Zatočte s ekzémy, únavou a potížemi s dýcháním. Hlídejte si doma vlhkost vzduchu

Zatočte s ekzémy, únavou a potížemi s dýcháním. Hlídejte si doma vlhkost vzduchu
Zdroj: Pixabay

Hrnec s vodou na sporák, do vázy kytky, akvárko a vyprané prádlo do obýváku, případně záclony postříkané rozprašovačem. Ptáte se, s čím vám tenhle seznam pomůže? Přece se zvlhčením vzduchu. Je tady ale i jiná, snadnější možnost. Pořiďte si zvlhčovač!

Speciální projekt
Speciální projekt 25. 10. 2021 19:30

Vše má svá pro a proti. Zatímco lidé, kteří žijí v panelových domech, bojují s nízkou vlhkostí vzduchu, ti z cihlových se potýkají s vysokou vlhkostí. Obojí je však pro naše zdraví nevhodné.

Na to, že pobýváte v prostorách s nedostatečnou vlhkostí, vás upozorní nečekaná únava, bolest hlavy, nesoustředěnost, dále třeba vysušená pokožka, popraskané rty nebo oteklé oči. Dojít ale může i k závažnějším problémům.

Pixabay

Trápit vás mohou záněty horních a dolních cest dýchacích, například záněty nosohltanu, dráždivý kašel, plný nos. U dětí se potom zvyšuje riziko laryngitidy.

Vadí i vysoká vlhkost

Ne každý však v domácnosti bojuje s nedostatečnou vlhkostí, jak už bylo zmíněno, obyvatelé cihlových bytů mají starost opačnou, a to vlhkost vysokou. Přitom i ta našemu zdraví škodí. Vytváří totiž ideální podmínky pro množení plísní, roztočů, objevit se mohou ekzémy a vyrážky, ale i vážnější onemocnění, jako jsou třeba revmatická onemocnění, chronická rýma či astma.

Jak bylo řečeno na úvod, možností jak vzduch v domácnosti upravit je řada. Pomohou třeba mokré ručníky nebo odpařovače na topení, zakoupit lze interiérové fontánky. Nejjednodušším způsobem, jak zatočit se suchým vzduchem je větrání, to však má svá pravidla a musí se “umět.”

Větrejte krátce ale intenzivně

Otevřít okno je třeba pravidelně, krátce, ale intenzivně. V zimě nejlépe po dobu pěti minut dvakrát až třikrát denně. Řešením je však také zvlhčovač vzduchu, třeba od TrueLife. Zvlhčovače TrueLife AIR Humidifier H3 nebo H5 Touch pomohou udržet optimální vlhkost, která by měla být zmíněných 40–60 procent.

Protože tyto hodnoty je ale zejména v topné sezóně téměř nemožné dodržet, povolejte na pomoc pomocníky. TrueLife AIR Dehumidifier DH5 Touch je potom vhodný například do koupelen nebo starších bytů v městské zástavbě, kde naopak hrozí nadměrná vlhkost.

TrueLife

Příznivou vlhkost a navíc příjemnou atmosféru v domácnosti umí „zařídit“ i aroma difuzéry TrueLife, které využívají technologii OilFlow®. TrueLife přináší celkem pět stylových modelů, čtyři jsou v elegantním provedení imitace tropického dřeva a jeden z nich je rovnou z přírodního bambusu.

Co může způsobit špatná kvalita vzduchu?

Příliš suchý vzduch

  • onemocnění horních a dolních cest dýchacích
  • u dětí laryngitidy
  • ekzémy
  • únava
  • potíže se soustředěním
  • bolesti hlavy
  • podráždění očí

Příliš vlhký vzduch

  • množení plísní, roztočů
  • ekzémy a vyrážky
  • revmatická onemocnění
  • chronická rýma
  • astma

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články