Vánoční romantický hit Láska nebeská: Vystřižené scény, tajemství párátka a další zajímavosti

Rocker Billy Mack z filmu Láska nebeská přijede do Prahy.
Zdroj: archiv
Láska nebeská je romantická vánoční komedie. Září v ní mimo jiné Bill Nighy. Ten ani nevěděl, že se o roli ucházel. Bylo to poprvé, kdy spolu Curtis a Nighy spolupracovali. Nighy (rocker Billy Mack) provedl zkušební čtení, ale bral to spíše jako laskavost pro castingovou režisérku. Pak mu ale nabídli roli, což pro něj bylo velkým překvapením.Ve filmu zaznělo slovo láska přesně třiadvacetkrát. Ve 22 případech se o to postarají samotné postavy, jednou láska zazní v monologu.January Jones (Jeannie) si napsala polovinu svého děje. Herečka byla velmi šťastná, když scény točila. Objevila se v dějové lince s Collinem (Kriss Marshall).Thomas Brodie–Sangster se naučil hrát na bicí. Mladý herec, který hrál Danielova (Liam Neeson) syna Sama, se naučil hrát na bubny. Naučil ho to jeho vlastní otec a to jen pro tento film.+ 6 fotek+ 7 fotek

Mezi nejoblíbenější vánoční filmy patří romantická komedie Láská nebeská, která na svět vykoukla už před šestnácti lety. Spousta lidí tuto klasiku viděla už několikrát, přesto nikdy neomrzí. Choť režiséra Richarda Curtise popsala řadu zajímavostí, které jí manžel o snímku prozradil.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 21. 12. 2019 09:07

Když se v roce 2015 film Láska nebeská promítal živě, bylo to poprvé od premiéry, kdy režisér Richard Curtis svůj snímek viděl. A jeho manželka Emma Freud k tomu přidala několik zajímavých komentářů. Co všechno v nich prozradila?

1. Rodina a přátelé

Matka Emmy Freud si ve filmu zahrála uklízečku premiéra. Hrálo tam i mnoho jejich přátel a roli langusty na vánočním představení si dokonce střihla dcera Emmy Scarlett Curtis.

2. Lidé na letišti

Celý filmový štáb používal na londýnském letišti Heathrow skryté kamery. A to více než týden. Pokud se tedy Richardu Curtisovi povedlo na kamery zachytit zvláštní okamžik, který byl plný lásky, tak štáb ihned uháněl za lidmi a poprosil je o podepsaní souhlasu se zveřejněním ve filmu. Filmařům šlo především o lásku, kterou si lidé vyjadřovali u příjezdové brány.

3. Mohli si koupit oblečení z filmu

"Pořád vlastním část šatníku z natáčení. Koupila jsem si to na konci filmového prodeje," svěřila se Emma Freud.

4. Noční natáčení

Většina filmu byla natočena v noci. Hlavním důvodem byl fakt, aby se zabránilo obrovským davům lidí.

5. Nikdo nebyl nahý

I když to ve filmu vypadalo jinak, tak ani dublér erotických scén Jack (Martin Freeman) nebyl nahý. Na své mužské chloubě měl nasazenou ponožku.

6. Rowan Atkinson byl na straně filmařů

"Rowanova postava původně dárek zabalila úmyslně, aby Harrymu (Allan Rickman) zabránila koupit náhrdelník. Byl to anděl," vzpomíná Emma Freud.

7. Emma Thompson točila srdceryvnou scénu dokonce dvanáctkrát

Když si ve filmu Karen (Emma Thompson) uvědomila, že její manžel má poměr, tak během písně Joniho Mitchella plakala. Tuto srdceryvnou scénu si však střihla rovnou dvanáctkrát. "Byl to úžasný herecký výkon," smekl Curtis.

8. Plačící scéna Emmy Thompson nebyla ve scénáři

Poté, co se Emma rozbrečela, dokonce rychle utekla ze scény…

9. Strýček Jamie

"Richard pojmenoval postavu Colina Firtha Jamiem. Takže děti mohly říkat, že nesnáší strýčka Jamieho," vzpomíná Emma Freud.

10. Oblíbená scéna Emmy Freud

Jaká byla oblíbená scéna Emmy Freud? "Osm je hodně nohou, Davide," reagovala.

11. Polibek Colina Firtha zařídila Emma Freud

"Navrhla jsem polibek mezi Jamiem a portugalskou dívkou Aurélii. Jeho palec padl na její rty ještě před začátkem písně," uvedla Emma.

12. Příběh nesmělé dívky Sarah se změnil

Příběh dvojice Carla a Sarah měl původně zmizet poté, co Sarah zavolal její bratr. Když byl ale film prvotně uveden na zkoušku před publikum, tato scéna nedopadla dobře. Richard Curtis proto do jejich příběhu přidal ještě několik scén, aby bylo na konci jasné, že se pár už nadále nebude scházet.

13. Z filmu byl odstraněn lesbický příběh

Původní scénář měl původně naplánován čtrnáct příběhů. Dva z nich byly později odstraněny a další dva skončily na podlaze ve střižně. Jedna ze scén byla přidána k bonusovému DVD a ukazovala ředitelku školy s její lesbickou partnerkou.

