Osamělá Stella Zázvorková: Miloš Kopecký ji prohrál v šachách, rozvedli se již po roce

Osamělá Stella Zázvorková: Miloš Kopecký ji prohrál v šachách, rozvedli se již po roce
Zdroj: Profimedia

Stella Zázvorková by 14. dubna oslavila 100. narozeniny. Dodnes patří mezi nejvýraznější české herečky a i když se proslavila především komediálními rolemi, její život moc veselý nebyl. Třeba manželství s bouřlivákem Milošem Kopeckým vydrželo jenom rok.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 04. 2022 11:00

Stella Zázvorková se narodila 14. dubna 1922 v Praze. Věnovala se filmu i divadlu. Známá byla hlavně díky komediálním rolím. Vidět jsme ji mohli také v oblíbených českých seriálech jako Arabela či Život na zámku.

Stella Zázvorková našla útěchu v divadle

Dětství Stelly Zázvorkové nebylo příliš šťastné. Rozdílné povahy a neshody jejích rodičů skončily rozvodem. Útěchu tak začala hledat v divadle. Na konzervatoř se ale nedostala. Úspěch slavila až ve škole E. F. Buriana, tam se dokonce přihlásila bez vědomí rodičů. Relativně spokojené období přerušila druhá světová válka.

Kvůli zákazu od gestapa zůstala bez angažmá. Naštěstí se díky divadelníkovi Josefu Šmídovi postavila opět na nohy v divadle Větrník. A právě tam se seznámila se svým budoucím mužem Milošem Kopeckým. Jejich manželství ale nebylo šťastné.

Miloš Kopecký prohrál Stellu Zázvorkovou v šachách

Ač měli oba smysl pro humor, Stella Zázvorková byla úplně jiná než Miloš Kopecký. Zatímco ona sršela energií, on trpěl depresemi. Navíc si nemohl odpustit zálety, což mu nehodlala tolerovat. Po pouhém roce šli od sebe. Než se tak stalo, došlo k opravdu neuvěřitelné příhodě. Miloš Kopecký na jednom večírku prohrál v šachách vlastní ženu.

„Teta mi jednou vyprávěla, jak ji Kopecký na nějakém zájezdu prohrál v šachách! To tak ilustrovalo ten jejich vztah. Vítěz si ji odvedl. Řekla Kopeckému, že když byl tak blbej a vsadil ji, tak ať si to užije! Miloš pak běhal po celém hotelu a bušil hlavou do zdi,” prozradil pro Blesk.cz hereččin synovec Jan Zázvorka mladší.

Tragická smrt Stelly Zázvorkové

I když musel být pro oba rozvod nepříjemnou záležitostí, skutečná tragédie je teprve čekala. Jejich dcera Jana si vzala život v pouhých 15 letech. Podle Českého rozhlasu o tom herečka nerada mluvila. Mladá dívka neunesla vztah se zaneprázdněnou maminkou a několikrát se pokusila o sebevraždu, aby rodiče postrašila. V osudný den si pustila plyn a myslela, že Stella dorazí v obvyklou dobu. Jenže ta se zdržela o dvě hodiny déle v divadle...

Rodina poté na herečku tlačila, aby se vzdala hraní, prý to nebylo uctivé vůči dceřině památce. Stella Zázvorková však pokračovala v práci i nadále, neboť herecká rodina jí pomáhala alespoň částečně zapomenout na neutěšenou minulost.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Stella Zázvorková

Dvojka.rozhlas.cz: Smutek z nevydařeného manželství i ze ztráty dcery řešila prací. Osudové ženy: Stella Zázvorková 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články