Absurdní komedie Kdyby radši hořelo aneb Jak by to vypadalo, když by na českou vesnici zaútočili teroristé

Komedie Kdyby radši hořelo otevírá ožehavou otázku posledních let - fake news.
Zdroj: se souhlasem České televize
Kdyby radši hořelo: Vesnické oslavy Velikonoc naruší nehoda auta, kterou místní považují za čin islámských teroristů...Bezpečnost obyvatel vesnice se pokusí zajistit hasiči......kterým velí Broňa (Miroslav Krobot).Broňův zástupce Standa Kolda (Michal Isteník) se má stát tátou. Strach z nové situace se v něm mísí s pocitem ohrožení ze strany teroristů...+ 6 fotek+ 7 fotek

Česká komedie Kdyby radši hořelo navazuje na slavné filmy ze 60. let minulého století, jako je třeba Intimní osvětlení nebo Hoří, má panenko. Také se odehrává na vesnici, dokonce v prostředí hasičů, ale kromě spousty komických figurek obsahuje také několik palčivých problémů dneška. Tím hlavním jsou fake news.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 25. 06. 2023 09:30

Kdyby radši hořelo: Celá vesnice se chystá na Velikonoce, ale oslavu na návsi naruší náraz dodávky do kašny. Řidič uteče, a protože chlapi z hospody nejdou pro konspiraci daleko, hned je jim jasné, že šlo o čin islámských teroristů. Situace se ujímá náčelník hasičů Broňa (Miroslav Krobot) a pokusí se do vesnice vrátit klid a mír. Jenže tak jednoduché to nebude. Komedii Kdyby radši hořelo uvede Česká televize v neděli ve 20.10 hod.

Česká komedie o konspiracích

Někdy prostě člověk zajde tak daleko, že už není cesty zpátky. Tvůrci komedie Kdyby radši hořelo se inspirovali příběhem Jaromíra Baldy, který v roce 2017 pokácel strom přes koleje. Je považován za prvního českého teroristu, i když to podle jeho okolí byl hodný a bezproblémový člověk. A myslel si, že konal dobro...

Vesnice je ideálním místem pro fake news. Zprávy se šíří velmi rychle, každá hloupost se ví během dvaceti čtyř hodin a možnost, že zrovna tam vypukne nějaká panika, je myslím pravděpodobnější než ve městě," vysvětluje v materiálech pro novináře Miroslav Krobot, který si v komedii Kdyby radši hořelo zahrál šéfa hasičů Broňu.

"Teroristický čin" je pro Broňu jakýmsi druhý začátkem. Po ztrátě manželky totiž neměl vůli žít. A teď dostal příležitost získat znovu sebedůvěru. Ale za jakou cenu? „Jakmile se mu začal jeho svět rozpadat, začal být agresivní. Mohl couvnout, ale neudělal to. Myslím, že je v tom strach z další ztráty a do jisté míry i obava z blamáže a ztráty autority mezi hasiči," dodává Krobot. Film se ovšem nesnaží nikoho zesměšnit, ale spíše pochopit, proč lidé uvěří různým konspiracím.

Hoří, má panenko pro 21. století

Snímek má blízko k filmům české nové vlny ze šedesátých let 20. století, ať už jde o prostředí, absurditu a humor nebo výrazné zapojení neherců. Na některé snímky odkazuje poetikou, jako třeba Intimní osvětlení (1965), na jiné kolektivem hasičů a názvem, určitě si vzpomenete na Hoří, má panenko (1967). Mimochodem, anglický název snímku Kdyby radši hořelo je přímočařejší Somewhere Over the Chemtrails.

Vedle Krobota se ve filmu objeví také Michal Isteník, který si zahrál jeho zástupce Standu Koldu. Je dobromyslný a důvěřivý, ale rovněž má strach z různých věcí a není vždy racionální. „Pokud vesnici opouštíte jen sporadicky jako Standa, izolujete se. Potkáváte se tak s menším počtem lidí, máte užší možnost dialogu, znáte méně úhlů pohledu, máte méně srovnání a zdrojů. Nemyslím to samozřejmě tak, že vesnice je omezenější, to v žádném případě! Jde mi o tu Standovu izolovanost. Fake news se šíří stejně dobře v Brně a Praze jako v Chvalnově," zamýšlí se Isteník nad hlavním tématem snímku, který měl loni premiéru na prestižním filmovém festivalu v Berlíně.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kdyby radši hořelo

Bontonfilm.cz: Kdyby radši hořelo

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články