky náročné, film je věnován otci Václava Marhoula

Tobruk je česko-slovenský válečný film z roku 2008 režírovaný a produkovaný Václavem Marhoulem.
Zdroj: Česká televize
Tobruk je česko-slovenský válečný film z roku 2008 režírovaný a produkovaný Václavem Marhoulem.Děj Tobruku se snaží zachytit syrovou atmosféru války bez příkras a patosu. Začíná se v egyptském výcvikovém táboře. Zde má divák možnost se seznámit se životem, společenstvím a problémy tehdejších vojáků z pohledu nováčka a idealisty vojína Pospíchala.Spolu s Pospíchalem též přijíždí vojín Lieberman (Petr Vaněk), který je Žid a je na něm odkryt problém antisemitismu i na straně české.Další problém armády je ilustrován na desátníku Kohákovi (Robert Nebřenský), který je na jedné straně zkušený a v mnoha ohledech pro armádu nepostradatelný bývalý voják cizinecké legie.+ 5 fotek+ 6 fotek

Česko-slovenský válečný film z roku 2008 režírovaný opěvovaným Václavem Marhoulem, který je momentálně na vrcholu díky novému filmu Nabarvené ptáče, navazuje v syrovosti na román Rudý odznak odvahy. Film přibližuje divákům osud československých vojáků během druhé světové války v Africe, především u Tobruku.

Petra Járková
Petra Járková 13. 02. 2020 16:00

Filmové zpracování příběhu vojáků Československého 11. pěšího praporu - Východního, kteří pod vedením pplk. Karla Klapálka na podzim roku 1941 úspěšně bránili pozice u přístavního města Tobruk, je holdem všem válečným veteránům II. světové války.

Autentické záběry

Ve filmu se vyskytují autentické záběry z dob, kdy se v Tobruku válčilo. Fotografie a filmy pořídili dva vojáci a velcí přátelé – plukovník Karel Klapálek a major Karel Střelka. Dcera Karla Střelky je má v pozůstalosti po otci a režiséru Marhoulovi je pro filmování zapůjčila. Film získal tři České lvy za rok 2008 v kategorii nejlepší kamera, hudba a zvuk.

Velmi náročné natáčení

Herec Radim Fiala prohlásil, že natáčení tohoto filmu bylo jedno z nejkrásnějších, které kdy zažil, i když prý bylo neskutečně fyzicky i psychicky náročné. Herci dokonce před natáčením strávili 12 dní pod neuvěřitelnou zátěží ve výcvikovém kempu ve Vyškově. Kromě toho všichni herci prošli před natáčením kompletním lékařským screeningem, aby se zjistil jejich aktuální zdravotní stav. Natáčení bylo totiž tak náročné, že bylo nutné, aby byli v co nejlepší formě.

Nešťastná osobní událost

Během natáčení došlo k velmi nemilé situaci. Režisérovi Marhoulovi zemřel otec. Film je tak věnován právě jemu. Po návratu do ČR čekala na režiséra Marhoula a střihače Luďka Hudce náročná práce ve střižně v podobě čtyřiceti kilometrů dlouhého hrubého negativu, z kterého se měl sestavit konečný film.

Pocta československým veteránům

Tento film je v hluboké úctě věnován všem československým veteránům a hlavně příslušníkům 11. československého pěšího praporu Východního, kteří po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů na podzim roku 1941 bránili před německými a italskými jednotkami poslední, spojenci ovládaný strategický přístav na severu Libye jménem Tobruk.

NA FOTKY Z FILMU TOBRUK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA VÁLEČNÝ FILM TOBRUK SE MŮŽETE PODÍVAT DNES VE 22 HODIN NA ČT2

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články