14. Pětina filmu byla vystřižena

Příběh erotických dublérů Jacka a Judy ukazuje, jak natáčejí erotickou scénu, což některé televize považují za nevhodné. Proto byla část filmu vystřižena.

15. Režisér chtěl od začátku Granta a Emmu Thompson

Režisér chtěl, aby si tito dva zahráli premiéra a jeho sestru, nakonec ale scénář vypadal jinak.

16. Claudia Schiffer ve filmu hrát neměla

Režisér Curtis chtěl prvně ve filmu někoho, kdo bude vypadat jako Claudia Schiffer. To se mu však nepovedlo, a tak se rozhodl oslovit slavnou herečku, jíž nabídl roli, kterou přijala.

17. Režisér psal dopisy americkým hvězdám

Curtis napsal dopisy Lauře Linney, Billymu Bob Thorntonovi a Denise Richards, aby je požádal, jestli si ve filmu nechtějí zahrát.

18. Simon Pegg se účastnil konkurzu

Simon Pegg byl v zástupu herců na roli Rufuse, tu mu ale nakonec vyfoukl herec Rowan Atkinson.

19. Hugh Grant si ve filmu zahrál se svým bratrancem

Herce Hugha Granta (premiér) a Thomase Brodieho–Sangstera (Sam) pojí rodinné pouto - jsou totiž bratranci.

20. Hudba se pro americké vydání změnila

Zatímco britská verze filmu má hudbu od Sugababes, které nazpívaly píseň Too Lost, ta americká je od Kelly Clarkson s písní The Trouble With Love is.

21. Kapela na svatební scéně se inspirovala pohřbem

Kapela, která hraje ikonický song All You Need is Love, byla inspirována pohřbem The Muppets.

22. Skutečná role

Postava Hugha Granta se inspirovala u skutečného britského premiéra - Teda Heatha, který byl předsedou vlády v letech 1970 až 1974.

23. Hugh Grant nesnášel svůj tanec

Scénu, během níž Hugh Grant tancuje, možná milujete, on sám ji ale nesnáší. I proto se ji neustále snažil odkládat.

24. Zákaz na Downing Street

Štáb filmu chtěl natáčet na londýnské Downing Street, na které sídlí premiér, dostal ale zákaz.

25. Hugh Grant a Tony Blair

V roce 2005, když tehdejší britský premiér Tony Blair čelil ostré kritice, srovnal své postavení s Hughem Grantem. "Rozdíl mezi dobrým filmem a skutečným životem je v tom, že v reálném životě přijde další den, další rok a další život," řekl Blair.

26. Ukradená scéna

Jedna ze scén, která se ve filmu objeví, byla původně napsána pro snímek Čtyři svatby a jeden pohřeb, ve které si rovněž zahrál Hugh Grant.

27. Milostný trojúhelník?

Postava Liama Neesona, tedy Daniel, měla milostný příběh s Carol, kterou později nazýval Karen. Jenže právě tak se jmenovala i postava Emmy Thompson.

28. Proč měl párátko?

Liam Neeson právě přestal kouřit a během filmu potřeboval něco, čím dokáže nahradit cigarety.

29. Fotky Samovy mámy

Režisér Curtis připustil, že jeho náklonnost k Rebecce Frayn vedla k srdceryvné scéně. Její jméno není navíc nikde u filmu uvedeno. Co se stalo? Když Curtis chtěl ukázat fotky Samovy mámy, tak použil právě obrázky Frayn, kterou požádal o nejhezčí fotky z jejího života.

30. Když se dva stanou jedním

Věděli jste, že se původně mělo jednat o dva samostatné filmy? Jeden byl vytvořený pro Hugha Granta a druhý pro Colina Firtha.

31. Byl moc dobrý

Text, který herec Marc (Andrew Lincoln) ukazoval napsaný na cedulích své tajné lásce Juliet (Keira Knightley), si napsal sám. Myslel si totiž, že jeho rukopis je vážně dobrý.

32. Až moc dobrá verze písničky

Verze písně All I Want For Christmas Is You, kterou nazpívala Joanna, byla původně příliš dobrá. Curtis ji proto přiměl, aby ji přezpívala a aby zněla spíše jako od dětského sboru.

33. Film byl třikrát přepracován

Jedna z neoficiálních předělávek v hindštině měla název Tribute to Love. Japonci natočili It All Began When I Met You a Poláci Letters to St. Nicolas.

34. Natáčení po letech

V roce 2017 se na obrazovkách objevil krátký film, který zachytil, co se stalo s hvězdami Lásky nebeské. "Nikdy jsem nesnil o tom, abych natočil pokračování, ale myslel jsem si, že by bylo zábavné natočit deset minut, abych věděl, co teď všichni dělají," vysvětlil Curtis. Emma Thompson se však natáčení nezúčastnila, protože jí v roce 2016 zemřel milovaný manžel Alan Rickman.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O LÁSCE NEBESKÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Tip: Láska nebeská nemůže chybět ani v letošním filmovém programu. Tentokrát ho uvidíme 21. prosince 2019 od 21:35 na ČT 1.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články