Dojemný Rocketman: Elton John vzlykal na premiéře už v 15. minutě filmu, na autentičnost dohlížel jeho manžel

Elton John ve filmu: Rocketman se nevyhýbá drogám ani homosexualitě
Zdroj: se souhlasem České televize
Rocketman: Příběh jednoho z nejúspěšnějších zpěváků historie není jen přehlídkou pozlátka. Elton John (Taron Egerton) totiž bojoval i s různými závislostmi.Tento nenápadný kluk Reginald Kenneth Dwight v sobě ukrývá hudebního génia, který se později proslaví jako Elton John.Rocketman je lehce fantazijní film, ale všechno vychází z toho, co se odehrávalo v hlavě Eltona Johna. Tahle "levitační" scéna se inspirovala fotografií pořízenou během jednoho koncertu, kdy se zpěvák opravdu odvázal. A někdy tehdy prý pochopil, že skutečně prorazil.Skutečný Elton John řádí v roce 1971 na koncertu v Lisebergu.+ 7 fotek+ 8 fotek

Drama Rocketman zobrazuje život Eltona Johna lehce fantazijním způsobem, ale nevyhýbá se ani realitě, tedy jeho závislostem a homosexualitě. Jak se cítil zpěvák, když poprvé viděl v kině film, který se snažil v Hollywoodu prosadit téměř dvacet let?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 06. 05. 2023 09:00

Rocketman: Příběh Eltona Johna (Taron Egerton) začíná v léčebně. Ani tam si excentrický zpěvák neodpustí svůj opravdu barevný šatník. Pak se vracíme do minulosti a sledujeme cestu geniálního hudebníka, která ne vždy byla lemovaná pouze úspěchy. Drama Rocketman z roku 2019 vysílá ČT 1 dnes ve 21:20.

Opravdový život Eltona Johna

I když se do kin jako první podívala jiná britská legenda, snímek Bohemian Rhapsody (2018) sledující příběh Freddieho Mercuryho, film o Eltonu Johnovi byl ve výrobě mnohem déle. Zpěvák a jeho manžel David Furnish se snažili projekt prosadit téměř dvě dekády. Důvodem bylo to, že chtěli natočit mládeži nepřístupný snímek, zatímco hollywoodská studia se bála, že na takovou verzi přijde málo diváků.

Nechtěl jsem film plný drog a sexu, ale stejně každý ví, že jsem toho měl v 70. i 80. letech docela dost. Nemělo smysl točit film, který by naznačoval, že po každém koncertu jsem se potichu vrátil do svého hotelového pokoje a společnost mi dělala sklenka teplého mléka a bible..." vysvětluje Elton John pro The Guardian.

Léta ubíhala a původně plánovaného zpěváka Justina Timberlaka v hlavní roli vystřídal herec Tom Hardy. Toho nahradil Taron Egerton známý třeba ze série Kingsman. Rocketmana nakonec natočil Dexter Fletcher, který se podílel i na již zmiňovaném Bohemian Rhapsody. Jenže zatímco příběh Freddieho Mercuryho je naleštěnou poctou bez větších skvrnek, u Rocketmana se i díky dohledu Eltona Johna šlo hlouběji. Ať už jde o drogy nebo jeho sexuální orientaci. Je to první film velkého hollywoodského studia, ve kterém je zobrazena intimní scéna mezi dvěma muži. I kvůli tomu v Rusku vystříhali cenzoři pět "nebezpečných" minut s tematikou homosexuality a drog.

Elton John v kině

Když zpěvák věděl, že se filmaři nebudou vyhýbat i složitějším místům jeho života, do produkce nijak nezasahoval. „Od Rocketmana jsem se držel daleko a nechal jsem svého manžela Davida, aby byl na natáčení mýma očima a ušima. Usoudil jsem, že by pro každého bylo nepříjemné, aby se kolem něj motala osoba, o které je film," myslí si Elton John.

Rocketmana nakonec viděl až v kině. A prý se už po 15 minutách rozbrečel. Ale ne tak, že by mu jen tekly slzy po tvářích. Zpěvák vzpomíná, že vzlykal takovým tím hlasitým a emocionálně zničujícím způsobem, který přiměje lidi, aby se otočili a podívali se na něj s vyděšenými výrazy. Neměl jednoduché dětství, otec s matkou se nesnášeli a všem se ulevilo asi až tehdy, když se rozvedli. Eltonovi bylo 13 let. A vidět to znovu na plátně, to v něm probudilo staré vzpomínky. Film se ovšem nevyhýbá ani jeho pozdějšímu životu, který byl všechno, jen ne klidný.

Je to zvláštní, nepřipadá mi bolestivé sledovat tyto části filmu. Jsou pravdivé a na rozdíl od mého dětství to byla moje vlastní chyba. Nikdo mě nenutil brát drogy a pít. Ve skutečnosti se mě více než pár lidí snažilo varovat, že jsem se vymkl kontrole. Bylo potřeba herkulovského úsilí, abyste si všimli, že jste v hudebním průmyslu 70. let brali příliš mnoho kokainu, ale byl jsem zjevně připraven tomu věnovat hodiny," dodává Elton John, který je "čistý" už víc jak 30 let a se svým manželem Davidem Furnishem vychovává dva syny.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Rocketman

Theguardian.com: Elton John: 'They wanted to tone down the sex and drugs. But I haven’t led a PG-13 life'

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články