Zadáno pro ženy: Jak vybrat aku šroubovák

Zadáno pro ženy: Jak vybrat aku šroubovák
Zdroj: Makita

Aku šroubovák je ideální pomocník. Pokud potřebujete rychle něco přichytit, pověsit či navrtat, neměl by ve vaší výbavě chybět a k jeho ovládání nemusíte být zrovna drsný muž. Manipulace s ním je velmi jednoduchá a práce, kterou odvede, vám ušetří spoustu času i sil. Pokud stále tápete, jak vybrat ten správný, inspirujte se radami, které vás navedou k ideálnímu parťákovi, vhodnému na práci doma i na zahradě.

Redaktor
Redaktor 17. 06. 2021 10:09

I když nejste zrovna technický typ, nezoufejte. Kritéria pro výběr aku šroubováku jsou jednoduchá. Stačí si dát pozor na pár základních parametrů. „Základními parametry pro výběr aku vrtacího šroubováku jsou optimální mix síly, tedy kroutícího momentu, rychlosti, neboli množství otáček, hmotnosti a délka nabíjení. Důležitou roli ale hraje třeba i tvar a materiál rukojeti,“ říká David Kučera, marketingový manažer Makita Česká republika.

Co tedy při výběru sledovat?

Kroutící moment – udává sílu otáčení vrtačky a stanovuje se v newtonmetrech značených Nm. Pro menší montážní a vrtací práce postačí 30 Nm.

Rychlost otáček – u modernějších přístrojů je možné otáčky regulovat, zpravidla využít dva stupně. Pro dámy je orientační hranice zhruba 1500 otáček za minutu.

Hmotnost – čím lehčí přístroj bude, tím lépe se vám s ním bude manipulovat. Ty nejlehčí mívají i lehce přes 1 kg.

Délka nabíjení - vybírejte tak, aby byl váš stroj co nejrychleji nabitý. Věřte, že to při práci oceníte. Nabíjení kolem 30 minut je ideální.

Rukojeť – tvar rukojeti by měl být příjemný i pro menší ruce a použitý materiál by měl účinně eliminovat veškeré vibrace.

„Nezanedbatelným kritériem při výběru je samozřejmě i design samotného stroje. My jsme, díky sílícímu trendu používání různého aku nářadí i z řad našich drahých poloviček, spustili speciální růžovou kolekci, určenou právě jim,“ dodává David Kučera z Makita Česká republika.

Elektrický versus akumulátorový

Pro běžné domácí práce je aku vrtací šroubovák rozhodně tou nejlepší volbou. Využijete ho na montáž a demontáž nábytku, uchycení dekorací, běžnou údržbu kolem domu a zahrady nebo třeba nastavení pantů na skříňkách. Nepotřebujete žádnou přívodní šňůru, tudíž nemusíte řešit dostupnost sítě a nic vás neomezuje v pohybu. Navíc s rozvojem nových aku technologií se už elektrický vrtací šroubovák prakticky nepoužívá.

Makita pink aku šroubovák

Růžový aku šroubovák i skvěle vrtá a jeho pohodlnou, ergonomicky tvarovanou rukojeť, si snadno zamilujete. Je optimální pro montážní práce nebo vrtání menšími průměry. Má dva převody, zmákne až 1700 otáček za minutu a nabitý ho máte do 30 minut. Je to malý, lehký (1,2 kg) a výkonný stroj s nepřehlédnutelným designem.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články