Pláž s Leonardem DiCapriem: Film měl být o kráse nedotčené zátoky, přispěl ale k její devastaci

Pláž
Zdroj: Prima Max
Film vznikl dle knížní předlohy Alexe Garlanda.Režisér Danny Boyle se později vyjádřil, že by film natočil i s výrazně menším rozpočtem.V roce 2004 zdecimovalo slavnou pláž tsunami.Za svůj výkon byl DiCaprio nominován na anticenu Zlatá malina.+ 4 fotky+ 5 fotek

Vzpomínáte si na zátoku, kterou Leonardo DiCaprio objeví ve filmu Pláž? Skutečný ráj na zemi, že? Pokud byste se chtěli na toto slavné místo podívat, máte přinejmenším do příštího roku smůlu. Thajská vláda se totiž rozhodla zátoku dočasně uzavřít, neboť kdyby neomezila příval turistů, dopadlo by to pro tamější ekosystém opravdu zle.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 07. 2020 16:00

Být mladý, užívat si a cestovat. Kdo by to nechtěl. Tohoto způsobu života se drží i cestovatel nebo spíše baťůžkář Richard. Stále touží objevovat něco nového. V Thajsku se v levném hotelu seznámí s mladým francouzským párem a také drogově závislým Daffym, který Richardovi nasadí brouka do hlavy, když mu začne vyprávět o jakémsi tajuplném ostrově s nádhernou pláží, kde není ani noha. Výmysl pomateného člověka? Možná ne, protože příští den najde Leonardo na dveřích připíchnutou mapku...

Na drama Pláž se můžete podívat dnes ve 22:15 na Prima Max

Zničený ráj

Nedotčená pláž obklopená skalními útesy. Tak to už dávno neplatí, tedy alespoň co se týká té nedotčenosti. Je tomu již neuvěřitelných dvacet let, co šel do kin film Pláž, který se natáčel na jednom ostrově v Andamanském moři. Co předtím bylo kouskem země, kam lidská noha vkročila jen velmi sporadicky, je nyní spíše místem přírodní katastrofy.

A dost!

Podle statistik navštěvovaly zátoku Maja denně až čtyři tisícovky turistů. A to výrazně škodilo okolnímu ekosystému. Thajská vláda se tak rozhodla v červnu 2018 celou oblast uzavřít. Její opětovné zpřístupnění se plánuje až na příští rok. To je však ještě stále v jednání, bude záležet na tom, zda se příroda do té doby zotaví.

Jsou to ignoranti

Přesně těmito slovy častoval mořský biolog Jean-Luc Solandt návštěvníky slavné pláže. Vadilo mu třeba to, že lidé sahali na korály. Tvrdil, že se dotykem mohou uvolnit některé složky z opalovacího krému, což pak ve výsledku korál zabije.

Pouhými doteky to však nekončilo. Zátoka byla také plná odpadků, které tu po sobě zanechali turisté. Bídně na tom byli i mořští živočichové. Život v okolní vodě takřka zmizel.

Mělo by se to zavřít napořád

O kompletní a neodvolatelný zákaz usiloval uznávaný thajský biolog Tchon Tchamrongnavasavat. Argumentoval tím, že pláž nyní připomíná přepracovaného člověka, který si potřebuje nutně odpočinout, nebo v tomto případě jít ideálně do důchodu.

Vládní představitelé však tento názor nesdíleli a rozhodli, že zátoka Maja se každoročně uzavře na dobu čtyř měsíců. A po svém znovuotevření bude přijímat pouze dva tisíce návštěvníků denně. Je to vcelku ironie. Film Pláž měl být o kráse nedotčené přírody, paradoxně však přispěl k její devastaci.

Na zajímavosti a fotky z filmu se podívejte zde:

Zdroj textu: irozhlas.cz, čsfd, novinky.cz

Zdroj fotek: Prima Max

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články