Záznam v registru dlužníků zůstává několik let. Co to pro vás znamená a jak se mu úspěšně vyhnout?

Záznam v registru dlužníků zůstává několik let. Co to pro vás znamená a jak se mu úspěšně vyhnout?
Zdroj: Pixabay.com

Dostat se do situace, kdy potřebujete půjčku, je snadnější, než se zdá. Stačí, abyste se rozhodli, že si pořídíte vlastní bydlení, pustíte se do rekonstrukce toho stávajícího nebo jen nevyšli s výplatou a neměli z čeho zaplatit běžné účty. Právě v takových chvílích se úvěr jeví jako nejlepší a hlavně nejrychlejší řešení. Ovšem pokud stav vašeho domácího rozpočtu špatně odhadnete, svého šťastného konce se nemusíte dočkat.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 10. 07. 2020 12:00

Žádosti o půjčku by měla předcházet pečlivá příprava

Kdo si někdy koupil nějaký produkt na splátky nebo si vzal půjčku, ten jistě ví, že se jedná o velký závazek, a to i v případě, že je v sázce pouze menší obnos peněz. Každá smlouva o půjčce totiž zahrnuje nejen informace o tom, jaký dostanete úrok a jak bude probíhat splácení, ale také uvádí, co se stane, když splátku neodešlete včas. Této části se rozhodně vyplatí věnovat pozornost, jelikož popisuje veškeré sankce, které při zpoždění budete muset zaplatit.

Určitě nechcete, aby se situace obrátila tímto směrem, a proto byste měli nejprve udělat několik výpočtů, které vám ukážou, co si vlastně můžete dovolit. Základem je soupis všech měsíčních příjmů a výdajů v rámci vaší domácnosti, které pak od sebe vzájemně odečtete. Zbývající suma určuje částku, kterou budete schopni věnovat splátkám. Ale pozor, určitě byste svůj měsíční rozpočet neměli ždímat až na doraz. Vždycky mějte nějakou částku v rezervě, abyste měli dostatek i v případě, že se vaše výdaje nečekaně zvednou.

Neuhrazená splátka automaticky znamená záznam

Kdybyste si ve svých financích neudělali pořádek, snadno by se mohlo stát, že byste půjčku splácet nezvládli a kvůli tomu získali záznam v registru dlužníků. Těch je u nás hned několik, avšak mezi ty nejvýznamnější však patří především SOLUS (Sdružení na ochranu leasingu a úvěru spotřebitelů), BRKI (Bankovní registr klientských informací) a NRKI (Nebankovní registr klientských informací).

Všechny slouží jako ochrana před problémovými klienty, jelikož si jejich prostřednictvím mohou poskytovatelé každého žadatele o úvěr velmi snadno prověřit a případného „neplatiče“ snadno odhalit. Jestliže tedy nebudete sjednané podmínky dodržovat, může se stát, že kvůli tomu budete mít velký problém získat jakoukoliv půjčku. Ale ne napořád - záznam v registrech obvykle zůstává po dobu čtyř let a poté se automaticky smaže.

Výběr vhodného produktu je naprosto zásadní

Se správným nastavením splátek úzce souvisí výběr toho správného úvěrového produktu. Pokud jde o hypotéky a půjčky, které se pohybují v řádech statisíců, určitě se vyplatí využít služeb nějakého zkušeného a hlavně nezávislého finančního poradce, který vám poradí nejen s výběrem, ale také byrokracií, bez které se zařizování nejen hypotečního, ale ani jakéhokoliv jiného úvěru nikdy neobejde.

Jestliže však hledáte spíše menší půjčku, která vám pomůže pokrýt nečekané výdaje nebo zvládnout několik dní do další výplaty, tak finančního poradce nepotřebujete. Půjčku si můžete snadno vybrat sami, stačí k tomu jen chvíle času, kterou věnujete porovnávání nabídek od různých poskytovatelů. S tím vám pomůže portál Bezvamoney.cz, kde si je můžete vyfiltrovat podle požadované výše a následně podle parametrů vybrat tu pravou pro vás.

Ať už vybíráte jakýkoliv typ úvěru, vždy by pro vás mělo být zásadní, kolik za něj vlastně zaplatíte. Spousta lidí se v tomto ohledu dívá pouze na úrokovou sazbu, což je velká chyba. Často totiž narazíte na takové produkty, které sice mají nízký úrok, ale vztahuje se na ně tolik poplatků, že ve finále vyjdou mnohem dráž než ty, kde je úrok vyšší. Z toho důvodu je třeba sledovat roční procentní sazbu nákladů, neboli ve zkratce RPSN, která úrok i všechny poplatky zahrnuje.

Svět úvěrů vám není tak úplně uzavřen ani v případě, že máte negativní záznam v registru dlužníků. Vybírat totiž můžete i mezi takzvanými půjčkami bez nahlížení do registru. Název je tady trošku zavádějící vzhledem k tomu, že jsou poskytovatelé ze zákona povinni registry dlužníků kontrolovat. V nebankovním sektoru však bývají v tomto ohledu benevolentnější a půjčku často schválí, i když má žadatel ve své úvěrové historii menší vroubek.

Registry nejsou pouze negativní

Nejsou to ale jen negativní záznamy, které se o vás v registrech mohou objevit. Například do bankovního i nebankovního registru klientských informací (BRKI a NRKI) se dostanete už v momentě, kdy si půjčku vezmete. Když ji pak budete splácet podle podmínek a s žádnou splátkou se neopozdíte, naopak tím svou bonitu zlepšíte. Pozitivní úvěrová historie je totiž pro spoustu poskytovatelů ukazatelem, že své závazky berete zodpovědně, a tím pádem může být rozhodujícím faktorem pro to, zda v budoucnu dostanete nějakou další půjčku.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články