Kája z filmu Divoké včely: od dětství trpěl velkými bolestmi, přesto se obětoval pro druhé

Divoké včely
Zdroj: ČT 2
Víte, proč si Michael Jackson, v podání Pavla Lišky, dává v hospodě pouze Pepsi? Protože ten skutečný s touto značkou podepsal smlouvu na deset milionů dolarů.Pavel Liška podruhé: jeho role se měl původně ujmout Tomáš Matonoha. Liška pak později prozradil, že takovou postavu si chtěl vždy zahrát.Nešlo to jinak. Ve filmu se musela objevit i kamarádka Vilhelmové, Aňa Geislerová. Alespoň na fotce zemřelé, kterou všichni oplakávali.Tatiana v roli prodavačky Božky.+ 3 fotky+ 4 fotky

Vzpomínáte na film Divoké včely režiséra Bohdana Slámy, kde si hlavní roli Káji zahrál Zdeněk Raušer? Tento všemi oblíbený muž se dožil pouhých osmatřiceti let. Podlomené zdraví měl již od narození. Přesto se dokázal pro druhé rozdat a pomoc bližnímu mu rozhodně nebyla cizí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 07. 2020 16:00

Čerstvě plnoletý Kája pracuje v lese a bydlí se svým otcem a babičkou. Tajně si myslí na prodavačku v místním obchodě Božku. Ta má však již jiného. Když ale do vesnice přijede Kájův bratr Péťa, začne se dosavadní uspořádání měnit. Kája přichází o panictví a odjíždí s bratrem. Božka, ač znuděná a frustrovaná svým životem, zůstává.

Na film Divoké včely se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2

Potíže se zdravím

Neherec Zdeněk Raušer se narodil v roce 1978. Jeho bohužel krátký život byl pevně spjat s Rýmařovem. Vystudoval obor opravář zemědělských strojů, nicméně prošel mnoha zaměstnáními. “Již od dětství trpěl vážnými zdravotními problémy,” vysvětlil jeho otec Zdeněk. Byl mu kvůli tomu tak přiznán i invalidní důchod.

Ochotný kamarád

Ač se spíše svou tichou povahou řadil mezi introverty, byl pro svou rodinu a kamarády velkou oporou. Zajímal se také o včelařství, ke kterému jej přivedl jeho děda. “Byl poněkud zakřiknutý, ale když jste potřebovali pomoc, nikdy vás neodmítl,” uvedla servírka z místní hospody.

Bylo nutné najít neherce

A právě v oné hospodě Sláma Zdeňka našel. Pro postavu Káji totiž potřeboval nemluvu a zároveň velmi osobitého člověka. “Káju nešlo klasicky zahrát, takže jsem musel obsadit někoho, kdo takový skutečně je a bude se před kamerou chovat zcela přirozeně,” vysvětlil režisér. Raušer tyto požadavky splňoval do posledního puntíku. Jen zpočátku nevěřil, že jde o skutečné filmaře. Považoval to spíše za hloupý vtip.

Nečekaná smrt

Měl spoustu plánů do budoucna. Chtěl dál točit. Nic z toho však již nestihl. “Začalo se mu těžce dýchat. Bolelo ho celé pravé rameno. Než přijela sanitka, tak si to namazal nějakou mastí. To bylo naposledy, co jsme ho viděli živého,” řekl Zdeňkův tatínek. Všechny jeho brzký odchod zaskočil. “Ještě pár dní předtím jsem s ním seděla v hospodě. Strašně mne to překvapilo,” uvedla jeho kamarádka Jarmila.

Jeho rodina nejprve netušila, na co vlastně zemřel, až o něco později vydala Zdeňkova neteř prohlášení, že se pravděpodobně jednalo o alergickou reakci a následné udušení. Poslední rozloučení proběhlo v úzkém rodinném kruhu. Mezi smutečními věnci se objevil i jeden, který mu poslali jeho herečtí kolegové, které si získal svou dobrou a přátelskou povahou.

Na další zajímavosti a fotky se podívejte zde:

Zdroj textu: čsfd, tn.cz, Blesk

Zdroj fotek: ČT 2

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články